Routes
 

Rondje Oost-Krimpenerwaard

Rondje Oost-Krimpenerwaard

 
Startpunt

De route start vanaf het NS Station Gouda. U kunt daar eventueel een fiets huren.

Alternatief start- en eindpunt: Toeristisch Overstap Punt Loetbos, Loet 6, Lekkerkerk.

Routebeschrijving

LA = LinksAf; RA=RechtsAf; RD=RechtDoor; ri=richting; straatnaam tussen () betekent dat er niet direct een bordje met die naam zichtbaar is.

Verlaat het station aan de zuidzijde (Centrum). Houd links aan en bij de Y-splitsing rechts aanhouden ri centrum (Vredebest). Bij de verkeerslichten oversteken en LA (Blekerssingel). Weg vervolgen tot deze met een bocht naar links omhoog gaat tot de verkeerslichten.

Daar oversteken en LA langs de Hollandse IJssel. Bij de volgende verkeerslichten RA de Haastrechtse Brug over ri Esso benzinestation. Kort daarna bij de rotonde RA de Gouderaksedijk op en 1e weg LA de dijk weer af (Goudseweg). RD over de rotonde fietspad volgen tot aan de ijzeren ophaalbrug, daar RA Gouderakse Tiendweg door de weilanden en langs volkstuinencomplex.

In de bermen van de Tiendweg vind je o.a. brandnetel, witte en rode klaver, weegbree, veldzuring, madeliefjes.

Aan einde bij T-splitsing LA (Beijers Weegje), kort daarna weer RA (Lange Tiendweg). Op kruising (Snippejagerskade) ter hoogte van Gouderak RD Tiendweg vervolgen. Volgende kruising (Schaapjeszijde) RA, aan einde dijk op, LA (IJsseldijk Noord).

Als je hier niet LA, maar RA gaat en nog ca. 1 km de dijk (Kattendijk) volgt, tref je op nr. 131 Antje Poldergeluk. Met Antje Poldergeluk kun je op afspraak schilderen met bloemen en kruiden, maar ook eten uit de moestuin en uit de polder. Daarnaast organiseert Antje boomgaardappelsapdagen.

Op de dijk RD blijven gaan, je daalt dan de dijk vervolgens weer af (Lageweg).

Aan je rechterhand bevindt zich Kaasboerderij Hoogewaard. De boerderij heeft een winkel waar boerenkaas en diverse streekproducten worden verkocht.

Einde van de weg dijk omhoog, LA, IJsseldijk Noord vervolgend.

Aan de IJsseldijk Noord bevindt zich op nr. 251 Imkerij de Nesse met verkoop van o.a. honing en honingsnoep (en andere bijenproducten); workshops koken met honing op afspraak. Op nr. 235a B&B Het Bonte Varken. De B&B biedt overnachtingsmogelijkheid voor wie nog een extra dagje in de Krimpenerwaard wil verblijven. Uitgangspunt voor diverse fietsroutes. Bij het ontbijt worden streekproducten geserveerd.

Ga voor Heuvelman Hout bij de fietswegwijzer LA het fietspad de dijk af ri Lekkerkerk/Berkenwoude (bordje doodlopende weg), houd bij de paddenstoel vervolgens rechts aan en ga langs de molenstomp het fietspad ri Berkenwoude. Fietspad alsmaar RD volgen (er komt nog een fietspad RA, Tiendweg Oost) tot kruising met een weg met links een brug over het water (Westeinde). Daar RA Oudelandseweg.

Als je niet direct RA maar even LA de brug over gaat (Westeinde) dan kom je bij de Rode Mus (nr. 47), een bessentuin met in juni tot september huisverkoop van blauwe bessen, verschillende soorten aalbessen en kruisbessen.

Oudelandseweg uitrijden tot eerste weg LA (Kerkweg) ri Lekkerkerk. Voor de rotonde LA Loet, deze weg wordt even verderop een fietspad.

Vlak voor de rotonde aan de rechterhand bevindt zich Café-Restaurant de Loet. Hier serveert men gerechten met boerenkaas uit Lekkerkerk. Ook wordt honing verkocht afkomstig van Imkerij de Nesse in Ouderkerk.

Fietspad vervolgen tot volgende rotonde, bij P-plaats en Amerikaanse molen. Aldaar LA (Zuidbroekse Opweg) ri Berkenwoude. Eerste weg RA (Zuidbroek) ri Bergambacht.

Alternatieve route

Voor wie langs de enige biologische boerenkaasboerderij van de Krimpenerwaard wil gaan. Ga dan niet RA Zuidbroek in maar ga RD en volg de Opweg, deze gaat later met een bocht naar rechts en weer naar links rondom Berkenwoude. Bij de kruising met weg naar links RD (Schenkel). De weg gaat met een bocht naar rechts (Benedenheul). Op nr 54a bevindt zich de enige biologische boerenkaasboerderij van de Krimpenerwaard van de familie Boogaerdt.

