Routes
 

Van kastanje tot boom en andersom

Van kastanje tot boom en andersom

 
Wandelroute vanuit Rijsbergen (7,4 km)
 
Oogsttijd: het hele jaar
 
Ingrediënten: tamme kastanjes, beukennootjes, bramen, brandnetel, hazelnoten, hondsdraf, weegbree, zevenblad
 
Startpunt

In de bocht van de Hellegatweg in Rijsbergen naast huisnummer 6 is een onverharde weg, de Sintelweg. Hier begint de route.

Van deze route kunt u ook een folder downloaden.

Heeft u een GPS-apparaat met de juiste app (bijv. Topo GPS) dan kunt u via deze link het kaartje downloaden.

Routebeschrijving

Geniet tijdens uw wandeling van de grote verscheidenheid in de natuur in dit gebied. De veelkleurige herfsttinten van het loofhout. Donkere stukken met naaldbomen, zonovergoten lichte plekken en met heggen omsloten weitjes waar u reeën of hazen en konijntjes naast de koeien van de Beukenhof kunt aantreffen. 

De route is beschreven voor een wandeltocht in de herfst maar ook in de andere jaargetijden kunt u op deze route lekkere kruiden en vruchten vinden!

Volg de Sintelweg tot aan het pad links voor de slagboom. Hier start de blauwe wandelroute door natuurgebied de Vloeiweide van het Brabants Landschap.

De blauwe route leidt u langs kronkelige paadjes omzoomd door loofhout met een ondergroei van braamstruiken. Daar waar de braamstruiken ontbreken vindt u eetbare kruiden als hondsdraf, weegbree, zevenblad en brandnetel. In de herfst kunt u op meerdere plaatsen langs de route tamme kastanjes rapen. De beste plek voor deze echte herfstactiviteit is een heus kastanjelaantje! Met de geraapte kastanjes kunt u bijvoorbeeld een heerlijke chocolade-kastanjerol maken.

Volg de paaltjes met blauwe koppen. Hierbij steekt u meerdere keren een zandpad over. Na het kastanjelaantje vervolgt u de (nog steeds blauwe) route naar rechts. Blijf dit pad rechtdoor volgen.

Na de 2e slagboom bij de T-splitsing links volgen. Loop door tot aan de splitsing van wegen. Hier verlaat u de blauwe route. Ga linksaf het zandpad op. U passeert zorgboerderij de Beukenhof. Een passende naam want langs het pad staan meerdere beuken en u kunt er naar hartenlust beukennootjes rapen!
Bij de Beukenhof kunt u heerlijke biologisch dynamische producten verkrijgen om uw vegetarische herfstschotel van de Beukenhof compleet te maken.
Geniet van Uw maaltijd met een streekwijntje van Asperge- en wijnboerderij De Santspuy gelegen nabij de route.

Aan het einde van het zandpad rechtsaf.

Op dit punt kunt u de route verkorten door aan het einde van het zandpad uw weg links te vervolgen (Vuchtschootseweg).

* U kunt terugkeren via het kastanjelaantje door het eerste zandpad links in te slaan en vervolgens het eerste pad rechts. Terug bij het kastanje- laantje volgt u de blauwe route terug. Einde blauwe route rechts om terug te keren naar het startpunt.

* Een andere mogelijkheid is de Vuchtschootseweg uitlopen en op het einde linksaf de Hellegatweg op. Doorlopen tot aan startpunt

Eerste straat linksaf, Bouwluststraat. Einde links Moerdijkse Postbaan. Bij het bereiken van het bosje neemt u het zandpad links (langs dit stukje van de route kunt u hazelnoten vinden). Op de verharde weg rechts. Na enkele meters net voor het weiland het bordje Kogelvanger Brabants Landschap, linksaf het bos in. Volg de ruiterroute. Let op! Geef ruiters hier voorrang. Op het punt waar de ruiterroute zich splitst linksaf. U komt vrijwel gelijk uit op een breed zandpad. Ga hier linksaf. Aan het einde van dit zandpad weer linksaf.

Even verderop, net voor de bocht naar rechts, het eerste pad links het bos in (er liggen 2 paden vlak naast elkaar). Dit zandpad wordt verderop een verharde weg, de Patertaxweg. Aan het einde bij melkveebedrijf “De Kleine Meren” rechtsaf de Hellegatweg op. Tap hier een glaasje verse weidemelk om de dorst te lessen of neem een kannetje melk mee voor lekkere op roomtruffels lijkende kastanjechocolaatjes. Deze weg vervolgen tot startpunt.

N.B. Loopt u de route in de zomer, pluk dan onderweg rijpe bramen voor een lekkere bramensaus . Heerlijk in combinatie met het ijs van IJsboerderij Heidehoeve en een ware beloning voor uw inspanning.

Deze route is samengesteld door het Brabants Landschap

Bijzonderheden

De Rith
We maken een kleine omzwerving door de streek de Rith ten zuidwesten van Breda. En schampen het grondgebied van de gemeente Etten-Leur. De Rith valt grotendeels onder de gemeente Breda en gedeeltelijk onder de gemeente Zundert/Rijsbergen.

De Rith kent een rijke historie die nog steeds uit het landschap kan worden afgelezen. Al eeuwenlang werken er boeren en tuinders. Meer dan 500 ha grond en een dertigtal boerderijen in de Rith waren eertijds in het bezit van de Belgische graaf de Marnix.

De naam de Rith gaat nog verder terug in de geschiedenis. Het is een afgeleide van het middeleeuwse rijt wat kleine waterloop betekent. De gronden van de Rith waren gelegen aan de Bijloop. Vanaf ongeveer 1400 werd in de Ramen, het dal van de Bijloop bij de Vloeiweide, begonnen met het weggraven van het veen. De gedroogde veenkluiten werden als turf naar Breda vervoerd. Voor een betere ontsluiting werd in de 17e eeuw de Turfvaart gegraven. Met platte schepen werd de turf naar Breda vervoerd. Stadsmest werd mee terug genomen, hiermee werd de bodem van het gebied bemest. Tegenwoordig is De Rith een kleinschalig en afwisselend gebied met bosjes, enkele vijvers en land- en tuinbouwbedrijven, waaronder asperge-, aardbeien- en kersenteelt. In de Rith ligt het landgoed De Vloeiweide.

De Vloeiweide
De Vloeiweide is een landgoed (135 ha) gelegen op een lage dekzandrug doorsneden door het beekdal van de Bijloop.

In de 19e eeuw werd het water van de Bijloop gebruikt om de beemden te bevloeien. Hier vindt de naam van dit prachtige gebied zijn oorsprong; de Vloeiweide. Het bezinkende slib moest de vruchtbaarheid verbeteren.

De bospercelen binnen de Vloeiweide zijn begin deze eeuw ingeplant met voornamelijk grove den. Door de aanleg van lanen kreeg het gebied een landgoedkarakter.

Bijzonder stukje historie
Midden op landgoed bevindt zich op de fundamenten van het oude boswachtershuis een eenvoudig oorlogsmonument ter nagedachtenis aan het 'Vloeiweide drama': kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, op 4 oktober 1944, kwamen hier 4 gezinsleden van boswachter Neefs en 13 verzetslieden om het leven.
Elke eerste zondag in oktober wordt deze gebeurtenis bij het monument herdacht.

___________________________________________________________

Winkels

Zorgboerderij de Beukenhof Vuchtschootseweg 41 Breda
Zorgboerderij de Beukenhof

Openingstijden:
donderdag en vrijdag van 10.30 uur - 16.0 uur

Melkveebedrijf “De Kleine Meren” Hellegatweg 31 Rijsbergen
www.beleefderith.nl

Openingstijden:
Zelftap voor melk buiten

IJsboerderij Heidehoeve Hoge Bremberg 33 Etten-Leur
www.ijsboerderijheidehoeve.nl

Openingstijden:
Het gehele jaar:

Vrijdag: 13.00 tot 17.00 uur
Zaterdag: 09.00 tot 17.00 uur
Van mei t/m augustus:
Dinsdag, woensdag, vrijdag en zondag: 13.00 tot 17.00 uur
Zaterdag: 09.00 tot 17.00 uur
Tot en met 26 oktober (eind herfstvakantie):
Dinsdag, woensdag en vrijdag: 13.00 tot 17.00 uur
Zaterdag: 09.00 tot 17.00 uur

Bij mooi weer ruimere openingstijden!

Asperge- en wijnboerderij De Santspuy Zandspui 45 Etten-Leur
www.desantspuy.nl

Openingstijden:
Tijdens de aspergetijd (april, mei en juni):
Maandag t/m zaterdag van 9.00 uur tot 17.00 uur

Buiten de aspergetijd eerst even bellen: 076-5264230/ 076-5032227


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
wandelroute Wandelroute vanuit Rijsbergen (7,4 km)
wanneer oogstenOogsttijd
het hele jaar
Winkel voor aanvullende ingrediëntenWinkel voor extra ingrediënten
  • Asperge- en wijnboerderij De Santspuy
  • IJsboerderij Heidehoeve
  • Melkveebedrijf “De Kleine Meren”
  • Zorgboerderij de Beukenhof
streekrecepten
Streekrecepten
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen