Recepten
 

Vlierbloesemchampagne uit De Peel

Vlierbloesemchampagne uit De Peel

 
  • 20 vlierbloesemschermen
  • 1 biologische citroen
  • 250 gram suiker
  • 1 eetlepel appel- of wittewijnazijn
  • 2 liter koud water
  • (eventueel een halve theelepel droge gist)

Knip boven een kom de bloesem van de (ongewassen) schermen. Vis eventuele insecten er uit.

Snijd de citroen in stukken en voeg samen met de suiker, azijn en water aan de bloesem toe. Roer goed door.

Bedek de kom met een doek en zet weg op een niet te koude plek (dus niet in de koelkast). Roer af en toe.

Na een paar dagen komt het gistingsproces spontaan op gang: de boel begint lichtjes te bubbelen. Zo niet: voeg gist toe en laat nog een dag staan.

Bottel in stevige beugelflessen (bijvoorbeeld in die van Grolsch-bier).

Waarschuwing

Door het gistingsproces ontstaat er een beetje alcohol, waarbij koolzuurgas vrijkomt. Dat geeft van binnenuit druk op de fles. Een beetje druk kan een stevige fles wel hebben, maar soms ontstaat er te veel druk: de fles kan dan ontploffen. Controleer daarom regelmatig of er niet te veel druk op de gebottelde champagne staat (door die heel even te openen). Of nog beter: wacht niet te lang met drinken!

print recept