
Vlierbessensiroop

Vlierbessensiroop
Ingrediënten voor ca. 1 liter siroop
- 2 kg rijpe vlierbessen
- 500 g rijpe appels
- 1 l water
- 175 g suiker per 6dl sap
- 2 kruidnagels
- 1 kaneelstokje (4 cm)
Was de vlierbessen en verwijder steeltjes, blaadjes onrijpe en verschrompelde besjes. Snijd de appels (met schil) in stukjes, verwijder de klokhuizen.
Kook de stukjes appel in het water tot moes. Voeg de vlierbessen toe.
Breng opnieuw aan de kook en laat 45 minuten pruttelen. Dit doe je om een sterk geconcentreerd sap te krijgen. Laat het geheel een nacht lang uitlekken door een neteldoek of filter, vang het sap in een kom op.
Meet de hoeveelheid vocht met een maatbeker na en weeg de benodigde hoeveelheid suiker af. Verwarm het sap en los de suiker er al roerend in op. Voeg de kruiden toe. Breng het sap aan de kook. Laat het sap een half uur doorkoken. Schep het schuim van de oppervlakte en vis de kruiden eruit. Doe de siroop in flessen.
Verdund met koud water en evt. wat citroensap drinken.
Bij verkoudheid wordt de siroop (2 eetl. op een glas) met heet water en citroensap gedronken. Evt. met een scheutje whisky.
Eenvoudige siroop
Vlierbessen wassen en rissen, ongerechtigheden verwijderen. De bessen met aanhangend water gaarkoken. Het vrijgekomen sap door een nat gemaakte neteldoek zeven. Daarna met suiker inkoken. Beugelflesjes met heet sodawater spoelen,naspoelen met heet water en vervolgens vullen met het hete sap.


Andere recepten
- Almbos-appeltjes onder een deken
- Appel - tamme kastanjemuffin
- Appelchutney (voor 3-4 jampotjes)
- Appelstroop
- Appeltaart met verse krenten
- Bieslandse Bessenjam
- Boeren Buffolawormen-cake met valappeltjes van het Pelserpad
- Compote met wilde vruchten uit Groningen
- De Horte appel-meidoornplaatkoek
- Flevocompote met wilde bessen en hazelnoot
- Gebakken bloedworst met Limburgse appelschijven
- Japanse duizendknoop-appelcompote uit Ede
- Paardenbloem-fruitjam uit Kapelle
- Pittige Groningse salade met druiven, wilde kruiden en noten
- Roekijs met vlierbessen-bramenjam
- Stoofpotje van kip met vlierbessen en bier van de abdij van Egmond
- Vlierbessencompote met Beemster Hoogstamappel
- Vlierbessensap uit het Vechtdal
- Zeeuwse hoogstamappel-en-peren-notenflapjes

Wandelroutes
- Watermunt in Polder Bloemendaal
- Ga mee naar buiten allemaal dan proeven wij…
- Door bos en boomgaard bij Landgoed De Horte
- Plukroute Boxtel - Eetbaar Oost
- Verborgen Kuttingen
- Foodwalk Landgoed Ockenburgh
- Struinen door het lekker landschap van Veeningen
- Paradyske Foodwalk
- Vliere fluitend rondje Burgst
- Weldadig Landgoed Stroink
- Plukroute Tilburg-Stokhasselt
- Plukroute Lelystad
- Bottel Banjerroute Bentwoud
- Bosbessenplaatcake uit Groesbeek
- Aderwinkel Foodwalk
- Fruitfoodwalk rond Kapelle
- Kruiden, vruchten en noten in Zeewolde
- Bieslandse Bessenroute
- Pelserpad Foodwalk
- Oudenhorster Foodwalk
- Soep op tafel in de gelagkamer!
- Kastanjes uit het Rijk van Nijmegen
- Schutpad-foodwalk
- Plukroute Hank
- Pluk's Hasselbraamroute
- Foodwalk in de Goudse Hout
- Foodwalk Oostkapelle
- Bier en Bes in het Vechtdal - 2e deel
- Kom roeken en pruven in Echten (B)

Fietsroutes

Andere recepten
- Almbos-appeltjes onder een deken
- Appel - tamme kastanjemuffin
- Appelchutney (voor 3-4 jampotjes)
- Appelstroop
- Appeltaart met verse krenten
- Bieslandse Bessenjam
- Boeren Buffolawormen-cake met valappeltjes van het Pelserpad
- Compote met wilde vruchten uit Groningen
- De Horte appel-meidoornplaatkoek
- Flevocompote met wilde bessen en hazelnoot
- Gebakken bloedworst met Limburgse appelschijven
- Japanse duizendknoop-appelcompote uit Ede
- Paardenbloem-fruitjam uit Kapelle
- Pittige Groningse salade met druiven, wilde kruiden en noten
- Roekijs met vlierbessen-bramenjam
- Stoofpotje van kip met vlierbessen en bier van de abdij van Egmond
- Vlierbessencompote met Beemster Hoogstamappel
- Vlierbessensap uit het Vechtdal
- Zeeuwse hoogstamappel-en-peren-notenflapjes

Verder lezen