Routes
 

Pluk's Hasselbraamroute

Pluk's Hasselbraamroute

 
Wandelroute vanuit Etten-Leur (4,5 km)
 
Oogsttijd: het hele jaar
 
Ingrediënten: hondsroos, hazelnoten, lijsterbessen, lindebloesem, madeliefje, meidoornbessen, meidoornblad, meidoornbloem, sleedoornbessen, tamme kastanjes, vlierbessen, vlierbloesem, zoete kers
 
Startpunt

De route start op de kruising Tamboerijn/Bisschopsmolenstraat.

Bereikbaarheid met openbaar vervoer: lijn 215 bushalte Etten-Leur, Jozefhof.

Komende met de auto kunt u het best parkeren in de parkeergarage onder het centrum. Tot aan de kruising Tamboerijn/Bisschopsmolenstraat is het dan ongeveer 10 minuutjes lopen. Vanaf de parkeergarage loopt u de eerste straat rechtsaf de Bisschopsmolenstraat in.

Heeft u een GPS-apparaat met de juiste app (bijv. Topo GPS) dan kunt u via deze link het kaartje downloaden.

Van deze route is ook een folder beschikbaar, die u hier kunt downloaden.

Routebeschrijving

RA= rechtsaf, LA= linksaf, RD=rechtdoor

Het onbekende wordt bekend, verrassende hasselbramen krijgen een naam terwijl u de route verkent. Pluk hier en daar een vrucht en laat u verblijden door hetgeen de route u te bieden heeft.

De route start midden in de historische kern van Etten. Sinds 1968 samengevoegd met Leur tot de grote gemeente Etten-Leur.

Wanneer u vertrekt vanaf de bushalte in de Bisschopsmolenstraat, loopt u een klein stukje richting centrum en neemt dan LA het voet/fietspad naar de Tamboerijn. Komende vanaf het centrum neemt u RA het voet/fietspad richting de Tamboerijn.

Aan uw rechterhand ziet u een monumentale boerderij en even verder aan uw linkerhand de Kloosterboerderij met schuur. Deze is in 1896 gebouwd door de Zusters Franciscanessen na de aankoop van akker en weidepercelen. Op het terrein van het voormalige klooster staan, naast (particuliere) woningen en het monumentale pand met de kapellen, voornamelijk zorggebouwen.

U passeert het terrein aan uw linkerhand. Passeer de Pianohof (1e str links) en ga gelijk daarna LA het voet/fietspad in. Een pad omgeven door rododendrons. Niet eetbaar maar prachtig wanneer hij bloeit. De rododendron werd in het verleden veel aangeplant op landgoederen en is op deze plek de toegang tot het nog resterende deel van de voormalige kloostertuin die u spoedig bereikt door het pad RD te volgen.

Bij splitsing in het park RA volgen.

Het park kenmerkt zich door een grote variëteit aan zowel inheemse als uitheemse bomen. Aan uw linkerhand ziet u een laantje van lindebomen met mooie takken die bijna tot de grond reiken. Wellicht kunt u hier wat lindebloesem plukken voor een kopje verse thee. Net voor u het park uitloopt ziet u boven het speeltuintje de majestueuze esdoorns staan. Van de suikeresdoorn wordt in Noord Amerika het bekende maple syrup gewonnen (of ahornsiroop) als de bomen een leeftijd en hoogte als deze hebben bereikt.

Wanneer u de weg bereikt deze oversteken, LA en gelijk RA naar het voet/fietspad tussen de huizen.

Langs het pad treft u onder meer lijsterbes, meidoorn en vlier. In het najaar kunt u van de lijsterbessen een ietwat bittere compote of gelei maken die heerlijk combineert met bijvoorbeeld wildgerechten. Van de meidoornbessen zijn lekkere meidoornbessnoepjes te maken. In de lente plukt u wat frisse jonge blaadjes van deze struik voor op uw boterham met kaas.

RD tot de kruising hier LA. Voetpad RD blijven volgen, u steekt hierbij eenmaal een weg over. Het voetpad eindigt in de Streek. Op dit moment wordt hier volop gebouwd en is men bezig met de aanleg van nieuwe wegen en een fietspad om het gebied te ontsluiten. Ga RA. RD tot aan de doorgaande weg (grauwe polder) Hier LA. RD totdat u LA het pad naar beneden kunt nemen, parallel aan de weg grauwe polder. De weg draait naar links.

Hier heeft u de Pluk’s Plukhoek bereikt. Voorjaar 2016 is hier, op boomfeestdag, in het kader van FOODWALKS een mooie fruittuin gerealiseerd. Kinderen van BSO de Hasselbraam hebben onder leiding van de Madese NatuurVrienden onder meer bessenstruiken, frambozen en rozen geplant. Proef het verschil tussen een witte, rode en zwarte bes. Pluk wat meer voor een lekkere fruitsalade of leef je uit in de keuken en maak een lekkere taart met versuikerde rozenblaadjes.

Volg het pad richting de volkstuinen.

Voor het volkstuincomplex is een groot plantvak met vlierstruiken. Van de bloemschermen kun je vlierbloesempannenkoeken bakken. Ook vlierbloesemsiroop of een siroop van de bessen is heerlijk. Voorbij het volkstuinencomplex is de route onverhard. Aan uw linkerhand staan met regelmaat sleedoorn, hazelaar,lijsterbes, vlier en wilde kers.

Passeer de sportvelden. NB wanneer er schapen op de dijk lopen moet u mogelijk even uitwijken en het pad aan de andere zijde van de sportvelden volgen. U komt op dezelfde weg uit.

Einde pad LA eerste straat RA. RD volgen langs een 2e volkstuinen-complex (V.V.E.L). Het pad buigt naar links. Na de bocht voor het beëindigen van het fietspad RA het voet/fietspad in.

Vergis u niet, aan de linkerkant ziet u geen aardbeienplanten staan. De schijnvruchten van de schijnaardbei of sieraardbei zijn smakeloos en niet sappig. Enkele meters verder staan in het gras meerdere kastanjebomen, wat de route ook in het najaar aantrekkelijk maakt. Wat dacht je van een handje gepofte kastanjes of deze zoete kastanjechocolaatjes.

Ga bij de kastanjes LA.

Het voet/fietspad ligt hier wat meer open. De struiken liggen wat verder van het pad, maar ook hier treft u weer meidoorn en vlier in de beplanting aan. Over het gras kunt u er naar toe lopen. In het gras staan veel madeliefjes. Daar waar geen honden uitgelaten worden plukt u wat bloemetjes voor in de thee of op/door een (fruit)salade.

Volg het pad tot u niet verder kunt, u steekt enkele malen een straat over. Bij de straat ‘Achter de Molen’ aangekomen gaat u LA. 2e straat RA de Nieuwe Kerkstraat in; deze gaat met een bocht naar links. Einde LA, RD. Aan het einde loopt u als het ware tegen het Withof aan.

Het Withof is het voormalige klooster van de Zusters Franciscanessen. Een fijne plek waar wonen, werken, zorg, educatie, cultuur en recreatie elkaar ontmoeten. Het Withof ademt het verleden door respect voor religie en behoud van historische elementen. De laatste jaren is veel aandacht besteed aan het onderhoud en borgen van deze bijzondere sfeer. En daar mag iedereen nu van genieten: om te wonen, te werken, te leren of te recreëren. Lees meer over deze bijzondere plek en haar historische gebouwen op de site.       

Voor u het Withof bereikt, ziet u links de uit 1744 daterende Bisschopsmolen. Op zaterdagmiddag is de molen te bezichtigen.

RA keert u terug naar parkeerplaats en bushalte.

Wanneer u voorbij de parkeerplaats en bushaltes loopt komt u in het winkelgedeelte van de Bisschopsmolenstraat waar u bijna aan het eind de natuurvoedingswinkel vindt. Rechts kunt u het winkelcentrum in, maar even verder rechtdoor bereikt u de historische markt met o.a de Moeierboom, de Van Goghkerk en het Sint Paulushofje waar ook het streekmuseum Jan uten Houte gevestigd is.

Meer informatie over Etten-Leur is te vinden op: ettenleur.stappen-shoppen.nl

Deze wandeling is samengesteld door het Brabants Landschap in samenwerking met de Gemeente Etten-Leur.

Winkel

Natuurwinkel Etten-Leur Bisschopsmolenstraat 10 Etten-Leur
Openingstijden:
Maandag 13:00 - 18:00u
Di t/m do 9:00 - 18:00u
Vrijdag 9:00 - 19:00u
Zaterdag 9:00 - 17:00u

Zie voor meer info: www.morgenstondnatuurvoeding.nl


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
wandelroute Wandelroute vanuit Etten-Leur (4,5 km)
wanneer oogstenOogsttijd
het hele jaar
Winkel voor aanvullende ingrediëntenWinkel voor extra ingrediënten
  • Natuurwinkel Etten-Leur
streekrecepten
Streekrecept
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen