Recepten
 

Terrine van asperges met Brabantse Wal-ham en wilde kruiden

Terrine van asperges met Brabantse Wal-ham en wilde kruiden

 

Ingrediënten (6 tot 8 personen)

Pluksla met wilde kruiden

  • 100 g frisee
  • 100 g tatsoi
  • 100 g pousblet rouge
  • 15 viooltjes
  • olijfolie
  • peper zout
  • citroensap
  • handvol wilde kruiden als: vogelmuur, duizendblad, veldzuring

Asperge terrine

  • 1500 g asperges
  • 2 l water
  • 10 g zout
  • 2 blaadjes gelatine per dl vocht
  • bosje platte peterselie
  • bosje dille
  • 300 g gesneden Brabantse Wal-ham

Crème

  • 100 g roomkaas naturel
  • 1 el. bieslook / of fijn gesneden look-zonder-look
  • peper zout
  • scheutje balsamico azijn

Bereiding asperge terrine
Schil de asperges en snij 2 cm van de onderkant af.
Kook de asperges in ongeveer 12 min. beetgaar (kooktijd is afhankelijk van de dikte van de asperges). 
Week de blaadjes gelatine in koud water tot ze slap zijn. Knijp ze uit en los ze op in het warme asperge vocht. De hoeveelheid vocht/gelatine is afhankelijk van de inhoud van de terrinevorm.

Was de kruiden en slinger deze zo droog mogelijk. Hak het geheel vervolgens grof.

Opmaak van de terrine
Bekleed de terrinevorm met plasticfolie.
Leg laag om laag asperges, ham en gehakte kruiden. Doe er vervolgens een schepje vocht met de gelatine overheen.
Vervolg deze stappen tot de terrine vol is. Vul het geheel af met het vocht.
Laat de terrine een dag onder druk opstijven.

Crème
Kneed de roomkaas met de azijn peper en zout soepel. Voeg de bieslook toe en doe het geheel in een spuitzak.

Pluksla met wilde kruiden
Was sla kort en pluk ze mooi fijn. 
Was en snij de wilde kruiden.
Maak een mengeling van sla, kruiden en viooltjes.

Breng het geheel op smaak met olijfolie peper zout en citroensap.

NB dit is slechts een voorbeeld van een salade met wilde kruiden experimenteer zelf met soorten sla, kruiden en smaken en neem ook eens bloemen van rode klaver of madeliefje!

Serveren
Snij mooie plakken van de terrine en leg deze op het midden van het bord. Spuit er kleine dotjes crème op.

print recept
andere recepten
Andere recepten
wandelroute
Wandelroutes
fietsroute
Fietsroutes
andere recepten
Andere recepten
verder lezen
Verder lezen