Recepten
 

Utrechts wildernisvlees met boekweit

Utrechts wildernisvlees met boekweit

 

Wilde natuur heb je tegenwoordig weer in Nederland. Met rommelige vlierbosjes, kronkelend water, zo nu en dan een overstroming en flinke beesten er in: wollige Galloways, lome Schotse Hooglanders, en Konikpaarden met vieze strontklitten in hun staarten, als ware rasta’s. De Blauwe Kamer in Rhenen is zo’n gebied. Bij het bezoekerscentrum kunt u het vlees uit de wildernis kopen. Stevig vlees is het, met meer smaak dan gefokt vleesvee. Logisch, want ze hebben wat afgesjokt en gegeten van de honderden verschillende grassen en kruiden. De smaak heeft wel wat van wat we als wild kennen, zoals haas en wilde zwijn, dus is wildernisvlees echt iets om bijvoorbeeld met kerst voor te schotelen.

Ingrediënten

  • 1 kg. stoofvlees
  • 2 el. ketjap manis
  • 2 el. rinse appelstroop
  • 1 el. acaciahoning
  • 4 el. boekweitkorrels
  • 2 tn. knoflook
  • 15 venkelzaadjes
  • sap van één citroen
  • zout&peper

Marineren:

Meng in een kommetje de appelstroop, honing en het citroensap. Hak de teentjes knoflook niet al te fijn en voeg deze, samen met de venkelzaadjes, toe aan het mengsel. Draai het vlees even om en om door deze marinade en laat het vervolgens 3-10 uur marineren.

Braden:

Verwarm de oven voor op 220° C en zet het vlees met de marinade in een open braadpan in de oven. Na 10 minuten haalt u de pan uit de oven, draai het vlees een kwart slag, overgiet het met een paar lepels van het bakvocht en plaats terug in de oven. Herhaal dit nog 2 keer, tot het vlees aan alle kanten mooi gekleurd is.

Stoven:

Haal het vlees uit de pan. Blus het bakvocht af met 200 ml water. Rol het vlees in de boekweitkorrels en leg het terug in de braadpan. Sluit deze af met een deksel. Plaats de pan terug in de oven en verminder de temperatuur tot 120° C. Stoof het vlees nu langzaam gedurende 2 tot 2,5 uur. Haal het vlees uit de pan en verpak het in aluminiumfolie om tot rust te laten komen. Blus het bakvocht weer met 200 ml water af, breng nogmaals aan de kook en laat de boekweitkorrels nog een paar minuten doorkoken in de jus. Breng de jus op smaak met zout en peper.

print recept