Routes
 

Specialiteiten uit het Eemland

Specialiteiten uit het Eemland

 
Wandelroute vanuit Soest (9,0 km)
 
Oogsttijd: maart - oktober
 
Ingrediënten: kliswortel, bramen, meidoornbessen, paardenbloemblad
 
Startpunt

Het startpunt is bij Fletcher Hotel Het Witte Huis, Birkstraat 138, Soest. Er is voldoende parkeergelegenheid. Per openbaar vervoer is het startpunt bereikbaar met bus 70 of 74, halte Zandlaan.

Routebeschrijving

Ga met het hotel in de rug rechtsaf en steek de weg over. Volg de met rode klompjes gemarkeerde route van het Derde Erfpad. De plukplekken zijn te vinden op verschillende delen van de route. Raadpleeg het informatiepaneel waar de plukplekken zijn.

Voor een gedetailleerde routebeschrijving verwijzen we naar de website www.klompenpaden.nl. Het Derde Erfpad is ook verkrijgbaar als brochure bij het startpunt en als app via App store of Google Play.

Deze route is in te korten tot 7,5 kilometer: in plaats van het Klompenpad te volgen langs de rioolwaterzuiveringsinstallatie tot de rivier, naar links de A.P. Hilhorstweg volgen tot waar het Klompenpad deze weg kruist en ga hier linksaf.

Bijzonderheden

Als een halve maan ligt in de oostelijke helft van de provincie Utrecht een langgerekt gebied met bossen, heide en hier en daar een zandverstuiving. De Heuvelrug is wat rest van door ijs opgeduwde zand- en puinmassa’s in de voorlaatste ijstijd. Ten noordoosten hiervan stroomt de enige rivier in ons land die hier zijn oorsprong heeft: de Eem. De regen die op de Utrechtse Heuvelrug valt komt vaak pas honderden jaren later aan de oppervlakte, tussen de heuvelrug en de Eem. Door het lange verblijf in de ondergrond is het water zeer schoon; zeldzame planten krijgen hierdoor een kans.

De overgang tussen de hoge en relatief droge heuvelrug en de natte lage gebieden langs de rivier vormt al sinds eeuwen een uitstekende plek om te boeren. Akkers, weiland, hooiland, zand, veen en klei: alles ligt dicht bij elkaar. Meerdere boerenerven werden ontwikkeld door kloosterlingen van het klooster Mariënhof. Boerderij het Derde Erf was de derde boerderij waar je langs kwam als je vanaf het klooster naar Soest ging.

Landschap Erfgoed Utrecht ontwikkelde met agrariërs, vele vrijwilligers en andere betrokkenen in dit gebied een Klompenpad: het Derde Erfpad.

Langs deze route is voldoende eetbaars te vinden! En wanneer u dit aanvult met streekproducten die hier worden gemaakt en verkocht, kunt u een volwaardige maaltijd - met vlees of vegetarisch - samenstellen.

De wandelroute voert door agrarisch gebied, dwars door het weiland van een biologisch werkende boer. Het tweede deel van de tocht voert door de Soester Duinen met zijn zandverstuivingen en door het Monnikenbos, een verwijzing naar het klooster dat hier in vroeger eeuwen stond. Via het 18e eeuwse landgoed Birkhoven bereiken we het vertrekpunt bij Hotel Het Witte Huis.

Praktische informatie en plukregels

De route loopt deels over particulier terrein, o.a. bij een agrariër die zijn land vrijwillig openstelt. Het betreden van particuliere terreinen is toegestaan tussen zonsopgang en zonsondergang op bewegwijzerde wegen en paden. Honden zijn verboden vanwege verstoring van vee.

De plukplekken bevinden zich voor een deel in een natuurgebied. Blijft u op de aangegeven paden.

__________________________________________________________

Winkels

Kaasboerderij De Staelenhoef Birkstraat 123 Soest
Openingstijden
Dinsdag t/m vrijdag
9:00 - 12:30 en 13:30 - 18:00
Zaterdag
8:30 - 16:00

www.destaelenhoef.nl

Weldam Wines Textielweg 18 a Amersfoort
Openingstijden:

Maandag t/m vrijdag: 8.00 tot 17.00 uur

www.weldamwines.nl

Boerderij Het Derde Erf Birkstraat 125 Soest
Openingstijden: 

Donderdag, vrijdag en zaterdag: 10.00 - 16.00 uur en verder volgens afspraak.

Melktap en eieren: zelfbediening

www.hetderdeerf.nl


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
wandelroute Wandelroute vanuit Soest (9,0 km)
wanneer oogstenOogsttijd
maart - oktober
Winkel voor aanvullende ingrediëntenWinkel voor extra ingrediënten
  • Boerderij Het Derde Erf
  • Kaasboerderij De Staelenhoef
  • Weldam Wines
streekrecepten
Streekrecepten
routemarkering
grote klis
kliswortel
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen