Recepten
 

Vlierbessensiroop

Vlierbessensiroop

 

Ingrediënten voor ca. 1 liter siroop

  • 2 kg rijpe vlierbessen
  • 500 g rijpe appels
  • 1 l water
  • 175 g suiker per 6dl sap
  • 2 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje (4 cm)

Was de vlierbessen en verwijder steeltjes, blaadjes onrijpe en verschrompelde besjes. Snijd de appels (met schil) in stukjes, verwijder de klokhuizen.

Kook de stukjes appel in het water tot moes. Voeg de vlierbessen toe.

Breng opnieuw aan de kook en laat 45 minuten pruttelen. Dit doe je om een sterk geconcentreerd sap te krijgen. Laat het geheel een nacht lang uitlekken door een neteldoek of filter, vang het sap in een kom op.

Meet de hoeveelheid vocht met een maatbeker na en weeg de benodigde hoeveelheid suiker af. Verwarm het sap en los de suiker er al roerend in op. Voeg de kruiden toe. Breng het sap aan de kook. Laat het sap een half uur doorkoken. Schep het schuim van de oppervlakte en vis de kruiden eruit. Doe de siroop in flessen.

Verdund met koud water en evt. wat citroensap drinken.

Bij verkoudheid wordt de siroop (2 eetl. op een glas) met heet water en citroensap gedronken. Evt. met een scheutje whisky.

Eenvoudige siroop

Vlierbessen wassen en rissen, ongerechtigheden verwijderen. De bessen met aanhangend water gaarkoken. Het vrijgekomen sap door een nat gemaakte neteldoek zeven. Daarna met suiker inkoken. Beugelflesjes met heet sodawater spoelen,naspoelen met heet water en vervolgens vullen met het hete sap.

print recept
wandelroute
Wandelroutes
fietsroute
Fietsroutes
verder lezen
Verder lezen