Routes
 

Oudenhorster Foodwalk

Oudenhorster Foodwalk

 
Startpunt

Deze Foodwalk volgt de route van het Oudenhorsterpad. Dit is een gemarkeerde route met okergele klompjes op een witte achtergrond. Voor meer informatie over dit Klompenpad verwijzen we u naar de website www.klompenpaden.nl

De route start vanaf Partycentrum Schimmel in Woudenberg (Stationsweg Oost 243).

Routebeschrijving

Aan de overzijde, achter de rotonde begint een wandelpad dat de loop van een oude spoorlijn volgt. Steek de kruisende weg over en vervolg het pad over de spoordijk.

Het grootste deel van de spoordijk heeft een dicht bladerdak. Daardoor is de bodembegroeiing beperkt voor wat betreft kruiden. Er is wel een overdaad aan braam, er zijn veel vlier-, lijsterbes- en meidoornstruiken.

Waar de spoordijk met een viaduct een asfaltweggetje kruist, verlaat u de dijk. U loopt een eindje terug over de asfaltweg, gaat rechtsaf en waar de weg naar links afbuigt, gaat u rechts het onverharde pad op.

Langs het onverharde pad is veel zevenblad en ook dovenetel te vinden.
Met het zevenblad kunt u bijvoorbeeld een heerlijke groenteschotel maken.

Aan het eind van het pad komt u op het erf van de Boerenstee. U loopt langs de theeschenkerij naar de weg en steekt deze over. Tussen twee weilanden door loopt u langs een singel van knotelzen. Aan het eind gaat u linksaf de Liniedijk op.

Langs de Liniedijk is volop braam te vinden. Op het eerste, grazige deel wordt vee geweid. Het plukken van bloemen of kruiden wordt daarom afgeraden. Langs het tweede deel kunt u eetbare bloemen, moerasspirea en herderstasje vinden. Daar kunt u later thuis een lekkere salade en een fris nagerecht mee bereiden.

U volgt de Liniedijk en negeert 3 asfaltweggetjes die u kruist. Waar de dijk eindigt en een verharde weg wordt, volgt u deze tot de kruising en gaat linksaf. Na 500 meter bent u bij het vertrekpunt aangekomen.

Langs de route groeien de volgende soorten eetbare bloemen: Akkerwinde, braam, herderstasje, herik, klaproos, paardenbloem (gele bloemblaadjes), springbalsemien, valeriaan, vogelwikke, wilgenroosje, witte dovenetel, witte klaver (bloemtopjes).

Van het herderstasje kunnen de jonge hauwtjes gebruikt worden door de salade (oudere hauwtjes even roosteren). Ook de zaden van de springbalsemien zijn heerlijk en kunnen zowel rauw als geroosterd gegeten worden.

Deze route werd voor u samengesteld door Landschap Erfgoed Utrecht.

____________________________________________________________

Winkel

Landwinkel de Kleine Hope Hopeseweg 25 Renswoude

www.dekleinehope.nl

Openingstijden:
dinsdag en woensdag 13.30 - 18.00 uur 
vrijdag 9.30 - 18.00 uur
zaterdag 9.30 - 16.00 uur


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
wandelroute Wandelroute vanuit Woudenberg (7,3 km)
wanneer oogstenOogsttijd
het hele jaar
Winkel voor aanvullende ingrediëntenWinkel voor extra ingrediënten
  • Landwinkel de Kleine Hope
streekrecepten
Streekrecepten
Oudenhorster pad
moerasspirea langs de Oudenhorster foodwalk
openingsceremonie Oudenhorster foodwalk
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen