Routes
 

Sweikhuizen wandelroute

Sweikhuizen wandelroute

 
Wandelroute vanuit Sweikhuizen (6,5 km)
 
Oogsttijd: juli - september
 
Ingrediënten: pruimen
 
Startpunt

De route start vanaf de parkeerplaats van Gasterie ‘De Bokkerijer’. Bergstraat 1 te Sweikhuizen (gemeente Schinnen).

Routebeschrijving

Staande met de rug naar de Gasterie de Bokkerijer gaat u rechtsaf richting Puth.

Na de verkeersdrempel, de 1e weg links (Kempkensweg).

Bij de volgende T-splitsing gaat u links (Hogeweg).

Neem na 250 m, links het pad langs een bosrand en een pruimenweide. Dit loopt iets stijl naar beneden. Het pad blijven volgen via twee draaihekjes  tot aan de asfaltweg. Hier rechtsaf, een holle weg in. Weg blijven volgen tot de kruising (lindeboom met kruisbeeld) op het hoogste punt. Hier linksaf (Koolweg).

Volg de weg richting bos, links aanhouden met het pad (Naberweg) mee door het Danikerbos. Volg dit pad met de bocht mee en houdt het pad rechts aan (hoofdpad). Aan het einde van het bos, eerste weg rechts negeren en schuin rechts via een houten doorlaatpunt door de prikkeldraadafzetting lopen.

Het graspad, dat geleidelijk naar beneden loopt, schuin links aanhouden. U verlaat het grasweggetje schuin links door een hekje in de prikkeldraadafzetting. Hier het pad rechtdoor nemen, dat na ongeveer 20 m. bergaf gaat tot T-splitsing.

Hier linksaf. Na ca. 150 m. rechtsaf, bij een rustbank. U volgt nu een pad achter de tuinen van de huizen (Kerkhofweg). U komt uit op de Bergstraat.

U loopt enkele meters naar rechts, steekt de Bergstraat over (let op!) en gaat het trapje af.

Hier linksaf (Sleijerweg). Voorbij het bord 'pas op drempels' naar rechts via een graspad licht omhoog tot aan een bosweg. Hier rechtsaf en via een draaihek door de boomgaard. Na 100 m. verlaat u deze bongerd weer via een draaihek en volgt nu het pad langs de bosrand.

U verlaat de bosrand via een pad naar rechts bergaf, en komt op een T-splitsing. Hier rechtsaf. Bij de volgende splitsing (met dikke lindeboom) linksaf. Het pad volgen tot voorbij het draaihek. Hier rechts de trapjes af en het pad naar rechts volgen. Beneden op de T-splitsing links en tot aan de volgende T-splitsing lopen.

Neem hier het pad naar links langs de meanderende Geleenbeek. Na circa 500 m., na een houten klaphek, komt u op een brede zandweg.

U volgt de brede zandweg naar links en voor het bos weer naar links. Op de kruising na ongeveer 40 m. rechtdoor blijven lopen. Dit pad gaat flink bergop. Boven passeert u links een ijzeren paal en volgt even verder het brede pad langs de bosrand rechtdoor.

Op de kruising, met rechts aan de bosrand een rustbank, gaat u links.

Als de veldweg overgaat in een asfaltweg, gaat u in de bocht rechtsaf (bij rustbank).

Volg het pad tussen de weilanden door tot aan de Bergstraat. Voor het huis met nr. 46 naar rechts.

Na ongeveer 300 m. bent u weer terug bij de parkeerplaats van de Bokkerijer, het eindpunt van deze route.

Deze route is samengesteld door IKL-Limburg.

Bijzonderheden

In juli/augustus kunt u op verschillende plekken langs de route vers geplukte pruimen kopen. Zelf plukken kan ook in de struinboomgaard van Natuurmonumenten.

Met deze pruimen kunt u thuis een paar potten heerlijke chutney maken.


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
wandelroute Wandelroute vanuit Sweikhuizen (6,5 km)
wanneer oogstenOogsttijd
juli - september
streekrecepten
Streekrecept
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen