Routes
 

Vliere fluitend rondje Burgst

Vliere fluitend rondje Burgst

 
Wandelroute vanuit Breda (6,3 km)
 
Oogsttijd: mei - december
 
Ingrediënten: vlierbessen, appels, bramen, hazelnoten, lijsterbessen, meidoornbessen, rozenbottel, sleedoornbessen, vlierbloesem
 
Startpunt

Parkeerplaats hoek Dorsvlegel -Tweeschaar, achter de kerk. 

OV: Station Breda 10 min met Lijn 6 (Haagse Beemden) halte Emerparklaan. Vanaf daar 5 minuten lopen naar startpunt.

RA = rechtsaf LA = linksaf RD = rechtdoor wknp = wandelknooppunt

Routebeschrijving

De route voert u langs de randen van het Landgoed Burgst dat als een groene long midden in de wijk Haagse Beemden ligt in het noorden van Breda.

Burgst is waarschijnlijk een samentrekking van de woorden ‘borg’ veilig, geborgen gebied en ‘ast’ akker. Geniet en ervaar de rust en geborgenheid die het gebied nog steeds uitstraalt. Weg van, maar toch ook in de stad. Laat uw blik glijden over de weilanden Galloways rustig grazen en waar u onverhoeds in de vroege ochtend een ree of mogelijk een haas kunt treffen.

U kunt ook een folder van de route downloaden. En maakt u gebruik van een GPS-apparaat met de juiste app (bijv. Topo GPS) dan kunt u via deze link het kaartje downloaden.

In het voorjaar van 2016 zijn op verschillende plekken langs deze route nieuwe boompjes/struiken aangeplant waarvan u later weer de vruchten kunt plukken. Op het kaartje kunt u zien waar dit is gebeurd.

Vanuit de parkeerplaats loopt u het fietspad rechts naast SSC Het Kraaienest op.

Op de T-splitsing RA (bij wknp 62) richting wknp 64.

U loopt nu op de Burgstsedreef.

De Burgstsedreef is omgeven door houtopstanden met onder meer vlier.

In het voorjaar kunt u genieten van de weeïg zoete geur van de bloemschermen waar u vlierbloesempannenkoeken of -beignets van maakt of een verfrissende siroop. Zijn er wat schermen overgebleven dan verschijnen aan het eind van de zomer de bessen. Ook hier is een lekkere siroop van te maken. Met vlierbessensiroop maak je heerlijk ijs door de siroop door zacht geworden roomijs te roeren en vervolgens weer wat op laat stijven in het vriesvak.

Bij het bereiken van het zandpad verlaat u de Burgstsedreef.

NB Onder de statige oude beukenbomen iets verderop, kunt u in de herfst naar hartenlust beukennootjes rapen. Wanneer u de Burgstsedreef hier zou blijven volgen, ziet u net na het passeren van het zandpad rechts (nr15) De Grote Hoeve van Burgst.

De Burgstsedreef eindigt bij een hek waarachter het Landhuis schuil gaat.

LA gaat u naar de Kleine Hoeve van Burgst - nu stadsboerderij De Kleine Hoeve, een boerderij met zorg voor mens en omgeving. Er wonen en werken mensen met een beperking. Op vrijdagen is de boerderijwinkel geopend en kunt u hier terecht voor o.m. de heerlijkste biologische groenten.

Vanaf wknp 64 volgt u de bewegwijzering naar wknp 67 tot aan Kinderboerderij de Sik.

Proef, ruik, voel en ervaar planten en struiken in de belevingstuin van Kinderboerderij de Sik. Let wel op de openingstijden!

NB Kinderboerderij de Sik verleent t.z.t. de toegang tot het, aan de achterzijde gelegen, voedselbos Haagse Beemden. Via de website van Transition Town Breda kunt u de ontwikkelingen volgen m.b.t het voedselbos.

Na Kinderboerderij de Sik gaat u LA over het bruggetje.

De berm is hier wat ruiger en er staan o.a. braamstruiken. Heeft u al eens bramen geproefd bij een stukje vlees? Kijk eens naar het recept Kempisch heidelam met bramen- honingsaus of hartige bramensaus.

Volg het fietspad RD (aan uw linkerzijde passeert u het terrein dat omgevormd zal worden tot voedselbos; van het pad gescheiden door een sloot met dichte groenstrook).

Bij T-splitsing LA. Verderop fietspad wederom LA volgen.

Einde RA en vervolgens 2e pad LA ( klein stukje fietspad).

RD volgen. Steek RA het bruggetje over na brug gelijk LA.

RD volgen (Wandelakker) gaat over in fietspad (Akkerpad).

Einde LA over bruggetje naar BS de Hoogakker.

Gelijk RA voet/fietspad volgen.

RD tot het bruggetje aan uw rechterhand hier RA.

Aan het einde het voet/fietspad, het Moerenpad LA volgen.

Al snel heeft u zicht op de laat gotische kapel van Gageldonk of de kapel van de H.H. Maria en Dymphna (15e eeuw). De kapel behoorde oorspronkelijk bij het kasteel van de Heren van Gageldonk, dat in 1573 werd verwoest. Van dit kasteel rest naast de kapel alleen nog de schitterende poorttoren.

In 1918 werd de kapel verworven door de Vereniging Hendrick de Keyser die daarmee de sloop kon voorkomen. Het gebouw was jaren in gebruik geweest als boerenschuur. Sinds een aantal jaren is de kapel weer in gebruik als gebedsruimte.

Rechts van de kapel is De Kapeltuin: een buurtmoestuin-/ stadslandbouwproject. Eind 2012 is een groep mensen begonnen het braakliggende stukje land bij de kapel om te toveren tot een biologische moestuin.

Iets verder rechts treft u aan uw rechterhand het Hooghuijs van Gageldonk. Zonder torentje zou het een heel mooie hoeve met Vlaamse schuur zijn. Maar het torentje wekt toch de nieuwsgierigheid. De poorttoren, restant van het kasteel dat er gestaan heeft, is verwerkt in het huidige Hooghuijs.

Het Moerenpad RD vervolgen.

U passeert groenstroken met vlier, meidoorn, sleedoorn, hazelaar en lijsterbes. Ook zijn er hier en daar wat rozenstruiken waar u de bottels van kunt plukken.

Het Moerpad blijven volgen tot aan wknp 63, hier LA richting wknp 62.

Aan uw rechterhand passeert u het heksenwiel.

Een wiel is een, vaak diepe, plas gelegen aan een dijk en ontstaan door een plaatselijke dijkdoorbraak. Bij een dijkdoorbraak kolkt het water met grote kracht het achterliggende land binnen. Hierdoor ontstaat achter de dijk een diep gat: het wiel. Oorspronkelijk heeft hier in een ver verleden dus een dijk gelegen. Waarom dit wiel de naam heksenwiel heeft gekregen hoort u in dit filmpje over de schat van het Heksenwiel.

Aangekomen bij wknp 62 gaat u RA richting startpunt.

Tegenover uw startpunt ligt winkelcentrum het Heksenwiel. U vindt hier onder meer een Albert Heijn en Emtee waar de overige ingrediënten van uw recept te verkrijgen zijn.

Bijzonderheden

Deze route is tot stand gekomen door samenwerking van het Brabants Landschap en de gemeente Breda met:

Genoemde bedrijven pachten landbouwgronden in de landgoederenzone rond landgoed Burgst. Ze werken samen onder de naam Heerlijkheid Burgst een oude naam voor een nieuwe samenwerking. 

De partners willen met hun activiteiten garanderen dat het eigen karakter van de landgoederenzone behouden blijft en als landbouwgrond in stand blijft. Zoals eeuwenlang de grond haar bewoners en later die van de stad Breda hebben gevoed, willen de huidige partners op een duurzame wijze gezonde producten op de markt brengen. Daarmee krijgt het begrip ‘heerlijkheid’ een nieuwe invulling: niet langer een eigenheid door een eigen vorm van overheidsgezag, maar een eigenheid als het gaat om gezonde voeding zoals groenten en vlees, en op het gebied gerichte educatie voor jongeren en volwassenen. ‘Heerlijkheid’ staat daarmee ook letterlijk voor heerlijk, lekker, leuk, interessant en leerzaam.

____________________________________________________________

Winkel

De Kleine Hoeve Burgstsedreef 2 Breda
Openingstijden
vrijdag van 13.30-15.30 uur

Voor een actueel aanbod van biologische groenten en fruit www.dekleinehoeve.nl


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
wandelroute Wandelroute vanuit Breda (6,3 km)
wanneer oogstenOogsttijd
mei - december
Winkel voor aanvullende ingrediëntenWinkel voor extra ingrediënten
  • De Kleine Hoeve
streekrecepten
Streekrecept
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen