Recepten
 

Sleedoornlikeur uit Moerslag

Sleedoornlikeur uit Moerslag

 

De sleedoornbessen moeten rijp zijn en dit is normaal gesproken eind oktober, begin november wanneer de eerste vorst er overheen gegaan is. Je kan ze ook eerder plukken en enige tijd in de diepvries leggen.

Ingredi├źnten: 

  • sleedoornbessen
  • brandewijn, jenever, gin, rum of wodka
  • kaneelstokje
  • suiker

Bereidingswijze:

Neem een pot met een brede hals. Was de vruchten en prik elke bes apart aan met bijvoorbeeld een sat├ęprikker of naald. De traditionele manier is om de bessen aan te prikken met een doorn van de sleedoornstruik. Dit is even een tijdrovend karwei, maar zorgt er uiteindelijk voor dat de smaak uit de bes goed in de drank overgaat. Sleedoornbessen hebben namelijk een hele dikke schil.

Vul de pot voor de helft met bessen en vul de pot af met brandewijn (hier kan in gevarieerd worden; jenever, gin, rum of wodka kan ook worden gebruikt). Voeg voor elke 500 ml aan drank 100 gram suiker toe. Doe er een kaneelstokje bij en sluit de pot. (Ook hierin kan gevarieerd worden: kruidnagel, steranijs, gember of amandel essence kan ook toegevoegd worden)

De suiker is trouwens essentieel voor een goede smaakoverdracht; dus bezuinig hier niet op anders komt de smaak van de bes niet in de drank.

Keer de pot een aantal keer goed om, zodat de suiker goed verdeeld raakt. Zet donker en koel weg. De eerste 2 weken moet de pot dagelijks gekeerd worden, daarna 3 maanden lang wekelijks keren.

Na 3,5 maand voorzichtig proeven of je hem al lekker vindt, zo ja dan kan je het vocht overgieten in een fles en de bessen met de kruiden weggooien. Ook is het mogelijk om van de overgebleven bessen jam te maken.

print recept