Recepten
 

Paardenbloem-fruitjam uit Kapelle

Paardenbloem-fruitjam uit Kapelle

 

Ingrediënten

  • 500 gr paardenbloemen (100 bloemen is ong. 80 a 90 gram)
  •  dovenetel, vogelmuur, smeerwortel
  • 3 kg suiker (of geleisuiker, ongeveer 1 kg per kilo fruit)
  • diverse soorten fruit, in stukjes gesneden
  • 1 citroen
  • 3,5 liter water


Alles eerst goed wassen. 

Pluk de paardenbloemen en knip het meeste groen eraf omdat dat bitter is. Doe de bloemblaadjes in een pan (houd een aantal apart) en giet er water op totdat ze net onderstaan. Doe dan de in hele kleine stukjes gesneden dovenetel, vogelmuur en smeerwortel erbij. 

Maal het fruit toe dat je onderweg in de stalletjes hebt gekocht (bijvoorbeeld peren/appels/kiwibessen) fijn in de blender en giet de massa bij de kruiden in de pan. Voor een frisse smaak kun je er ook nog citroen bijdoen. Vul aan met de rest van het water en breng alles aan de kook en laat het zo'n 30 minuutjes doorsudderen. 

Giet het mengsel door een natte theedoek en bewaar het sap. Roer de suiker door het sap. Plaats de pan met sap terug op het vuur en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat het geheel gedurende 1,5 uur zachtjes sudderen. Haal met een lepel zoveel mogelijk schuim uit de pan. 

Om zeker te zijn van echt schone jampotten plaats je deze ondertussen in heet water en schenkt er kokend heet water in.

Kook de siroop in tot het dik is geworden (het dikt ook nog in als het afkoelt). Schep de madeliefjes en de overgebleven paardenbloemetjes er doorheen (dit geeft een leuk effect).

Schenk de siroop in de potten en laat het geheel afkoelen zonder af te sluiten. Je kunt de potten op hun kop in de kast bewaren of gewoon even omdraaien en weer rechtop zetten. Een laagje van deze jam is heerlijk op een plakje cake of in de yoghurt! 

print recept
wandelroute
Wandelroutes
fietsroute
Fietsroutes
verder lezen
Verder lezen