Recepten
 

Wilde energiereep

Wilde energiereep

 

Een recept en column van Woman into the Wild Jacqueline Raaijmakers.

Beuk & Energie

‘De afgelopen maand voelde eerder zomers dan herfstig vanwege de grote hoeveelheid zon en de hoge temperaturen. Er werden zelfs een aantal historische maximale temperaturen gemeten (bron: weerstatistieken.nl). Toch merk ik dat de zomer langzaam overgaat in de herfst. In mijn tuin weven steeds meer kruisspinnen hun web, de eerste appels en peren worden geplukt en ik steek wat eerder kaarsjes aan in mijn huis.

Op een doordeweekse dag besluit ik een kleine wandeling te maken door mijn favoriete Oosterhoutse Bos. Mijn jas kan ik onderweg al uittrekken. En in het bos zit ik al snel op mijn hurken om beukennootjes te rapen. Zou ‘wildrapen’ trouwens ook niet eens als werkwoord in de Van Dale opgenomen moeten worden? In voorgaande jaren kon ik wel eens weinig nootjes te vinden, maar gelukkig strooien de beuken hun vruchten dit jaar volop op het bospad. Ik heb niet eens heel veel tijd nodig om handenvol te verzamelen.

Toch loop ik even later langs het voetbalveld te speuren naar rijpe walnoten. Maar helaas heb ik hier geen goede vangst. Daarom pak ik de volgende dag mijn fiets om richting Lent te gaan. Onderweg zie ik nog wat zaadjes van de gewone berenklauw die ik ook in mijn zak steek. Ze hebben een zeer uitgesproken smaak, maar daar houd ik wel van. Eenmaal bij het Notenlaantje weet ik gelukkig wel de eerste walnoten te rapen. Jammer dat ik daarbij heel wat hondendrollen en klusbussen moet ontwijken.

Nu hoef ik alleen nog op jacht naar wat pittige zaadjes van look-zonder-look, cranberry’s, krenten en een potje honing. Zodoende fiets ik nog even langs de plaatselijke imkerij, Imkerij Bloem, die altijd wel wat potjes heeft klaarstaan. Wat zaadjes zijn ook snel gevonden en de lokale grutter zorgt deze keer voor de cranberry’s en de krenten. Hoewel ik die natuurlijk liever ook zelf had willen wildplukken. Maar dat is voor een volgende keer. Nu eerst wat nieuwe energie opdoen.’

De beuk (Fagus sylvatica) hoort - net als de tamme kastanje en de eik- tot de beukenfamilie. De beuk is een statige boom met een gladde grijze bast. Op dit moment is hij makkelijk te herkennen vanwege de grote hoeveelheden driekantige nootjes en de bijbehorende stekelige bolsters onder zijn kruin.

Op facebook en internet wordt er tegelijk gewaarschuwd om vooral geen grote hoeveelheden verse beukennootjes te eten. In beukennootjes zou namelijk een heel klein beetje giftig blauwzuur zitten. Meteen vraag ik me af om welke hoeveelheden het dan zou gaan. Een zoektocht op internet levert me helaas geen informatie over de hoeveelheid beukennootjes. Maar gelukkig vermeld de Wildplukwiki dat het een fabel is dat er blauwzuur in beukennootjes zou zitten. Het bruine vliesje bevat namelijk de stof fagine. Je zou er opnieuw grote hoeveelheden van moeten eten om er hoofdpijn van te krijgen. Bovendien wordt de fagine door roosteren onschadelijk gemaakt.

Nu ik deze informatie gevonden heb, ben ik zowel opgelucht als onbevredigd. Want een echt goed antwoord heb ik nog niet gevonden. Ach, zelfs als het me zou lukken om gróte hoeveelheden beukennootjes te verzamelen, dan zou ik ook gróte hoeveelheden moeten pellen om uiteindelijk gróte hoeveelheden te kunnen eten. En al weet ik niet precies weet wat die gróte hoeveelheden zijn: het lijkt me gewoon onmogelijk.

Raap & geniet dus met mate! Maar blijf wel een beetje wild. Met bijvoorbeeld het onderstaande recept.

Wilde energiereep

TUSSENDOORTJE
Bereidingstijd: 30 MIN + 60 MIN wachttijd

Ingrediënten (voor 6 repen)

  • 2 handen vol beukennootjes (gepeld)
  • 2 handen vol walnoten (gekraakt)
  • 2 handen vol cranberry’s (of krenten)
  • 2 snufjes gewone berenklauwzaadjes (of 3 snufjes look-zonder-look-zaadjes)
  • halve citroen
  • 2 el boter (= ca 25 gram)
  • 3 el honing
  • 1 rechthoekige bakvorm (of 6 uitsteekvormpjes/ cakevormpjes)*

STAP 1 Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel de noten erover. Bak ze in 15 minuten knapperig. Schep ze halverwege nog even om. Laat ze even afkoelen.

STAP 2 Hak de noten wat fijner. Doe ze in een kom. Rasp de schil van de citroen erboven. Voeg ten slotte de cranberry’s en berenklauwzaadjes toe. Of ga voor de variant met krenten en look-zonder-look-zaadjes.

STAP 3 Bekleed de bakvorm met bakpapier*. Smelt de boter en roer de honing er doorheen. Meng dit goed door het notenmengsel. Dit mengsel doe je in de bakvorm. Met de achterkant van een lepel maak je er een mooie egale en strakke laag van circa 1 cm dik van. Laat het mengsel zo afkoelen.

STAP 4 Na 15 minuten snijd je de laag in repen van 2,5 cm breed.Laat het mengsel nu verder afkoelen in de koelkast. Hierna kun je ze verpakken in bakpapier en opnieuw op pad.

*Met een bakvorm kun je rechthoekige repen maken, maar dan zijn ze wel wat breekbaar. Voor het gemak en omdat ze dan wat steviger zijn, zijn uitsteekvormpjes of cakevormpjes ook heel geschikt. Onder de uitsteekvormpjes leg je natuurlijk ook wat bakpapier. 

Meer lezen over Jacqueline? Dat kan via haar blog.

print recept
Wilde energiereep
wandelroute
Wandelroutes
fietsroute
Fietsroutes
verder lezen
Verder lezen