Routes
 

Rondje Gouda-Schoonhoven

Rondje Gouda-Schoonhoven

 
Fietsroute vanuit Gouda (35,6 km)

Oogsttijd: het hele jaar
 
Ingrediënten: brandnetel, klaver, madeliefje, watermunt, weegbree
 
Startpunt

De route start vanaf het NS Station Gouda. U kunt daar eventueel een fiets huren.

Alternatief start- en eindpunt: Toeristisch Overstap Punt Schoonhoven, Buiten de Veerpoort, Schoonhoven. Volg de route dan vanaf Voorhaven, Schoonhoven.

Routebeschrijving

LA = LinksAf; RA=RechtsAf; RD=RechtDoor; ri=richting; straatnaam tussen () betekent dat er niet direct een bordje met die naam zichtbaar is.

Verlaat het station aan de zuidzijde (Centrum). LA en bij de Y-splitsing rechts aanhouden ri verkeerslichten/centrum (Vredebest). Bij de verkeerslichten oversteken en LA (Blekerssingel). Weg vervolgen, tot deze met een bocht naar links omhoog gaat en eindigt bij verkeerslichten. Daar oversteken en LA langs de Hollandse IJssel. Bij de verkeerslichten RD en rechts aanhoudend de dijk langs de Hollandse IJssel op (Goejanverwelledijk). De dijk blijven volgen, bij kruising grotere weg (bij Sporthal de Zebra) RD. Na het sportcomplex bij een schuur aan de rechterhand RA fietspad de dijk af ri de Hollandse IJssel (Goverwellepad). Fietspad blijven volgen tot aan de brug in Haastrecht. RA Brug over.

Je passeert Restaurant de IJsselborgh dat diverse menu’s met streekproducten (ook vegetarisch) op de menukaart heeft staan.

Aan einde bij stadhuis LA, 1e weg RA de dijk af naar beneden. Rotonde oversteken RD ri Vlist. 1e zijweg LA (Julianalaan) en direct RA (Beatrixlaan) helemaal uitrijden, wordt fietspaadje tussen het groen. Aan einde LA steil bruggetje over de Vlist. Fietspad helemaal uitrijden, wordt smal weggetje langs de Vlist (Oost Vlisterdijk).

Je komt langs Kaasboerderij van Eijk met winkeltje, waar je echte boerenkaas en streekproducten kunt kopen. Langs de Vlist groeit o.a watermunt.

Vervolgen tot in dorp Vlist, aan de overzijde van de Vlist ligt De Vlisterstee.

Bij De Vlisterstee kun je een gerechtje of thee laten bereiden met de ingrediënten die je onderweg hebt verzameld (hier zijn uiteraard kosten aan verbonden).

Oost Vlisterdijk verder vervolgen. Je komt uit op een kruising, ga hier RD (LA is een lange rechte weg, Slangenweg, RA is een brug over de Vlist) en houd de Vlist aan je rechterhand (Bonrepas). Je passeert de Bonrepasmolen en kort daarna LA fietspad ri Cabauw (groene belettering) met water aan je rechterhand volgen, Vinkenpad. Bij fietswegwijzer RA ri Schoonhoven Noord, brug over, evenwijdig aan de provinciale weg. Even verderop 2e brug over, bij fietswegwijzer RD ri Bergambacht (fietspad wordt hier weg). Langs de provinciale weg blijven fietsen tot aan de rotonde. LA rotonde oversteken ri Schoonhoven, Heinweg. Kort na rotonde schuin LA (Spoorsingel) ri sportcomplex.

Je passeert Brasserie Springer, een restaurant met terras en een keukenbrigade, die een vrijwel maandelijks wisselende kaart met veel streekproducten samenstelt. Ook zijn er op dinsdag, woensdag of donderdag aanschuifmaaltijden speciaal voor wandelaars- en fietsers (zie de website voor meer info).

1e weg RA (Opweg). Schuin naar links fietspad op ri park en RA weg langs de singel (Oude Haven) ri centrum. Rijd de Oude Haven geheel uit (halverwege bij de kerk even oversteken naar de rechterzijde).

Aan de voet van de klokkentoren van het eeuwenoude stadhuis van Schoonhoven Zilverstad vind je Proef! Hier drink of eet je wat met producten uit de streek zoals Stolkse kaas, truffel van Goudse stroopwafel of één van de populaire streektheeën met illustere namen als Heks van Schoonhoven, Zoet van de Lek of Krimpenerwaard Fruit. In de zomer kun je er terecht voor een verkoelend streekproduct: zilverijs!

Indien start bij TOP Schoonhoven, Buiten de Veerpoort: ga door de poort en volg RD de Veerstraat, 3e weg LA (RA is Korte Dijk) Voorhaven.

Aan het einde van de Oude Haven RA (Voorhaven) ri Ammerstol, langs Hotel Restaurant Belvedere links aanhouden de weg omhoog de dijk op volgen (Lekdijk West). Bij de steiger van rederij Thalassa RA . LET OP: zeer steil naar beneden, even lopen aanbevolen! (Groene Singel). Bij Y splitsing links aanhouden – weg met bomen (vervolg Groene Singel), zijwegen negeren tot aan T-splitsing, LA Kerkweg naar rotonde provinciale weg. Deze RD oversteken (let op verkeer!) en met bocht naar rechts weg vervolgen (Rotterdamseweg). Op T-splitsing even RA en direct weer LA. RD weg vervolgen (Beneluxlaan) en zijwegen negeren. Op T-splitsing aan de rand van Schoonhoven LA (Opweg). Bij kruising RD polderweg vervolgen (Benedenberg). Kort daarna schuin rechts aanhouden fietspad op (Kadijk).

In de bermen en langs de slootkanten vind je o.a. madeliefjes, witte klaver, watermunt, weegbree en brandnetels. Van de brandnetels kunt u bijvoorbeeld een heerlijke soep maken.

Fietspad vervolgen tot aan viersprong, RA (Bergweg, later Schoonouwenseweg) fietspad in noordelijke richting. Op driesprong LA polderweg inrijden (Schoonouwenseweg). Deze uitrijden tot aan kruising, daar RA Tentweg ri dorp Stolwijk. Aan einde gaat weg met bocht naar rechts, hier RD smal weggetje tussen de winkels door naar Dorpsplein.

Op het Dorpsplein aan je linkerhand bevindt zich Restaurant de Nieuwe Polderkeuken dat een menukaart heeft met diverse gerechten uit de polder.

RD oversteken langs gemeentehuis (Goudseweg).

In de fruittijd kun je even van de route af voor een bezoekje aan de Hennepakkers, waar een boomgaardje is met appels en peren. De boomgaard wordt onderhouden door vrijwilligers Vrienden van de Hennepakkers. Neem daarvoor de 1e afslag na de supermarkt RA (Jan Steenlaan). Rijd deze straat helemaal uit, waar deze naar rechts buigt ga je links af (Kievitslaan). Uitrijden tot waar het een voetpad wordt. Hier vind je even verderop aan je rechterhand een boomgaard met appels en peren. Terug via de zelfde route weer terug naar de Goudseweg (dus einde Jan Steenlaan RA).

De Goudseweg weg langs provinciale weg helemaal blijven volgen tot aan rotonde, RD en weg oversteken ri Stolwijkersluis. Haastrechtse Brug over de Hollandse IJssel. Bij verkeerslichten weg oversteken en LA fietspad. Bij verkeerslichten RD. Na molen aan rechterhand 1e weg RA bij verkeerslichten (Oosthaven). Bij 1e bruggetje LA en direct weer LA. Kort daarna voor de verkeerslichten RA (Veerstal). We vervolgen (Bogen). Bij kruising Raam/Korte Raam LA Vest.

Je komt langs Korenmolen De Roode Leeuw. Hier kun je diverse meelproducten kopen.

Bij kruising Vlamingstaart RA, bij kruising Raam RD Aaltje Bakstraat. Aan einde LA Hoge Gouwe. 1e brug RA en direct na brug LA Lage Gouwe.

Als je na de brug niet LA gaat maar RD kom je op de Lange Groenendaal met Natuurwinkel Gouda.

Als je aan het einde van de Aaltje Bakstraat rechtsaf gaat en de Hoge Gouwe uitrijdt tref je aan het einde daarvan Restaurant Heinde & Ver. Het restaurant serveert diverse gerechten met producten uit de omgeving van Gouda. Vanaf hier kun je over de Lage Gouwe terug de route vervolgen.

Zijwegen negeren, bij kruising Nieuwe Haven RD tot einde, daar RA Regentesseplantsoen.

Bij deze afslag RA bevindt zich aan de linkerzijde het Pauzelandschap Potterspoort. Een tijdelijk braakliggend terrein is hier door enthousiaste bewoners van Gouda verenigd in Gouda Bruist een mooi soort parkje aangelegd met bomen in containers en vele kleurrijke bloemen, maar ook enkele eetbare gewassen zoals pompoenen.

Deze straat uitrijden tot aan Kleiwegbrug LA burg over RD onder spoor door. Bij kruising LA ri NS station.

Deze route is samengesteld door Bureau Mens & Groen in opdracht van De Groene Motor.

Bijzonderheden

De route voert door het Hollands Utrechts veenweidegebied met start- en eindpunt Gouda of Schoonhoven.

Gouda ligt bij de samenvloeiing van de rivieren Gouwe en Hollandse IJssel. Mede dankzij de binnenvaart groeide Gouda in de middeleeuwen uit tot een belangrijke stad. In 1272 kreeg de stad stadsrechten. Aan het eind van de middeleeuwen was Gouda uitgegroeid tot de vijfde stad van Holland. In de binnenstad is nog altijd een groot aantal historische en monumentale gebouwen te vinden, waarvan het Stadhuis en de Sint-Janskerk de beroemdste zijn. De stad staat bekend om zijn Goudse kaas en de fabricage van kaarsen, pijpen en stroopwafels.

Haastrecht ligt op de plaats waar het veenriviertje Vlist in de Hollandse IJssel stroomt. Aan de Hollandse IJssel richting Gouda bevond zich het klooster te Stein waarin Desiderius Erasmus enige jaren woonde. Nu staat hier een boerderij en er staat een infobordje aan de dijk. De naam Haastrecht wijst in de richting van een rivierovergang of (een ‘drecht’), die aan zekere heer Have of Havik heeft behoord. Bezienswaardig zijn het oude stadhuis, museum Bisdom van Vliet en Poldermuseum de Hooge Boezem, waar veel te leren is over de rol van het water in het gebied.

Met het oversteken van de Hollandse IJssel betreed je de Krimpenerwaard.

De Vlist is een veenrivier en werd vroeger gebruikt als boezem voor de polders rondom het riviertje, er stonden dan ook veel molens voor het verpompen van het water aan de oevers van de rivier. Nu rest nog slechts boezemmolen nr.6, in eigendom van het Zuid-Hollands landschap. Vroeger werd de Vlist gebruikt voor transport van goederen, met name van Schoonhoven naar Utrecht. Het gebied bij de molen, de Hooge Boezem achter Haastrecht heeft thans weer een functie voor wateropvang gekregen voor het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en is tegelijkertijd een natuurgebied/moerasgebied van het Zuid-Hollands Landschap.

In de polders rondom Vlist broeden vele weidevogels, zoals kievit, grutto en tureluur. Ook komt her nog een zeldzame moerasvogel voor, de zwarte stern. Vrijwilligers zijn actief met de bescherming van deze vogels.

Het landschap rond Haastrecht, Vlist en Stolwijk behoort tot het Utrechts-Hollands veenweidegebied. Een waterrijk en landelijk gebied met een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Het eeuwenoude cultuurlandschap is gemaakt door mensenhanden.

De plaats Schoonhoven is ontstaan langs de rivier de Zevender, waarvan de loop nog herkenbaar is in de Lange Weistraat. Er bevond zich een kasteel ter hoogte van het huidige Hofland. Schoonhoven werd in 1247 voor het eerst genoemd als Sconhouen. In 1375 en in juli 1518 vonden grote stadsbranden plaats. In 1575 was het Beleg van Schoonhoven door Gilles de Berlaymont in dienst van Hertog van Alva, die echter twee jaar later heel Holland gewonnen gaf. Al in de 17de eeuw waren er bekende zilversmeden. Schoonhoven heeft anno 2013 nog een internationale Zilverschool. De stad staat dan ook bekend als de Zilverstad. Veel moois is te bewonderen in het Goud, Zilver en Klokkenmuseum.

In de Krimpenerwaard zijn diverse natuurreservaten gelegen die worden beheerd door het Zuid Hollands Landschap. De meeste van deze reservaten beogen de karakteristieke veenweidenatuur met zijn bijzondere en karakteristieke (water- en moeras)planten en dieren te behouden. Op deze route kom je achtereenvolgens langs de Hooge Boezem achter Haastrecht, Kadijk west, Sijghkade.

____________________________________________________________

Winkels

De Natuurwinkel Lange Groenendaal 99 Gouda
www.natuurwinkelgouda.nl

Openingstijden:
maandag van 11.00-18.00
dinsdag, woensdag en zaterdag van 8.30 - 18.00
donderdag en vrijdag van 8.30-19.00

Kaasboerderij van Eijk Oost-Vlisterdijk 4 Vlist
www.kaasboerderijvlist.nl

Openingstijden:
dinsdag: 09.00-17.00 uur
vrijdag: 09.00-17.00 uur
zaterdag: 09.00-16.00 uur

​Molen de Roode Leeuw Vest 67 Gouda
www.flourpower.nl

Openingstijden:
Do: 9.00-14.00 uur
Za: 9.00-16.00 uur


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
fietsroute Fietsroute vanuit Gouda (35,6 km)
wanneer oogstenOogsttijd
het hele jaar
Winkel voor aanvullende ingrediëntenWinkel voor extra ingrediënten
  • ​Molen de Roode Leeuw
  • De Natuurwinkel
  • Kaasboerderij van Eijk
streekrecepten
Streekrecept
huisverkoop langs de Vlist
langs de Vlist
molen Haastrecht
de Vlist
zilverijs in Schoonhoven
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen