Routes
 

Smakelijk bolderen in de Brabantse Kempen

Smakelijk bolderen in de Brabantse Kempen

 
Fietsroute vanuit Goirle (21,5 km)

Oogsttijd: maart - juni
augustus - oktober
 
Ingrediënten: bramen, bosbessen, dennentopjes, Japanse duizendknoop
 
Startpunt

Natuurpoort De Roovertsche Leij, Gorps Baantje 1 in Goirle

Bereikbaarheid OV: lijn 450 van de Belgische maatschappij De Lijn rijdt tussen Tilburg Centraal en Turnhout, aan de rotonde bij de Recreatieve Poort is een halte. De bus biedt ruimte voor uw vouwfiets mits het niet te druk is in de bus.

Van deze route is ook een folder beschikbaar met een afzonderlijk kaartje.

Heeft u een GPS-apparaat met de juiste app (bijv. Topo GPS) dan kunt u via deze link het kaartje downloaden.

RA=rechtsaf, RD=rechtdoor, LA=linksaf, knp=fietsknooppunt

Routebeschrijving

Met de fiets bolderend over zandpaden van de Brabantse Kempen en De Kempische Landgoederen en hier en daar even van de fiets stappen om te genieten van al het lekkers wat de Brabantse natuur u te bieden heeft.

Smakelijk Bolderen laat u kennis maken met de Brabantse Kempen tussen de Regte Hei Gorp en Leij. Natuur, afgewisseld met percelen voor houtproductie en akkerbouw. De skyline van Tilburg naast de historische langgevelboerderijen en het kasteeltje van Landgoed Gorp en Roovert.

Deze route is samengesteld door het Brabants Landschap.

Steek de Turnhoutsebaan (N630) aan de linkerzijde van de rotonde over en ga RD het zandpad in (knp 77). U rijdt Nieuwkerk in.
De streek kreeg haar naam in1652 na de bouw van de nieuwe (grens)kerk: Nieuwkerk.

In 1810 werd de reeds vervallen kerk gesloopt. Iets later werd op dezelfde plaats het kapelletje Sint-Jans-Gool gebouwd dat nog een smeedijzeren deurklink uit de vroegere grenskerk bezit. Het kapelletje ziet u direct na het passeren van het Witte Huis (voormalige herberg uit 1667) links in het bos.

Op de kruising aangekomen (knp77) gaat u RA.

Wanneer u hier als het ware struikelt over het bord met logo dan is Pluk en Plenty geopend. Een gezellige pleisterplaats waar u uw eigen groenten kunt plukken. In het winkeltje vindt u daarnaast enkele streekproducten.

NB Even van de route af - een klein stukje rechtdoor - ligt Klooster Nieuwkerk, (tegenwoordig in gebruik als vergader- en trouwlocatie en als hotel) met net daarachter de Naturentuin, een mooie ecologische belevingstuin aan de bosrand. Raadpleeg de openingstijden op www.naturentuingoirle.nl.

Verderop kunt u links het fietspad op, richting knp 35. Voor de akker (waar de golfbaan rechts eindigt) gaat u LA het zandpad op.

De oude reservaatakker waar u tegenaan kijkt wordt beheerd door stichting Korensla. Deze Stichting tracht gewassen die inmiddels verloren zijn gegaan of uiterst zeldzaam zijn geworden terug te winnen voor het gebied.

Raadpleeg www.korensla.nl voor informatie en kaartjes van de geteelde gewassen.

Bij de splitsing aangekomen LA en vervolgens gelijk RA. Volg het pad RD over de Regte Heide.

De Regte Heide ligt op een brede dekzandrug die de waterscheiding vormt tussen de Oude Leij en de Poppelse Leij. De overgang van de heide naar het beekdal van de Oude Leij, ook wel het Riels Laag genoemd, is landschappelijk bijzonder fraai. We vinden hier een zeldzame overgang van hoge droge en voedselarme heide naar een laag, nat en voedselrijk beekdal. Door ruilverkaveling en ontginning zijn dergelijke ‘gradiënten’ ofwel ‘natuurlijke overgangen’ nog maar op enkele plekken te bewonderen.

Bent u een liefhebber van thee pluk dan in de bloeitijd wat heidebloemen om te drogen voor een lekkere thee. Scheuten van de plant kunnen in plaats van hop gebruikt worden om een aroma te geven aan bier. In navolging van de Kelten, die een bedwelmend brouwsel bereidden van heide met wilde honing, heeft Brabants Landschap Bolderbier op de markt gebracht. Dit bier is bereid met bloesem van struikheide en heidehoning van de Regte heide.

Op de rand van de heide, met uitzicht op het Laag, liggen zeven grafheuvels uit de bronstijd (2000-700 voor Chr.) wat wijst op een nederzetting uit die tijd. Hier zijn o.a. grafgiften, strijdbijlen, polsbeschermers, stenen dolken, knopen en kralen gevonden.

De heuvels zijn opnieuw gemodelleerd en rond vijf van hen werd een nieuwe palenkrans aangebracht.

Voorbij de grafheuvels verlaat u de heide. Einde pad RA ( het Hoefke). 1e weg RA (Oude Tilburgse baan). In de zomer kunt u hier bramen plukken.
Einde weg bocht rechts volgen en vervolgens einde RA Rielsedijk. Een pad vol bramen voor de heerlijke saus bij uw gerecht Roovertsche l’heidelam.
Voor het fietspad, tegenover de oprit met hek, RA het zandpad in. Klein stukje verder bij splitsing zandpad RA. RD volgen tot kruising van zandpaden midden op de hei; hier LA.

Wist u dat je van jonge dennentopjes siroop kunt maken? Lekker op een toetje en verzachtend bij keelpijn.

U passeert een akkertje van Stichting Korensla. Bij de splitsing RA.RD hek voorbijrijden. Eerste pad LA voor bosrand.

Aan uw rechterhand staat even verderop Japanse duizendknoop. Jonge scheuten zijn te gebruiken in bijvoorbeeld een Japanse duizendknoop-frambozencrumble.

Aan het einde pad LA. RD tot aan fietspad in bocht hier fietspad opgaan om bij de stoplichten de Turnhoutsebaan over te steken. Kort na het oversteken fietspad LA en RA volgen. Einde LA (Nobelstraat). 1e straat RA (Tijvoortsebaan), vervolgens RD rijden.

Aan het einde LA buigen de Poppelseweg op. Eerste pad RA.

Na het oversteken van de Roovertse en Poppelse Leij LA. Smal zandpad langs het water opgaan. Pad maakt verderop een bocht naar links. Nog verder volgt u de Leij RA (knp 37 volgen).

In dit gebied is een prachtig stukje natuurherstel uitgevoerd.

Einde RA (knp 37). Aan het einde van de bosrand deze RA volgen (zandpad), u wijkt hier van de knooppuntenroute af. RD volgen.

Verderop ligt het Bankven. Waar ’s winters geschaatst wordt en naar verteld Irene Wuust heeft leren schaatsen.

Aan het einde LA (Breehees), RD volgen. U fietst nu het natuurgebied Gorp de Leij in, geheel omsloten door het uitgestrekte Landgoed Gorp en Roovert. Onderweg kunt u in de zomer langs dit pad bosbessen plukken.

Het huidige landgoed bestaat uit 800ha bos en 370ha landbouwgrond en is in eigendom van de fam.Van Puijenbroek, nazaten van de Goirlese textielfabrikant Eduard van Puijenbroek die het Landgoed in 1920 kocht.

Uw pad komt uit bij Het Jachthuis, nu beter bekend als Het Kasteeltje. Na Het Kasteeltje RA richting knp 50.

Midden op het landgoed staat Het Leenhof, het geboortehuis van Johannes Goropius Becanus. In de muur van dit gebouw ziet u een afbeelding van deze taalwetenschapper.

Volgens Goropius was het Nederlands de oudste taal en spraken Adam en Eva het al. Ze deden dit - uiteraard - in het Paradijs dat volgens hem hier in Brabant gelegen moest hebben. En zeg nou eerlijk, is het hier niet paradijselijk mooi

Na knp 50 RA knp 77 aanhouden.

Aan het begin van de lange beukenlaan die naar De Nieuwe Hoef voert, stond tot 1911 een herberg ’In het Paradijs’ geheten. Uiteraard ontleende de herberg zijn naam aan de taaltheorie van Goropius. De Nieuwe Hoef (1641) is van oorsprong een tiendhoeve; een opslagplaats voor pacht in natura of ‘tienden’. Nog altijd loopt er een zware balk door de hoef waaraan een weegschaal of ‘waag’ hangt, een ‘evenaar’ waarmee men goederen vergeleek en woog. Tegenwoordig is de Nieuwe Hoef in gebruik als restaurant en feestlocatie.

Het Gorps Baantje eindigt bij uw startpunt: Natuurpoort De Roovertsche Leij

In De Roovertsche Leij is een informatiepunt ingericht door Brabants Landschap in samenwerking met De Kempische Landgoederen. U krijgt hier op interactieve wijze informatie over De Kempische Landgoederen. Op het terrein van de Natuurpoort start tevens het avonturenpad van het aansluitende klimbos.

Het overheerlijke recept Kempisch heidelam met bramen-honingsaus is een recept van Natuurpoort de Roovertsche Leij. Het zal hier in het seizoen ook op de kaart te vinden zijn.

___________________________________________________________

Winkels

Pluk&Plenty Nieuwkerk 5 Goirle
Openingstijden:

Zie: www.plukenplenty.nl

Brabantse Natuurpoort Gorps Baantje 1 Goirle
Openingstijden:

Geopend van april t/m oktober: in het weekend van 8.00-22.00 uur en op werkdagen van 9.00-22.00 uur

Zie voor meer info: Brabantse Natuurpoort


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route