Na enige tijd gaat de Benedenheulseweg over in de Benededenkerkseweg, aan beide zijden van het water. Neem daar de wegzijde aan de rechterkant, daar is het veel rustiger fietsen. Rijd de weg helemaal uit tot aan de kruising met de provinciale weg. Steek deze over (let op verkeer!) ri centrum Stolwijk. Je komt uit op het Dorpsplein, links bevindt zich het gemeentehuis, rechts Restaurant de Nieuwe Polderkeuken. Hier LA Goudseweg. Zie verder de route vanaf dit restaurant.

Op Zuidbroek nr. 153 bevindt zich Kaasboerderij Schep met verkoop van echte boerenkaas, boerenijs en andere streekproducten. Een kijkje nemen op de boerderij is mogelijk.

Bij brug, waar weg overgaat in Benedenberg, LA fietspad op (Elserwetering).

In de bermen en langs de slootkanten tref je o.a. rode en witte klaver, veldzuring, gewone berenklauw, egelskop, kalmoes.

Aan einde de brug over. Aan einde RA Koolwijkseweg ri Stolwijk. Weg uitrijden tot einde. Provinciale weg oversteken (Pas op druk autoverkeer!), 2e weg LA (Tentweg) ri Stolwijk. Aan einde gaat weg met bocht naar rechts, hier RD smal weggetje tussen de winkels door naar Dorpsplein.

Op het Dorpsplein aan je linkerhand bevindt zich Restaurant de Nieuwe Polderkeuken dat een menukaart heeft met diverse gerechten uit de polder.

RD oversteken langs gemeentehuis (Goudseweg).

In de fruittijd kun je even van de route af voor een bezoekje aan de Hennepakkers, waar een boomgaardje is met appels en peren. De boomgaard wordt onderhouden door vrijwilligers Vrienden van de Hennepakkers. Neem daarvoor de 1e afslag na de supermarkt RA (Jan Steenlaan). Rijd deze straat helemaal uit, waar deze naar rechts buigt ga je links af (Kievitslaan). Uitrijden tot waar het een voetpad wordt. Hier vind je even verderop aan je rechterhand een boomgaard met appels en peren. Terug via dezelfde route weer naar de Goudseweg (dus einde Jan Steenlaan RA).

De Goudseweg langs de provinciale weg helemaal blijven volgen tot aan rotonde, RD en weg oversteken ri Stolwijkersluis. Haastrechtse Brug over de Hollandse IJssel. Bij verkeerlichten weg oversteken en LA fietspad. Bij verkeerslichten RD. Na molen aan rechterhand 1e weg RA bij verkeerslichten (Oosthaven). Bij 1e bruggetje LA en direct weer LA. Kort daarna voor de verkeerslichten RA (Veerstal). We vervolgen (Bogen). Bij kruising Raam/Korte Raam LA Vest.

Je komt langs Korenmolen De Roode Leeuw. Hier kun je diverse meelproducten kopen.

Bij kruising Vlamingstraat RA, bij kruising Raam RD Aaltje Bakstraat. Aan einde LA Hoge Gouwe. 1e brug RA en direct na brug LA Lage Gouwe.

Als je na de brug niet LA gaat maar RD kom je op de Lange Groenendaal met Natuurwinkel Gouda.

Als je aan het einde van de Aaltje Bakstraat rechtsaf gaat en de Hoge Gouwe uitrijdt tref je aan het einde daarvan Restaurant Heinde & Ver. Het restaurant serveert diverse gerechten met producten uit de omgeving van Gouda. Vanaf hier kun je over de Lage Gouwe terug de route vervolgen.

Zijwegen negeren, bij kruising Nieuwe Haven RD tot einde, daar RA Regentesseplantsoen.

Bij deze afslag RA bevindt zich aan de linkerzijde het Pauzelandschap Potterspoort. Een tijdelijk braakliggend terrein is hier door enthousiaste bewoners van Gouda - verenigd in Gouda Bruist - een mooi parkje aangelegd met bomen in containers, vele kleurrijke bloemen en ook enkele eetbare gewassen zoals pompoenen.

Deze straat uitrijden tot aan Kleiwegbrug LA burg over RD onder spoor door. Bij kruising LA ri NS station.

Deze route is samengesteld door Bureau Mens & Groen in opdracht van De Groene Motor

Bijzonderheden

De route voert door het Hollands Utrechts veenweidegebied.

Gouda ligt bij de samenvloeiing van de rivieren Gouwe en Hollandse IJssel. Mede dankzij de binnenvaart groeide Gouda in de middeleeuwen uit tot een belangrijke stad. In 1272 kreeg de stad stadsrechten. Aan het eind van de middeleeuwen was Gouda uitgegroeid tot de vijfde stad van Holland. In de binnenstad is nog altijd een groot aantal historische en monumentale gebouwen te vinden, waarvan het Stadhuis en de Sint-Janskerk de beroemdste zijn. De stad staat bekend om zijn Goudse kaas en de fabricage van kaarsen, pijpen en stroopwafels.

Met het oversteken van de Hollandse IJssel betreed je de Krimpenerwaard, het gebied dat wordt omsloten door de Hollandse IJssel, de Lek en de Vlist.

Deze route voert over een aantal tiendwegen. Tiendwegen liggen bijna allemaal binnen een kilometer afstand van een veenstroompje of rivier en lopen daar parallel aan. Langs de Hollandse IJssel liggen er bijvoorbeeld 13, langs de Lek 10. Het lijkt daarom waarschijnlijk dat tiendwegen een functie in de waterbeheersing hebben gehad, vooral in gebieden waar de afwatering problematisch werd door inklinking van de veengrond. Men gaat ervan uit dat veel van deze wegen zijn aangelegd gedurende de tijd van de ontginningen of betrekkelijk kort daarna. Daarmee kan de aanleg van de meeste tiendwegen worden gedateerd tussen 1100 en 1500. Langs de tiendweg treffen we knotbomen aan met hun karakteristieke bolvormige knot met daarop de vele uitlopers. Meestal gaat het om knotwilgen, maar wie goed kijkt ziet ook knotpopulieren en knotessen staan, meestal zijn dit de oudere exemplaren. Het hout van deze bomen wordt periodiek afgezaagd en in vroeger tijden voor diverse doeleinden gebruikt, o.a. hekwerken, brandhout en gereedschapsstelen.

Deze route voert langs diverse boezems. De boezem is dat deel van het oppervlaktewater dat geen vast peil heeft. Het is meestal geen onderdeel van een polder, maar dient er toe polderwater op te slaan voor het wordt afgevoerd. Over het algemeen wordt het water uit de boezem op een rivier geloosd, in de Krimpenerwaard is dat de Hollandse IJssel. Wanneer waterlozing niet op een natuurlijke manier mogelijk is, slaat een molen of stelsel van molens of tegenwoordig meestal een boezemgemaal het water uit; in andere gevallen wordt het boezemwater middels een spuisluis geloosd. De boezems op de route hebben deze functie niet meer en zijn verland. Ze worden nu als natuurreservaat beheerd.

_____________________________________________________________

Winkels

De Natuurwinkel Lange Groenendaal 99 Gouda
www.natuurwinkelgouda.nl

Openingstijden:
maandag van 11.00-18.00
dinsdag, woensdag en zaterdag van 8.30 - 18.00
donderdag en vrijdag van 8.30-19.00

​Molen de Roode Leeuw Vest 67 Gouda
www.flourpower.nl

Openingstijden:
Do: 9.00-14.00 uur
Za: 9.00-16.00 uur

Kaasboerderij Hoogerwaard Lageweg 45 Ouderkerk a/d IJssel
www.hoogerwaard.info

Openingstijden:
Maandag t/m Vrijdag: 13.15-18.00 uur
Zaterdag 9.00-16.00 uur
Buiten openingstijden kunt u bellen om te horen of er iemand thuis is: 0180-681530

Imkerij de Nesse IJsseldijk Noord 251 Ouderkerk a/d IJssel
Openingstijden:
op afspraak: 06-10747799 of 0180-681818

Bessentuin de Rode Mus Westeinde 47 Berkenwoude
www.derodemus.nl

Openingstijden:
juni-augustus, dagelijks van 8.30-18.00 uur

Biologische Kaasboerderij Boogaerdt Benedenheulseweg 54a Stolwijk
www.kaasboerderijboogaerdt.nl

Openingstijden:
Ma-vrij: bij aanwezigheid en op afspraak (0182-362513)
Zaterdag: 10.00-16.00

Kaasboerderij Schep Zuidbroek 153 Bergambacht
www.kaasboerderijschep.nl

Openingstijden:
ma t/m za 9.00 - 18.00 uur


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
fietsroute Fietsroute vanuit Gouda (36,5 km)
wanneer oogstenOogsttijd
het hele jaar
Winkel voor aanvullende ingrediëntenWinkel voor extra ingrediënten
  • ​Molen de Roode Leeuw
  • Bessentuin de Rode Mus
  • Biologische Kaasboerderij Boogaerdt
  • De Natuurwinkel
  • Imkerij de Nesse
  • Kaasboerderij Hoogerwaard
  • Kaasboerderij Schep
streekrecepten
Streekrecept
bessenkwekerij De Rode Mus
honing van imkerij De Nesse
landschap vanaf de dijk
Stolwijk
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen