Routes
 

Plukroute Tilburg-Stokhasselt

Plukroute Tilburg-Stokhasselt

 
Wandelroute vanuit Tilburg (0,9 km)
 
Oogsttijd: maart - december
 
Ingrediënten: fluweelboom, aalbes, appelbes, appels, hazelnoten, klaverzuring, Kornoeljebes (gele kornoelje), krenten, mispels, peren, pruimen, rozenbottel, veldzuring, vlierbessen, vlierbloesem
 
Startpunt

Puccinistraat, Stokhasselt, Tilburg Noord

Routebeschrijving

Startpunt voor deze Plukroute is het informatiebord in het Hof van Puccini, aan de Puccinistraat. Er is voldoende parkeergelegenheid. Per openbaar vervoer bereikbaar vanaf Tilburg C.S. met Stadsbus 1 richting Heikant/Stokhasselt uitstappen bij de halte Puccinistraat.

Voor deze route volgt u de Plukroute-pijlen en u ontdekt vanzelf waar er lekkers te oogsten is.

Klik hier voor een plattegrond van de Plukroute.

Meer informatie over de route vindt u op: www.plukroute.nl. Hier vindt u ook recepten die je met geoogste ingrediënten uit de Plukroute kunt maken.

Bijzonderheden

Stokhasselt behoorde tot het midden van de zestiger jaren van de vorige eeuw tot het buitengebied van Tilburg met voornamelijk boerenbedrijven. En ….. het boeren is weer terug in de wijk!

Gratis noten en fruit oogsten in en rondom het Hof van Puccini.
In april 2015 is een groep enthousiaste vrijwilligers uit de wijk onder leiding van Martijn Ballemans (PUUR Permacultuur), aan de slag gegaan om de Plukroute te realiseren. Het is een prachtig eetbare oase geworden, waar iedereen trots op mag zijn!

Langs de route is een flinke boomgaard te vinden met hoogstam appel- en perenbomen, een bessenhaag met ruim 300 bessenstruiken en een eetbaar speelbos met 70 hazelaars, krentenboompjes, vlierbessen en peren. Verder een flinke kruidentuin met diverse keukenkruiden, een kersen-'tipi', appels- en perenhaag, een sierlijke pluktuin met vijgen, wilde citroen, blauwe bessen en verschillende bijzondere voedselbosplanten, waaronder de 'Franse uiensoepboom'.

De Plukroute biedt gezond, onbespoten en lokaal voedsel, vol vitaminen en mineralen. Voor veel Tilburgers lekker dichtbij, dus weinig foodmiles. De Plukroute brengt mensen in contact met de natuur en met elkaar: samen werken en samen genieten.
Het vergroot het bewustzijn dat het planten van 'nuttig' groen een positieve invloed heeft op het welzijn. En daarnaast biedt het natuurlijk ook een prachtig straatbeeld!


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
wandelroute Wandelroute vanuit Tilburg (0,9 km)
wanneer oogstenOogsttijd
maart - december
streekrecepten
Streekrecept
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen