Routes
 

Schutpad-foodwalk

Schutpad-foodwalk

 
Startpunt

Ontdek het mooie buitengebied van Leusden. Over boerenerven, een kerkepad en landgoed De Boom. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen hier de sfeer. 

Het startpunt ligt aan de Leusbroekerweg, Leusden tegen over huisnr. 11. Hier staat ook een informatiepaneel. Bij de oude spoorlijn is een parkeerplek voor een aantal auto’s. Komt u met het openbaar vervoer maak dan gebruik van bus 80/82/83, halte Leusbroekerweg/De Mof.

Routebeschrijving

Deze route is geheel bewegwijzerd met de markeringen in de vorm van een klomp (Schutpad). De Foodwalk is gemaakt voor de route met de blauwe markering. Ook kunt u de gratis klompenpaden app gebruiken (inclusief routenavigatie) te downloaden via App store of Google Play. Voor meer informatie kijk op www.klompenpaden.nl.

Landschap Erfgoed Utrecht ontwikkelde en beheert dit Klompenpad samen met agrariërs, vele vrijwilligers en andere betrokkenen in dit gebied.

De route is samengesteld door Landschap Erfgoed Utrecht

Bijzonderheden

Het Schutpad is het eerste Klompenpad en is geopend in 2002 door Landschap Erfgoed Utrecht. De naam van het Schutpad verwijst naar de Geeresteinse Schut, de stuw in de Oude Luntersche Beek. Bij de aanleg van dit Klompenpad is één van de oevers van de sloot waar u langs loopt natuurvriendelijk ingericht. Schoolkinderen uit Leusden hebben geholpen bij het planten van elzen. Ook is de overgang van water naar land geleidelijker gemaakt waardoor verschillende soorten planten -zoals de koekoeksbloem - zich beter kunnen ontwikkelen.

Onderweg zijn er (afhankelijk van het jaargetijde) tal van verschillende kruiden en planten te plukken. In het voorjaar dient deze route uitstekend voor een heerlijk drie-gangen-diner met vooraf soep van wilde groenten. Als hoofdgerecht een aardappelomelet met tomaat en duizendblad en als nagerecht een heerlijk dessert van vlierbloesemijs met banaan.

De geplukte ingrediënten kunt u aanvullen met streekproducten die hier worden gemaakt en verkocht. Op deze manier kunt u een volwaardige maaltijd - met vlees of vegetarisch - samenstellen.

____________________________________________________________

Winkels

​Kaasmuseum & Partyboerderij De Weistaar Rottegatsteeg 6 Maarsbergen
Openingstijden:

dinsdag t/m zaterdag van 10.00 - 17.00 uur

Zie voor meer info: www.weistaar.nl

​Biologische zuivelboerderij Vicariënerf Leusbroekerweg 17 Leusden
Openingstijden:

Dinsdag t/m zaterdag van 9.00 – 17.00 uur.

Zie voor meer info: www.facebook.com


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
wandelroute Wandelroute vanuit Leusden (3,1 km)
wanneer oogstenOogsttijd
het hele jaar
Winkel voor aanvullende ingrediëntenWinkel voor extra ingrediënten
  • ​Biologische zuivelboerderij Vicariënerf
  • ​Kaasmuseum & Partyboerderij De Weistaar
streekrecepten
Streekrecepten
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen