Recepten
 

Veldzuringsoep uit de Drentse Aa

Veldzuringsoep uit de Drentse Aa

 
  • 3 handen vol veldzuringbladeren
  • flinke scheut olie
  • 1 ui
  • 2 aardappelen
  • 1 liter bouillon
  • evt. scheutje witte wijnazijn
  • room

Fruit de ui, voeg de in blokjes gesneden aardappelen toe. Laat even smoren. Voeg de bouillon toe. Laat de soep zo’n tien minuten koken. Was de zuring, ontdoe ze van de steeltjes, snijd de bladeren in reepjes.

Voeg de veldzuring toe. Laat een minuut zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer.

Proef en voeg eventueel wat wijnazijn toe: dit kan het zuur van de veldzuring helpen ophalen. Op smaak brengen met peper, zout en room.

Serveren met brood en wilde-kruidenboter.

Variaties: eventueel allemaal tegelijk toe te passen

Met zelfgetrokken Drentsche Hooglanderbouillon

Voor het trekken van bouillon kan een soeppakket van Schots Hooglandervlees worden gebruikt.

Met Drentsche Hooglandergehaktballetjes

  • 250 gram gehakt van Schotse Hooglanders
  • peper en zout
  • worcestershiresauce
  • olie

Breng de gehakt op smaak met peper, en worcestershirsauce. Rol er kleine balletjes van. Bak ze buin en gaar in een scheut olie. Voeg ze toe aan de gepureerde veldzuringsoep.

Met judasoren

  • 20 gram gedroogde of 200 gram verse judasoren
  • teen knoflook
  • 1stukje gemberwortel
  • gemalen korianderzaad
  • mespunt sambal

Week gedroogde judasoren een half uur in een kommetje warm water. Verhit de olie in een koekenpan. Voeg de uitgeperste knoflook, gember, koriander en sambal toe. Bak kort en voeg dan de in repen gesneden judasoren toe. Laat eventjes kort bakken, voeg een scheutje water toe en laat met het deksel op de pan zo’n tien minuten zachtjes sudderen. Voeg de gestoofde judasoren aan de gepureerde veldzuringsoep toe.

print recept
Veldzuringsoep uit de Drentse Aa
wandelroute
Wandelroutes
fietsroute
Fietsroutes
verder lezen
Verder lezen