Recepten
 

Nijmeegse vlierbloesemijsjes

Nijmeegse vlierbloesemijsjes

 

Een recept van Woman into the Wild Jacqueline Raaijmakers.

Vlierbloesem & Flierefluiten

‘Het was vorig jaar eind juli toen ik tijdens mijn project ‘Op Avontuur vanaf mijn Voordeur’ in de buurt van het Leurse Bos een bordje met daarop ‘Vlierbloesemijsje € 0,50’ passeerde. Omdat ik net gepauzeerd had, mocht ik van mezelf niet ook nog een ijsje. Bovendien was het vreemd om nu al opnieuw te moeten stoppen. Maar sinds dat moment blijft de belofte van een verfrissend vlierbloesemijsje maar door mijn hoofd tuimelen. De gewone vlier is namelijk één van mijn favoriete eetbare wilde planten: de bloempjes snoep ik ontzettend graag direct van de struik. Daarnaast kan ik - zo nu en dan - de verleiding van een ijsje niet weerstaan. De combinatie moet dan ook haast hemels zijn.

Tegelijk met die heerlijke belofte blijven er ook diverse vragen in mijn hoofd ronddraaien: ‘Hoe zouden ze dat ijsje gemaakt hebben?’ ‘Zou het een waterijsje zijn geweest?’ ‘Of zou het met room zijn klaar gemaakt?’ ‘Zou het ijsje echt zo verrukkelijk smaken?’ Als ik half april de eerste prille knoppen van vlierbloesem zie verschijnen, kan ik dan ook nauwelijks wachten. Verschillende vlierstruiken houd ik nauwlettend in de gaten. Pas een maand later zie ik dat er meerdere schermen in bloei staan en mag ik mijn eerste vlierbloesems oogsten. Overigens hoef ik dit jaar niet tot eind juli te wachten om inderdaad een klein beetje paradijselijkheid te mogen ervaren.’

Volgens mijn ‘Tirion Nieuwe bloemengids’ blijkt de Gewone vlier (Sambucus nigra) tot de kamperfoeliefamilie te behoren. Maar als ik wat recente digitale bronnen raadpleeg, blijkt de vlier te zijn overgestapt naar de muskuskruidfamilie. Het blijft een beetje vreemde indeling, maar voor het herkennen en verwerken van deze plant maakt dat overigens niks uit.

Nu is de vlier niet alleen een heerlijke eetbare wilde plant, maar is de struik ook nog eens omgeven met wat bijgeloof. Zo lees ik het volgende op de website ‘Bijgeloof met planten: ‘De bloesem van de vlier heeft voorspellende krachten. In Midden-Europa hangen jonge meisjes in de nacht van 21 juni een bloeiende vlierbloesem achter het bed. Hierdoor zal in hun droom hun toekomstige echtgenoot tevoorschijn komen.’

Ach, zolang ze niet dromen van een flierefluiter komt het vast wel goed ;-).

Voor het volgende recept heb je trouwens een behoorlijke dosis geduld nodig, maar daarna kom ook jij flierefluitend de zomer door.

Meer lezen over Jacqueline? Dat kan via haar blog.

__________________________________________________

Nijmeegse Vlierbloesem IJsjes (in drie varianten)

Nagerecht: 6 stuks 
Bereidingstijd: 60 minuten
Wachttijd: 28 uur

INGREDIENTEN

 • 17 vlierbloesemschermen*
 • 3 citroenen
 • 1,5 liter water
 • 1,5 kilo suiker

Afhankelijk van de variant die je gaat kiezen:

 • 300 ml water
 • 300 ml yoghurt
 • 150 ml yoghurt en 150 ml slagroom 

Je hebt ook de volgende keukenmaterialen nodig:

 • een grote schaal (of twee kleinere) met evt. een deksel
 • een zeef
 • een trechter
 • ijslollyvormen (6 stuks à 50 ml)**flessen voor de siroop

STAP 1 Schud de schermen nog eens boven de gootsteen, zodat je er zeker van bent dat er geen kleine beestjes achter blijven. Twee schermen houd je apart en bewaar je in een afgesloten bakje in de koelkast. Was de citroenen en snijd de citroenen in schijfjes. De schaal vul je met koud water. Doe er alvast de helft van de citroenschijfjes in. De kom eerst vullen met de schermen. Nu kan er de andere helft van de citroen erbij. Bedek de schaal met deksel, folie of theedoek. Laat het vlierbloesemwater 24 uur trekken. Dit is trouwens al een heerlijk drankje.

STAP 2 Na 24 uurzeef je het vlierbloesemwater. Dit water doe je in een grote pan. Vervolgens voeg je 1,5 kilo suiker toe en breng je alles langzaam en roerend aan de kook. Neem de pan van het vuur, zodra de eerste luchtbellen verschijnen. Laat de siroop die je wilt bewaren even afkoelen en giet deze dan met hulp van de trechter in de flessen. Draai ze dicht met de schroefdoppen. De siroop voor het ijs laat je ook afkoelen, maar bewaar je in een apart schaaltje.

STAP 3 Kies eerst welke variant je wilt maken. Of maak ze alle drie, maar dan heb je wat extra ijslollyvormen nodig.

Variant 1: Waterijs. Meng 300 ml water met 9 el siroop.

Variant 2: Yoghurtijs. Meng 300 ml yoghurt met 9 el siroop.

Variant 3: Yoghurt-slagroomijs. Klop de slagroom in een kom lobbig. Meng er de yoghurt en 9 el siroop bij.

Voor alle varianten geldt het volgende: van de schermen die je bewaard hebt, doe je wat bloempjes in de vormen. Nu kun je de vormen tot aan de rand vullen. Bij de laatste twee gebruik je een saté-prikker, zodat ook het topje van de vorm gevuld is met het mengsel. De vormen sluit je met het dekseltje en stokje af. Als je wat mengsel over hebt, is dat geen enkel probleem, omdat het zo ook al heerlijk is om op te drinken of te eten.

STAP 4 De ijsjes zet je in de diepvries en laat je in vier uur bevriezen. Om de ijsjes uit de vormpjes te krijgen, houd je de vormpjes heel kort onder warm water. Mmmmm …

*Laat in ieder geval wel wat schermen zitten, zodat je later in het jaar kunt genieten van vlierbessen.

**Mijn ijsvormpjes waren geschikt voor 300 ml vloeistof.

print recept