Nieuws
 

Toekenning Gouden en Zilveren Schalen 2014

Toekenning Gouden en Zilveren Schalen 2014

 
16 december 2014
Dick Soek van de Piloersemaborg
Dick Soek van de Piloersemaborg

Lekker Landschap reikte op 17 december de eerste Gouden Schalen uit aan restaurants die gebruikmaken van wildpluk-ingrediënten. De drie Gouden Schaal-winnaars zijn: de Piloersemaborg in Den Ham, De Librije in Zwolle en Aan Zee in Oostvoorne.

Aan een twintigtal andere restaurants is de Zilveren Schaal toegekend. De onderscheiding is een erkenning voor restaurants die gebruikmaken van wildpluk-ingrediënten en hun gasten op die manier culinair laten genieten van natuur en landschap. De toekenning van de Gouden en Zilveren Schalen sluit aan bij de huidige revival van wildplukken, met natuurbeleving als dagelijkse kost.

Lees hier het hele persbericht

Deze chef-koks zijn stuk voor stuk enthousiaste wildplukkers en namen blij verrast de Gouden Schaal 2014 in ontvangst.

Dick Soek:

“Wildpluk is fantastisch! Voor mijzelf is het bijna therapeutisch, ik kom tot rust en ontspan. En voor mijn gasten kan ik daarmee unieke gerechten met fantastische smaken maken. De meidoorn bijvoorbeeld is zo verschrikkelijk lekker, dat is niet normaal. Dit jaar waren er weinig meidoornbessen. In het begin vond ik dat ergens wel fijn omdat het een hele klus is om ze te plukken, maar later in het jaar ging ik ze echt missen, vanwege de geweldige smaak.” 

Dick Soek van de Piloersemaborg
Dick Soek van de Piloersemaborg
 
Thérèse en Jonnie Boer van de Librije
Thérèse en Jonnie Boer van de Librije

Jonnie Boer:

“Ik ben met wildpluk begonnen nog voordat ik kok was. Tegenwoordig heb ik er gelukkig meer tijd voor, omdat ik veel goede koks in de keuken heb staan. Met mijn Jeep rij ik overal naar toe, als het kan pluk ik iedere dag in het wild. De Wiedecocktail, met onder meer watermunt, moerasspirea en wilde bramen, is een doorslaand succes in het restaurant. Wat mooi dat je hiermee ook een prijs kunt winnen!”

Thérèse en Jonnie Boer van de Librije
Thérèse en Jonnie Boer van de Librije
 
Team restaurant Aan Zee
Team restaurant Aan Zee

Dave Zwaartman:

“Erg leuk om deze prijs te winnen. We zijn ook echt heel enthousiast met wildpluk bezig. Iedere ochtend lopen we wel even de duinen in en het slik op om wat te plukken. Omdat de natuur hier heel kwetsbaar is, doen we dat zorgvuldig; we letten er op dat we de natuur niet schaden. 
Als we volgend jaar worden uitgenodigd voor de Nationale Wildpluk Conventie komen we graag.”

Team restaurant Aan Zee
Team restaurant Aan Zee
 
 
terug naar nieuwsoverzicht »