
Seizoenenpannenkoeken uit het Schokkerbos

Seizoenenpannenkoeken uit het Schokkerbos
Een recept voor heerlijke pannenkoeken, gevuld met lekkers uit het bos. Het is mogelijk om in meerdere seizoenen een product uit het bos te oogsten en dit toe te voegen als extra’s aan de pannenkoek. Over de pannenkoeken gaat het verhaal dat wanneer de vissers van Schokland op zaterdag terugkwamen met de visvangst (na een week op de Zuiderzee) dat zij dan werden verwelkomd met pannenkoeken. Het hele eiland rook dan naar pannenkoeken.
Veldzuringpannenkoekjes
- 500 g bloem
- ½ liter water
- 1 ei
- 1 liter melk
- een mespuntje zout
- 30 g boter of olijfolie
- 100 g veldzuringblaadjes
- 250 g kaas
- 5 eetlepels fijngesnipperde
- bieslook
- snuifje peper
Was de zuringblaadjes en laat ze 2 tot 3 minuten blancheren. Laat ze uitlekken. Ze zijn dan heel zacht en vallen bijna uit elkaar.
Het deeg: doe de bloem, het ei, melk, water en zout in een kom. Meng alles en laat wellen (=dik worden). Voeg de zuring toe en mix die in het deeg fijn.
Doe een klontje boter (of olijfolie) in de pan en bak goudgele pannenkoekjes. Serveer ze met de kaas, gemengd met peper en fijngesnipperde bieslook
Brandnetelpannenkoekjes
- Circa 20 toppen of 50 (jonge) bladeren van de brandnetel
Maak een pannenkoekenbeslag zoals hierboven beschreven of met pannenkoekenmeel. Pluk bij voorkeur de jonge bladeren of toppen van de brandnetel. Blancheer de brandnetel (10 seconden in kokend water), eruit scheppen en laten uitlekken) en snijd ze daarna in stukjes. Ze prikken (branden) nu zeker niet meer.
Roer ze dan door het beslag en bak er pannenkoeken van, ook lekker met bijvoorbeeld spek of kaas.
Bramenpannenkoekjes
- versgeplukte bramen
- of bramenjam
Maak een pannenkoekenbeslag zoals hierboven beschreven of met pannenkoekenmeel + 3 eetlepels suiker. Meng dit beslag met gewassen en uitgelekte bramen. Klop alles tot een mooi beslag en bak daarmee de pannenkoeken.
Ook lekker is om gewone pannenkoeken te maken en hierop bramenjam te smeren.


Andere recepten
- Auberginerolletjes met hazelnoten
- Bieslandse Bessenjam
- Bonte Veluwse bloemensalade
- Bramen-chocolade-cakejes
- Bramenchutney met schapenkaas van boer Boonzaaijer
- Bramenijs
- Bramenjam
- Bramenjam, halfzoet en pitloos
- Bramenparfait van room uit De Meijerij
- Bramenrum
- Bramensaus zoet en kruidig
- Bramentaart
- Bramentoetje uit Boerakker
- Brandnetel-Gemberbier
- Brandnetel-winterposteleinsoep van het Pelserpad met kruiden-omeletreepjes
- Brandnetel-zevenbladpesto met Brandrode kaas uit Ede
- Brandnetelkaastaart uit Terworm
- Brandnetellimonade
- Brandnetelpasta van het Aderwinkelpad
- Brandnetelpesto
- Brandnetelpesto met brokkelkaas
- Brandnetelsoep
- Brandnetelsoep
- Brandnetelsoep met kokos
- Brandnetelsoep van de IJsselborgh in Haastrecht
- Compote met wilde vruchten uit Groningen
- Damsterdiepsoep met veldzuring uit Delfzijl
- Doesburger Eng speltwrap met brandnetels en chutney à la 'In Goede Aarde'
- Drentse brandnetelsoep met uitgebakken spekblokjes en room
- Dwars-door-de-tuin-soep uit Stavenisse
- Eemlandse vruchtentaart met bramen
- Gestoofde berenklauwbladeren
- Groentegehaktbrood uit Dronten
- Groentenquiche uit Zuid-Kennemerland met brandneteltoppen en beukennootjes
- Harsloër gegrilde groentesalade met dressing van bramengelei
- Hartige bramensaus
- Hartige brandnetelcake
- Hartige wilde groentetaart
- Heldere brandnetelsoep
- Kempisch heidelam met bramen-honingsaus (4 tot 6 personen)
- Koude bramensoep
- Kruidenquiche uit de polder
- Meidoornbessen-bramencrumble uit Wieringen
- Meringues met teunisbloemen
- Mini-footprint wilde pesto uit Heikant
- Omelet met veldzuring
- Pasta met look-zonder-look-brandnetelsaus uit de Maasheggen en een glas witte Sint Agather
- Pasta met seizoensgroenten en Veluwse beukenootjes-pesto
- Pittige Groningse salade met druiven, wilde kruiden en noten
- Roekijs met vlierbessen-bramenjam
- Romig bramenijs uit het Vechtdal
- Schutpad-soep van wilde groenten
- Tagliatelle van speltmeel uit Pieterburen met brandnetelsaus
- Terrine van asperges met Brabantse Wal-ham en wilde kruiden
- Thoolse salade van wilde kruiden met appel en zuurkool
- Veeninger struinsoep
- Veldzuring-brandnetelsoep
- Veldzuringsoep uit de Drentse Aa
- Veluwse Bonte Bloemensalade
- Veluwse wildplukquiche
- Vrije Meie soep (soep van de bevrijdingsmaand)
- Vruchtentaart uit Zeewolde
- Wilde burgers uit Telgt
- Wilde Drentse boerengroentesoep
- Wilde groentetaartjes uit Dreischor
- Wilde kruidensalade met Heemskerkse rode aardappelen en spekjes
- Wilde kruidensalade uit de Betuwe
- Wilde pannenkoek uit Echten
- Wilde-planten-omelet

Wandelroutes
- Pelserpad Foodwalk
- Kruiden en verse vis in IJmuiden
- Glindhorster Foodwalk
- Uitwaaien in een heerlijke zeedorpenlandschap
- Ga mee naar buiten allemaal dan proeven wij…
- Bramen en veel meer uit De Wâlden
- Beleef een Foodwalk in Stavenisse!
- Reuzensmulroute
- Plukroute Boxtel - Eetbaar Oost
- Specialiteiten van boer en natuur uit de vallei bij Rhenen
- Van kastanje tot boom en andersom
- Bier en Bes in het Vechtdal - 2e deel
- Beleef een Foodwalk in Ten Arlo
- Foodwalk in Anna Jacobapolder
- Specialiteiten van boer en natuur van de Laarsenberg bij Rhenen
- Aderwinkel Foodwalk
- Oudenhorster Foodwalk
- Plukroute Tilburg-Stokhasselt
- Bieslandse Bessenroute
- Watermunt in Polder Bloemendaal
- Specialiteiten uit het Eemland
- Landheer in het Heemskerkse tuindersgebied
- Soep op tafel in de gelagkamer!
- Foodwalk vanuit Heemstede
- Foodwalk in de Goudse Hout
- Das lekker kuieren op Tongelaar
- Foodwalk in het Schokkerbos
- Koken met Rommel
- Lekker Landschap in Heikant!
- Happen en Stappen rond Dreischor
- Harsloër Foodwalk
- Foodwalk Oostkapelle
- Bottel Banjerroute Bentwoud
- Kom roeken en pruven in Echten (A)
- Schutpad-foodwalk
- Bosbessenplaatcake uit Groesbeek
- Foodwalk Landgoed Ockenburgh
- Kom roeken en pruven in Echten (B)
- Beleef Lekker Landschap in Ritthem!
- Vliere fluitend rondje Burgst
- Beleef een Foodwalk in Ruinerwold
- Foodwalk rondom Terworm
- Rondom Boerakker
- Struinen door het lekker landschap van Veeningen
- Kruiden, vruchten en noten in Zeewolde
- Weldadig Landgoed Stroink
- Doesburgermolen Foodwalk
- Kastanjes uit het Rijk van Nijmegen
- Wildplukwandeling Wieringen
- Natje en Droogje tussen Haanwijk en Pettelaer

Fietsroutes
- Fietsen met smaak in Dronten
- Lekker Landschap rond de Stadsweg in Groningen
- Op de grens van Holland en het Sticht
- Rondje Oost-Krimpenerwaard
- Fietsen langs Betuws groen en fruit
- Rondje West-Krimpenerwaard
- Rondje Gouda-Schoonhoven
- B(l)oeiend landschap rondom Raalte
- Op de fiets door Bramenland
- Trilveen en polderluchten
- Smakelijk bolderen in de Brabantse Kempen
- Rondje Rijckholt-Margraten
- Door het veld rond het Damsterdiep
- Van Bier tot Honing - Smaakfietsroute
- De Brabantse Wal: van aspergeland tot kruidenrand

Andere recepten
- Auberginerolletjes met hazelnoten
- Bieslandse Bessenjam
- Bonte Veluwse bloemensalade
- Bramen-chocolade-cakejes
- Bramenchutney met schapenkaas van boer Boonzaaijer
- Bramenijs
- Bramenjam
- Bramenjam, halfzoet en pitloos
- Bramenparfait van room uit De Meijerij
- Bramenrum
- Bramensaus zoet en kruidig
- Bramentaart
- Bramentoetje uit Boerakker
- Brandnetel-Gemberbier
- Brandnetel-winterposteleinsoep van het Pelserpad met kruiden-omeletreepjes
- Brandnetel-zevenbladpesto met Brandrode kaas uit Ede
- Brandnetelkaastaart uit Terworm
- Brandnetellimonade
- Brandnetelpasta van het Aderwinkelpad
- Brandnetelpesto
- Brandnetelpesto met brokkelkaas
- Brandnetelsoep
- Brandnetelsoep
- Brandnetelsoep met kokos
- Brandnetelsoep van de IJsselborgh in Haastrecht
- Compote met wilde vruchten uit Groningen
- Damsterdiepsoep met veldzuring uit Delfzijl
- Doesburger Eng speltwrap met brandnetels en chutney à la 'In Goede Aarde'
- Drentse brandnetelsoep met uitgebakken spekblokjes en room
- Dwars-door-de-tuin-soep uit Stavenisse
- Eemlandse vruchtentaart met bramen
- Gestoofde berenklauwbladeren
- Groentegehaktbrood uit Dronten
- Groentenquiche uit Zuid-Kennemerland met brandneteltoppen en beukennootjes
- Harsloër gegrilde groentesalade met dressing van bramengelei
- Hartige bramensaus
- Hartige brandnetelcake
- Hartige wilde groentetaart
- Heldere brandnetelsoep
- Kempisch heidelam met bramen-honingsaus (4 tot 6 personen)
- Koude bramensoep
- Kruidenquiche uit de polder
- Meidoornbessen-bramencrumble uit Wieringen
- Meringues met teunisbloemen
- Mini-footprint wilde pesto uit Heikant
- Omelet met veldzuring
- Pasta met look-zonder-look-brandnetelsaus uit de Maasheggen en een glas witte Sint Agather
- Pasta met seizoensgroenten en Veluwse beukenootjes-pesto
- Pittige Groningse salade met druiven, wilde kruiden en noten
- Roekijs met vlierbessen-bramenjam
- Romig bramenijs uit het Vechtdal
- Schutpad-soep van wilde groenten
- Tagliatelle van speltmeel uit Pieterburen met brandnetelsaus
- Terrine van asperges met Brabantse Wal-ham en wilde kruiden
- Thoolse salade van wilde kruiden met appel en zuurkool
- Veeninger struinsoep
- Veldzuring-brandnetelsoep
- Veldzuringsoep uit de Drentse Aa
- Veluwse Bonte Bloemensalade
- Veluwse wildplukquiche
- Vrije Meie soep (soep van de bevrijdingsmaand)
- Vruchtentaart uit Zeewolde
- Wilde burgers uit Telgt
- Wilde Drentse boerengroentesoep
- Wilde groentetaartjes uit Dreischor
- Wilde kruidensalade met Heemskerkse rode aardappelen en spekjes
- Wilde kruidensalade uit de Betuwe
- Wilde pannenkoek uit Echten
- Wilde-planten-omelet

Verder lezen
- Wandelen met Michiel - Drentsche Aa (blog)
- Wandelen met Michiel - Naardermeer (blog)
- Wandelen met Michiel - Leudal (blog)
- Wandelen met Michiel - Zaterdagse parken in Arnhem en Elst (blog)
- Wandelen met Michiel - Grote liefde op Landgoed Twickel (blog)
- Wandelen met Michiel - het Maasheggenlandschap (blog)
- Veldzuring
- Brandnetels
- Bramen
- Bramen plukken verboden