Recepten
 

Rozenbottelsiroop

Rozenbottelsiroop

 

Ingredi├źnten

  • rozenbottels
  • suiker

Alle soorten rozenbottels zijn geschikt voor siroop. Pluk geen bottels van struiken die vlak langs een drukke weg staan of misschien bespoten zijn met een gewasbeschermingsmiddel. 

Bereiding

Verwijder de groene blaadjes die aan de bottels zitten.

De bottels worden lekkerder als ze minimaal een nachtje de vorst voelen. Was ze en zet ze 24 uur in de vriezer. 

Zet daarna de bottels op met veel water, ongeveer 1,5 liter water per 500 gram bottels. Breng aan de kook en laat koken tot de bottels zacht zijn. Pureer de bottels met de staafmixer. Laat het mengsel een kwartier staan. 

Neem een schone theedoek en spoel deze uit in kokend water. Leg de theedoek in een zeef en hang de zeef boven een kom. Giet het mengsel hierin en laat het een paar uur uitlekken. 

Meet de hoeveelheid sap af die in de kom zit. Doe daar 50% suiker bij. Als je een liter vocht hebt, doe je er dus 500 gram suiker bij.

Fles voorbereiden: gebruik flessen met een schroefdop. Zet de schone flessen (zonder de dop) 20 minuten in de oven op 120┬░. Doe de doppen in een kom en giet er tegen de tijd dat de flessen klaar zijn kokend water op. Laat ze tot gebruik in het hete water liggen.

Breng het sap met de suiker aan de kook en laat het vijf minuten doorkoken. Giet de siroop zo heet mogelijk in de flesjes (laat de pan eventueel op het vuur staan, zodat de siroop aan de kook blijft) en doe er zo snel mogelijk een dop op. Leg de flesjes neer, zodat de vloeistof de dop aan de binnenkant raakt. Zo wordt de dop door de hete vloeistof gesteriliseerd en is er de minste kans op bederf. Zolang de fles gesloten blijft, is de siroop jaren houdbaar. Eenmaal geopend moet de siroop in de koelkast worden bewaard. Hij blijft dan nog een paar weken tot een paar maanden goed.

Serveertips

Giet een laagje van circa 2 cm in een champagneglas. Aanlengen met prosecco, champagne of andere mousserende witte wijn. Voeg enkele muntblaadjes toe en serveer. Vervang wijn door mineraalwater om een alcoholvrij drankje te maken. Heerlijk op een warme zomeravond!

print recept