Routes
 

Rondje West-Krimpenerwaard

Rondje West-Krimpenerwaard

 
Fietsroute vanuit Rotterdam (37,7 km)

Oogsttijd: het hele jaar
 
Ingrediënten: brandnetel, dille, bramen, kamille, klaver, madeliefje, paardenbloemblad, paardenbloemenbloesem, smeerwortel, wilde cichorei, wilde peen
 
Startpunt

Start- en eindpunt: Waterbushalte lijn 20 Erasmusbrug Rotterdam. Info en dienstregeling: www.waterbus.nl

Alternatieve startpunten: 

  1. P-terrein halte waterbus Stormpolder Krimpen a.d. IJssel
  2. Toeristisch Overstap Punt Loetbos, Loet 6, Lekkerkerk
Routebeschrijving

LA = LinksAf; RA=RechtsAf; RD=RechtDoor; ri=richting; straatnaam tussen () betekent dat er niet direct een bordje met die naam zichtbaar is.

Neem Waterbuslijn 20 vanaf de Erasmusbrug Rotterdam-Dordrecht naar halte Krimpen a.d. IJssel, Stormpolder.

Vanaf de halte RD Industrieweg. Na de brug LA weg oversteken (let op verkeer!) en direct RA naar fietspad. Neem kort daarna de 1e weg LA (Parallelweg). Deze weg blijven volgen (wordt Lekdijk en vervolgens IJsseldijk). Onder de oprit van de Algerabrug door de weg blijven volgen langs het water.

Je komt langs het Streekmuseum Krimpenerwaard. Hier vind je een eigen moestuin en in het museum van alles op het gebied van voedselbereiding in de Krimpenerwaard. In het kruidenierswinkeltje is o.a. jam van vruchten uit de museumtuin te koop.

Volg de IJsseldijk verder tot aan de Begraafplaats (groen bordje), direct daarna RA (Omloop) de dijk af. Op kruising LA (Sportsingel). Dan steeds RD, wordt Boveneindselaan. Bij kruising met Zandrak (rechts) RD Boveneindselaan blijven volgen.

Vlak na de kruising met de Tenge heb je aan de rechterhand een oude boomgaard, ooit onderdeel van een boerderij en nu midden in een woonwijk gelegen. Hier staan appel- en perenbomen daterend uit de jaren ’50 van de 20e eeuw. De bomen worden onderhouden door vrijwilligers van de Natuur en Vogelwacht Krimpenerwaard.

Waar weg naar rechts buigt (Steekmast) RD rijden en kort daarna LA Breestraat. Einde van de weg RA Breekade. Brug over het water oversteken en fietspad Breekade nu blijven volgen. Bij kruising met weg (na een brugje) LA (Tiendweg west; bij boerderij). Bij kruising weg (Zijdeweg) RD weg oversteken (pas op verkeer!) Tiendweg Oost. Op T-splitsing met ander fietspad LA. Fietspad blijven volgen. Op T-splitsing bij paddenstoel 22432/001 LA ri Ouderkerk, RD de dijk op. Op de dijk RA (IJsseldijk Noord) ri Gouderak.

Aan de IJsseldijk Noord bevindt zich op nr. 235a B&B Het Bonte Varken. De B&B biedt overnachtingsmogelijkheid voor wie nog een extra dagje in de Krimpenerwaard wil verblijven. Uitgangspunt voor diverse fietsroutes. Bij het ontbijt worden streekproducten geserveerd. Op nr. 251 Imkerij de Nesse (open op afspraak). In de bermen van de IJsseldijk vind je o.a. dille.

Volg de IJsseldijk Noord en ga na witte boerderij nr. 274 RA de dijk af ri Lageweg.

Een paar honderd meter verderop aan je linkerhand bevindt zich Kaasboerderij Hoogewaard. De boerderij heeft een winkel waar boerenkaas en diverse streekproducten worden verkocht.

Na de Kaasboerderij weer de dijk op en RD IJsseldijk Noord vervolgen.

Direct links is het natuurreservaat Oevers Hollandse IJssel van het Zuid Hollands Landschap. Er staat o.a. veel kamille en rode klaver.

Eerste kruising RA de dijk weer af ri Berkenwoude (Schaapjeszijde).

Als je hier i.p.v. RA de dijk af nog ca. 1 km RD gaat en de dijk (Kattendijk) volgt tref je op nr. 131 Antje Poldergeluk. Met Antje Poldergeluk kun je op afspraak schilderen met bloemen en kruiden, maar ook eten uit de moestuin en uit de polder. Daarnaast organiseert Antje boomgaardappelsapdagen.

Bij kruising met Tiendweg RD. Bij weg van links (Achterbroek) RD. Je rijdt richting dorp Berkenwoude (Kerkweg). Rechts is een eendenkooi en natuurreservaat van het Zuid Hollands Landschap.

De weg door het dorp RD volgen tot aan T-splitsing (na de kerk), hier RA (Westeinde).

Na ca. 2 km aan je linkerhand bij nr. 47 tref je de Rode Mus, een bessentuin met in juni tot september huisverkoop van blauwe bessen, verschillende soorten aalbessen en kruisbessen.

Direct na de brug LA fietspad op, water aan je linkerhand. Dit fietspad volgen met bos aan je rechterhand tot T-splitsing, hier RA fietspad langs de Loet volgen.

In de bermen langs het fietspad vind je o.a. witte en rode klaver, madeliefje, brandnetel. Van de brandnetels kun je o.a. een lekker frisse limonade maken. Je komt na de T-splitsing langs het TOP Loetbos, alternatief start- en eindpunt van deze route.

Bij kruising fietspad met weg LA ri rotonde provinciale weg.

Vlak voor de rotonde aan de rechterhand bevindt zich Café-Restaurant de Loet. Het restaurant serveert o.a. boerenkaas uit Lekkerkerk. Ook kun je hier honing kopen van Imkerij de Nesse uit Ouderkerk a.d. IJssel.

Steek de provinciale weg over (let op druk verkeer!). Na de rotonde het brede fietspad (Kerkweg) parallel aan de hoofdweg (Boezemweg) volgen ri Lekkerkerk. Eerste weg RA ri Krimpen a.d. Lek (Wetering west).

Als je i.p.v RA nog ca. 1,5 km doorrijdt naar Lekkerkerk kun je naar Restaurant Huisje van de Zeeuw. Volg de Kerkweg tot in het dorp. Deze weg buigt daar ter hoogte van Partycentrum Amicitia naar links. Volg de weg en neem kort daarna de eerste weg RA. In Huisje van de Zeeuw wordt aan alle producten een streekeigen karakter meegegeven. Dat betekent dat er zoveel mogelijk gewerkt wordt met leveranciers uit de eigen streek. Je wordt bediend door mensen met een verstandelijke beperking.

Volg de weg steeds RD. Eerste weg LA ri Krimpen a.d. Lek (’t Smalle Kampje). Op T-splitsing met weg LA ri Lekkerkerk (Tiendweg west), kort daarna na witte huis nr. 39 weer RA fietspad (Kooipad) naar het zuiden ri eendenkooi Bakkerswaal.

Langs het Kooipad vind je bramen. In de bermen langs Wetering west, ’t Smalle Kampje, Tiendweg West en Kooipad vind je o.a. madeliefje, witte klaver, smeerwortel, paardenbloem en brandnetel.

Aan einde even rechts-links en dan de dijk oprijden. Bovenop de dijk RA (Schuwacht) langs eendenkooi Bakkerswaal.

In de bermen van de dijk vind je o.a. dille, wilde peen, wilde cichorei en rode klaver.

Op Schuwacht nr. 236 ligt Theetuin Onder de Pannen en direct daarachter op nr. 238 B&B Geitenrijk.

Bij de Theetuin wordt in het seizoen appelgebak met appels uit eigen boomgaard geserveerd. Ook kun je er een lunch gebruiken met boerenkaas uit de directe omgeving.

Bij de B&B Geitenrijk kun je behalve voor een overnachting ook op afspraak terecht voor een picknick op het land of koken op houtvuur. In de boomgaard kun je in overleg appels en peren plukken.

Blijf de dijk volgen (wordt Ooster Lekdijk). Eerste weg na de watertoren RA (Breekade), bij Y-splitsing links aanhouden (RA is Meent). Bij T-splitsing met grotere weg fietspad LA ri Krimpen (Tiendweg). Tiendweg helemaal uitrijden. Na de bebouwing rijd je weer door de polder.

Bij een hoog ijzeren hek aan je linkerhand tref je een traditionele hoogstamfruitboomgaard omgeven door prachtige oude knotwilgen (niet toegankelijk).

Je komt langzaamaan weer in de bebouwing, volg de weg steeds RD langs begraafplaats en benzinestation. Bij kruising (LA is Waalplantsoen) RA verkeerslichten, weg oversteken en direct weer LA ri Waterbus (Oude Tiendweg). Je gaat iets omhoog. Bij kruising weg RD oversteken (Industrieweg). Deze almaar RD vervolgen ri Waterbus tot aan de aanlegplaats van de waterbus. Vervolgens waterbus terug richting Rotterdam.

Deze route is samengesteld door Bureau Mens & Groen in opdracht van De Groene Motor

Bijzonderheden

De route voert door het westelijke deel van de Krimperwaard met start- en eindpunt de stad Rotterdam. Alternatief is te starten en eindigen bij de P-plaats van de waterbushalte Krimpen a.d. IJssel of de TOP Loetbos te Lekkerkerk.

Met het oversteken van de Nieuwe Maas betreed je de Krimpenerwaard, het gebied dat wordt omsloten door de Hollandse IJssel, de Lek en de Vlist. 

Deze route voert over een aantal tiendwegen. Tiendwegen liggen bijna allemaal binnen een kilometer afstand van een veenstroompje of rivier en lopen daar parallel aan. Langs de Hollandse IJssel liggen er bijvoorbeeld 13, langs de Lek 10. Het lijkt daarom waarschijnlijk dat tiendwegen een functie in de waterbeheersing hebben gehad, vooral in gebieden waar de afwatering problematisch werd door inklinking van de veengrond. Men gaat ervan uit dat veel van deze wegen zijn aangelegd gedurende de tijd van de ontginningen of betrekkelijk kort daarna. Daarmee kan de aanleg van de meeste tiendwegen worden gedateerd tussen 1100 en 1500. Langs de tiendweg treffen we knotbomen aan met hun karakteristieke bolvormige knot met daarop de vele uitlopers. Meestal gaat het om knotwilgen, maar wie goed kijkt ziet ook knotpopulieren en knotessen staan, meestal zijn dit de oudere exemplaren. Het hout van deze bomen wordt periodiek afgezaagd en in vroeger tijden voor diverse doeleinden gebruikt, o.a. hekwerken, brandhout en gereedschapsstelen. Specifiek op deze route zien we de sloten langs de Tiendwegen vanuit Ouderkerk vol zitten met een karakteristieke waterplant: de krabbenscheer. Deze plant indiceert een goede waterkwaliteit en biedt onderdak aan de eieren en larven van de groene glazenmaker, een bijzondere en voor het veengebied kenmerkende libellensoort.

In de Krimpenerwaard zijn diverse natuurreservaten gelegen die worden beheerd door het Zuid Hollands Landschap. De meeste van deze reservaten beogen de karakteristieke veenweidenatuur met zijn bijzondere en karakteristieke (water- en moeras)planten en dieren te behouden. Op deze route kom je achtereenvolgens langs het Stormvloedpolderbos, Berkenwoudse Boezem, Oevers Hollandse IJssel, Polder de Nesse, Polder Berkenwoude, Eendenkooi Bakkerswaal en Visschersplaat.

___________________________________________________________

Winkels

Kaasboerderij Hoogerwaard Lageweg 45 Ouderkerk a/d IJssel
www.hoogerwaard.info

Openingstijden:
Maandag t/m Vrijdag: 13.15-18.00 uur
Zaterdag 9.00-16.00 uur
Buiten openingstijden kunt u bellen om te horen of er iemand thuis is: 0180-681530

Imkerij de Nesse IJsseldijk Noord 251 Ouderkerk a/d IJssel
Openingstijden:
op afspraak: 06-10747799 of 0180-681818

Bessentuin de Rode Mus Westeinde 47 Berkenwoude
www.derodemus.nl

Openingstijden:
juni-augustus, dagelijks van 8.30-18.00 uur

Streekmuseumwinkel Krimpenerwaard IJsseldijk 312 Krimpen aan den IJssel
www.streekmuseumkrimpenerwaard.nl

Openingstijden:
di t/m za 14:00 – 17:00 uur
2e paasdag, 2e pinksterdag, 2e kerstdag, en Hemelvaartsdag 

Groepen bovendien op afspraak.

Het museum is gesloten op Goede Vrijdag, 27 april, 25 en 31 december, 1 januari.


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
fietsroute Fietsroute vanuit Rotterdam (37,7 km)
wanneer oogstenOogsttijd
het hele jaar
Winkel voor aanvullende ingrediëntenWinkel voor extra ingrediënten
  • Bessentuin de Rode Mus
  • Imkerij de Nesse
  • Kaasboerderij Hoogerwaard
  • Streekmuseumwinkel Krimpenerwaard
streekrecepten
Streekrecept
waterbus
bessenkwekerij Berkenwoude
wilde kruiden op de dijk bij Lekkerkerk
Loetbos
mandje vol wilde planten
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen