Routes
 

Wijlre-Simpelveld wandelroute

Wijlre-Simpelveld wandelroute

 
Wandelroute van Wijlre naar Simpelveld (9,0 km)
 
Oogsttijd: maart - april
 
Ingrediënten: klein hoefblad
 
Startpunt

Vertrekpunt voor deze wandeling is station Wijlre-Gulpen van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij. (Parallelweg 9)

Eindpunt

Langs de gehele route staat in de berm her en der klein hoefblad waar u bijvoorbeeld een lekkere siroop van kunt maken.

Routebeschrijving

Loop de Parallelweg af naar het oosten, evenwijdig met het spoor richting de nieuw gebouwde appartementen. Blijf evenwijdig met de spoorlijn lopen en ga de overweg over naar de Dikkebuiksweg. Na de klim boven bij een 4-sprong rechtsaf.

Even verder passeert u rechts een picknickweide. Volg de asfaltweg totdat u rechts een breed pad met grind in kunt. Hier staat een richtingaanwijzingsbord richting Cartils en Gulpen. Volg dit pad naar beneden. Bij een krappe doorgang met draaihek (stegeltje in het Limburgs) linksaf het weiland in. Blijf op deze hoogte lopen totdat u rechts een smal pad met een trap ziet. Volg dit pad en loop naar beneden naar buurtschap De Piepert. In de Piepert aangekomen linksaf en de geasfalteerde weg volgen. Bij een draaihek aan de rechterkant het weiland in en het pad volgen. Via het bruggetje over de Eyserbeek, door de tunnel en direct linksaf. Aan de linkerhand ligt de hoogstamboomgaard met op het eind ook kleinfruit van de Eyserhalte. 

De route vervolgen richting Eys. In Eys aangekomen bij de kerk rechtsaf. Volg deze weg met een haakse bocht naar links. Bij een smalle kruising van vier holle wegen rechtsaf. In de verte ligt een spoorwegovergang. Direct na de overweg linksaf een onverharde weg/pad waar een regenwaterbuffer is. Aan het eind van de regenwaterbuffer linksaf, weer een spoorwegovergang over. Na de overweg rechtsaf. De weg verandert in een smal pad met uiteindelijk een trap. Na de trap gaan rechtsaf en door een tunnel van De Miljoenenlijn. Volg deze weg omhoog.

Bij de eerste kruising met onverharde paden, linksaf het onverharde pad op. Aan het einde van het pad linksaf, weer richting spoorlijn. Voordat u de spoorlijn passeert (een tunnel) rechtsaf een trap op en het pad volgen dat evenwijdig aan de spoorlijn loopt. Het pad gaat over in een halfverharde weg. Aan het eind van de halfverharde weg linksaf en direct weer rechtsaf. Dus niet de overweg over. U loopt nu over het emplacement van Simpelveld.

Bij de perrons aangekomen loopt u over het overpad naar het station.

Deze route is samengesteld door IKL-Limburg.

Bijzonderheden

1. Station Wijlre

Het Station Wijlre-Gulpen werd geopend op 23 oktober 1853 als station aan de spoorlijn Maastricht - Aken. Het oorspronkelijke stationsgebouw uit 1853, werd in 1959 gesloopt om plaats te maken voor het huidige gebouw. 

2. Spoorhuis Eys

Op het terras van Spoorhuis Eys kunt u terecht voor dranken en kleine gerechten. De producten zijn zoveel mogelijk biologisch, fairtrade en/of streekeigen. 

3. Eyserhof

Op het terras en in de brasserie van de Eyserhof kunt u even lekker bijkomen.

4. Station Simpelveld

U kunt het kleine museum van De Miljoenenlijn bekijken en eventueel een consumptie gebruiken in de stationsrestauratie. 


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciĆ«le doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geĆÆllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
wandelroute Wandelroute van Wijlre naar Simpelveld (9,0 km)
wanneer oogstenOogsttijd
maart - april
streekrecepten
Streekrecept