Routes
 

Plukroute Boxtel - Eetbaar Oost

Plukroute Boxtel - Eetbaar Oost

 
Startpunt

RA= rechtsaf LA= linksaf RD= rechtdoor

NB Hier stopt buurtbus lijn 299

Heeft u een GPS-apparaat met de juiste app (bijv. Topo GPS) dan kunt u via deze link het kaartje downloaden.

Startend vanaf winkelcentrum Oosterhof leidt deze ontdekkingstocht u langs ‘eetbaar groen’ in onder meer groenstroken in de wijk Oost, de oevers van de mooie rivier de Dommel en de brede groenstroken tussen de bebouwing en de snelweg A2.

Routebeschrijving

Loop door het winkelcentrum in oostelijke richting. Langs de apotheek en de winkel met Poolse specialiteiten loopt U het winkelcentrum uit.

Steek het Oosterpad over en ga RD het voet/fietspad op; Maastrichtsestraat.

Links passeert u een bankje met uitzicht op een zogenaamde retentievijver; deze vangt bij zware regenbuien het water op en voorkomt daarmee wateroverlast in Boxtel Oost. Even verderop staan rechts van het fietspad hazelnootstruiken.

Na het handbalveld RA (voet/fietspad verlengde Brouwerslaan).

Bij de Hobbendonkseweg LA langs grasveld lopen. In het grasveld staan hoogstamfruitbomen.

Voor de kruising bij bordje ‘Oosterpoort’ RA de weg oversteken. Hier bent u aangekomen bij de Generatietuin.

Voorjaar 2014 is gestart met de aanleg van een zogeheten ‘Generatietuin’ die bestaat uit drie delen: een speeltuin, een boomgaard en een bloementuin. De tuinen zijn eenvoudig van opzet, hebben een duidelijke structuur, bieden veiligheid en zijn herkenbaar voor de doelgroepen: ouders met kinderen/kinderwagens, ouderen die moeilijk ter been zijn en mensen die kampen met dementie.

De Generatietuin grenst aan de Kinderboerderij waar middels composteer opstellingen gedemonstreerd wordt hoe u thuis aan de slag kunt gaan met composteren. Ook is hier de Zadotheek gevestigd. Tevens kunt u hier terecht voor een lekker kopje koffie of thee nu of na afloop van de route.

Bij de Kinderboerderij vervolgt u het Apollopad (voet-/fietspad) richting ‘kabouterhuisjes’ met puntdak. Langs dit deel van de route staat sleedoorn.

Loop RD langs een woonvoorziening voor begeleid wonen en een grasveld met verderop rechts enkele kersenbomen. Kruising voet-/fietspad Europalaan oversteken.

Na de school het eerste pad RA en vervolgens RD lopen. Links aanhouden. (Niet straat de Mulder in lopen.)

U loopt hier langs, aan uw rechterhand schuttingen van tuinen bij huizen en aan uw linkerhand een buurttuin met volkstuintjes.

Straat de Vorsenpoel RD oversteken. Langs huisnummer 99 (aan uw linkerhand)

Aangekomen bij de rivier de Dommel LA. Volg het pad RD langs de Dommel. Op diverse plaatsen staan bankjes waar u even kunt verpozen om van het uitzicht te genieten. Na enkele bochten loopt u langs een grote vijver (Vorsenpoel), ontstaan door het meanderen van de Dommel.

Iets verder kunt u een uitstapje van de route af maken door RA de Dommel via het houten wandelbruggetje over te steken naar een poel met houten voetpad. De poel en omgeving zijn onderdeel van de ecologische verbindingszone tussen de Kampina en Scheeken/Geelders. Terug verder lopend langs de Dommel kunt u met een beetje geluk op een overhangende tak aan de overzijde van de Dommel een ijsvogeltje spotten.

Verderop buigt het pad LA van de Dommel af, u heeft hier de groenstrook tussen de huizen en de A2 bereikt. Maart 2015 zijn in het voorste stuk rechts, enkele vlierstruiken en zomerframbozen geplant.

Rechts ziet u hier een hooilandje dat begraasd wordt door de schapen van een herder met schaapskudde. In 2011 is de Stichting schaapskudde Liempde begonnen met de begrazing van de bermen van de gemeente Boxtel. Daarnaast doen ze aan nabeweiding van diverse hooilanden. Volgens een bepaald routeschema en op basis van beschikbaarheid van het gras en het seizoen van bloei en zaadvorming wordt gekeken hoe de begrazing het beste kan verlopen. Behalve tijdens het hoeden zijn de Kempische heideschapen ook te zien op enkele locaties die een vaste afrastering hebben. Waar de kudde loopt kunt u lezen onder Waar is de kudde?

Het pad RD volgen. U steekt het Apollopad over.

Hier staan diverse hazelnootstruiken en populieren met een ondergroei van bramen.

Bij T-splitsing met bordje Puttersdreef RA. 

Vervolgens de eerste weg LA , langs paardenwei, daarna RA en bij T-splitsing LA. (Rechts ziet u een veldje met fruitbomen)

Bij T-splitsing LA en na 100m RA, smal pad tussen paaltjes door met opschrift 'loslopende honden'. Hier staan volop hazelaarstruiken die veel hazelnoten geven, een ideale verzamelplaats.

In de herfst maakt u van de verzamelde hazelnoten de heerlijkste hazelnootkoekjes of hazelnoot nougat. Of u verwerkt de noten in een heerlijke ovenschotel: auberginerolletjes in tomatensaus.

Ga RD. Verderop is rechts door gemeente en bewoners van Lierenbout een veldje met fruitbomen aangelegd. 

De kruidenrijke ondergroei biedt ruime mogelijkheden voor het bereiden van een heerlijke pesto of salade. Bij de recepten op deze site vindt u daarvoor verschillende voorbeelden.

Loop verder RD ( sla niet rechtsaf). Rechts van het pad zijn voorjaar 2015 in het kader van Foodwalks een groot aantal vruchtdragende struiken geplant (zwarte bes, mispel, appelbes, hazelaar, sleedoorn, rozen en frambozen). 

Een stukje verder loopt u een half rondje rond de grote zandbak /kinderspeelplaats met hek. Houdt links aan. Vervolg het pad. Zowel links en rechts van dit pad zijn enkele jaren terug diverse bomen en struiken geplant met eetbare vruchten/zaden zoals perenbomen, tamme kastanjes en rozenbottelstruiken.

Bij fietspad RA. U loopt langs de geluidswal in zuidelijke richting. Langs het pad staan veel jonge fruitbomen. Verderop passeert u een grasveld met tamme kastanjes en hazelnoten

Bij de kruising RA; Puttersdreef.

RD, Europalaan oversteken en voet-/fietspad lang Maastrichtse straat volgen tot u het startpunt bereikt.

Bij supermarkt de Jumbo in winkelcentrum Oosterhof kunt u aanvullende producten kopen voor de bereiding van de recepten. Maak hier kennis met de producten Vers van dichtbij.

Deze route is samengesteld door Eetbaar Boxtel  in samenwerking met Brabants Landschap.

Bijzonderheden

Het Groene Woud

Boxtel is gelegen aan de Dommel te midden van de driehoek Tilburg, Eindhoven en 's-Hertogenbosch. Te midden van Nationaal landschap het Groene Woud.

Dit gebied bestaat naast mooie natuurgebieden - zoals bossen, heiden en vennen - vooral uit veel kleinschalig cultuurland, met rijen populieren op de perceelscheidingen. Met de ontwikkeling van het Groene Woud willen de partners voorkomen dat de genoemde steden naar elkaar toe groeien en het gebied dichtslibt met bebouwing en bedrijventerreinen. Daartoe worden bestaande natuurgebieden versterkt en aan elkaar gekoppeld zodat er een groot natuurgebied van 7500 hectare ontstaat.

De prachtige leembossen van de Mortelen, de Pailjaart, Heerenbeek, het Veldersbosch, de Scheeken, het Dommeldal en De Geelders zijn de schatkamers van het Groene Woud.

Afgelopen jaar werden er in het Groene Woud door de gemeenten Boxtel en Oirschot maar liefst 1200 hoogstamfruitbomen aangeplant t.b.v. de biodiversiteit en om het gebied verder te verfraaien.

Onder de naam Kloppend hart van het Groene Woud worden 14 projecten uitgevoerd.

Kasteel Stapelen

Kasteel Stapelen in Boxtel is een klooster van de paters Assumptionisten en is al bijna een eeuw als zodanig in gebruik.

Voor het eerst werd de naam Kasteel Stapelen genoemd in 1293 toen Willem van Boxtel als beloning, voor zijn dapper optreden in de slag bij Woeringen tegen de Geldersen, Stapelen en zijn landerijen in leen kreeg van Hertog Jan I van Brabant. Daarna is het kasteel van vader op zoon overgegaan en het is in handen geweest van vele adellijke families.

Een kasteel moest aan een aantal belangrijke eisen voldoen: het moest bewoonbaar en verdedigbaar zijn, ruimte hebben voor opslag van strijdmateriaal en beschikken over stallen. Het kasteel voldeed aan deze eisen en lag op een hoger gelegen plaats. Een hooggelegen plaats werd ook wel omschreven als 'stapel'. Vandaar dus de naamgeving.

Tot de oudste bewaarde delen behoren de kapel en de ridderzaal, die nog de 14e-eeuwse kap en het tongewelf heeft. In 1858 liet de toenmalige eigenaar het kasteel Stapelen door architect Goyaerts helemaal vernieuwen. Uit die tijd stammen de kantelen, vensters en bouwsels in neogotische stijl. De hoofdvormen uit de 17e eeuw bleven bewaard

Vanaf 1939 werd het kasteel gebruikt als communiteit (leefgemeenschap) voor de paters en als provincialaat (bestuur) van de Nederlandse provincie van de Congregatie der Assumptionisten.

De Gemeente Boxtel kent behalve het kasteel een aantal musea die zeker een bezoek waard zijn:

Oertijdmuseum het Groene Woud (Bosscheweg 80, Boxtel)

Dorpsmuseum de Kleuskes (Oude Dijk 21, Liempde)

___________________________________________________________

Winkel

Jumbo Boxtel Oosterhof 19 Boxtel


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
wandelroute Wandelroute vanuit Boxtel (6,2 km)
wanneer oogstenOogsttijd
het hele jaar
Winkel voor aanvullende ingrediëntenWinkel voor extra ingrediënten
  • Jumbo Boxtel
streekrecepten
Streekrecepten
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen