Routes
 

Uitwaaien in een heerlijke zeedorpenlandschap

Uitwaaien in een heerlijke zeedorpenlandschap

 
Wandelroute vanuit Wijk aan Zee (6,8 km)
 
Oogsttijd: augustus - november
 
Ingrediënten: rozenbottel, bramen
 
Startpunt

Startpunt en eindpunt van de wandeling is startpunt (SP) 40 aan de Zeekroft in de zuidwestelijke hoek van de dorpsweide. Er is hier voldoende parkeergelegenheid. Indien u met het openbaar vervoer komt, kunt u uitstappen bij bushalte Zeekroft. Vervolgens loopt u de Zeekroft in om bij SP 40 te komen.

Routebeschrijving

Vanaf het startpunt (SP) volgt u de aangegeven pijlkleuren richting de volgenden knooppunt (KP):

SP 40 -> oranje -> KP 43 -> KP 91 -> KP 49 -> blauw (deels onverhard pad) -> KP 50 -> KP 51 -> KP 48 -> KP 47 -> paars -> KP 46 -> KP 45 -> grijs -> KP 44 -> paars -> KP 43 -> SP 40

Deze route is samengesteld door Landschap Noord-Holland.

Bijzonderheden

Noord-Hollands Duinreservaat

Tussen KP 91 en KP 48 wandelt u deels in de duinen van het Noordhollands Duinreservaat. Met een oppervlakte van 5.300 hectare is het duinreservaat een van de grootste natuurgebieden in ons land. Het gebied omvat duinen, strand, binnenduinrandbossen met veel reliëf en enkele kleinere natuurgebieden. Er komen veel plant- en diersoorten voor. Hier mag u rozenbottels en bramen plukken, ook buiten de wegen en de paden. Als u de aanduiding ‘Niet toegankelijk’ tegenkomt dan mag u in dat gebied niet plukken.

Beeldenpark Zee van Staal

Ingang Reijndersweg, Wijk aan Zee

In 1999 was Wijk aan Zee cultureel dorp van Europa. Om dat te vieren zijn elf beeldhouwers afkomstig uit elf Europese landen uitgenodigd om het duingebied ten zuiden van het dorp te transformeren tot een beeldenpark. De staalfabriek Tata Steel (voorheen Hoogovens) vormt niet alleen het decor voor de kunstwerken, het bedrijf stelde ook materiaal, gereedschappen en werkruimte beschikbaar aan de kunstenaars. De indrukwekkende tentoonstelling Zee van Staal is door de toenmalige koningin Beatrix in juni 1999 geopend. 

In 2016 zijn er gratis rondleidingen van het beeldenpark. Zie tipwijkaanzee.nl voor details.

Radarbunker op het Vuurbaakduin

De Zwaanstraat, Wijk aan Zee

In de duinenrij achter Hotel de Wijk nabij strandopgang De Zwaanstraat heeft de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog een radarbunker aangelegd. Dit om de vijandelijke schepen en vliegtuigen al vroeg te kunnen onderscheppen. De bunker was voorzien van een radarscherm van 20 meter hoog. Deze radarinstallaties heetten Mammutstanden en zijn op vier locaties aan de Nederlandse kust in gebruik geweest.


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route