Routes
 

Natje en Droogje tussen Haanwijk en Pettelaer

Natje en Droogje tussen Haanwijk en Pettelaer

 
Wandelroute vanuit Sint-Michielsgestel (6,5 km)
 
Oogsttijd: het hele jaar
 
Ingrediënten: gewone brem, beukennootjes, bramen, brandnetel, lindebloesem, moerasspirea, paardenbloemblad, paardenbloemenbloesem, tamme kastanjes, veldzuring, watermunt, weegbree
 
Startpunt

Buitenlokaal Haanwijk, Haanwijk 4a Sint-Michielsgestel

RA= rechtsaf, RD= rechtdoor, LA= linksaf, KNP= wandelknooppunt R/B= rood-blauwe route paaltjes, B= blauwe routepaaltjes B/G= blauw-groene route paaltjes.

Van deze route is ook een folder beschikbaar die u hier kunt downloaden.

Heeft u een GPS-apparaat met de juiste app (bijv. Topo GPS) dan kunt u via deze link het kaartje downloaden.

Routebeschrijving

De route leidt u door Landgoed Haanwijk; een zeer oud cultuurlandschap binnen de stedendriehoek Den Bosch-Eindhoven-Tilburg.

De ontginning van dit gebied startte al in de Gallo-Romeinse periode.

Het centraal op het landgoed gelegen fraaie landhuis (of kasteeltje) met zijn oude binnenplaats, ommuurde tuin en oude bomen, dateert uit de 17e eeuw. Karakteristiek is het oude torentje. In de beschutting van de binnenplaats is het eveneens 17e-eeuwse Koffie en Theehuis ’t Haantje gevestigd.

 • Vanaf het Buitenlokaal (bij knp 19) RA richting KNP 9. Net voor bij KNP 9 ziet u aan uw rechter hand de Kindermoestuin een initiatief van Natuurwerkgroep Gestel. Het pad naar de moestuin leidt u langs een meidoornheg.
 • Bij KNP 9 rechtsaf richting KNP 5.
  U passeert hier koffie- en theehuis ‘t Haantje met daar tegenover de buurtnatuurplek. Een idyllisch plekje om even naartoe terug te keren na afloop van uw wandeling. In het bakhuisje
  wordt gedurende de zomermaanden regelmatig door een bakker op ambachtelijke wijze brood gebakken. Heerlijk voor bij een zomerse salade met wilde kruiden of een eigen gemaakte pesto.
  Weer even verder op uw route passeert u Nieuw-Herlaer. Het complex is sinds 1973 een rijksmonument. De huidige bebouwing stamt grotendeels uit de 19e eeuw. Van de oudere bebouwing is de 15e eeuwse ranke achtkantige traptoren met ingesnoerde spits bewaard gebleven, waar een 18e eeuws deel omheen is gebouwd. Kasteel Nieuw Herlaer heeft in de geschiedenis o.m dienst gedaan als gesticht, klooster, seminarie, instituut voor doven- en slechthorenden en instituut voor diep zwakzinnige kinderen
 • Voor de rivier de Dommel RA (blauw/rood gemarkeerde paaltjes). U loopt langs de Dommel tot aan de houten versperring.
  Langs de Dommel kunt u tal van kruiden verzamelen. Denk bv. aan veldzuring, brandnetel en weegbree. Ook vindt u hier in de nazomer bramen.
 • Bij de versperring gaat u RA via het trapje de dijk af door de klaphekje.
  Dit deel van de route is een laarzenpad. Nattigheid dus! Maar nattigheid betekent ook andere kruiden…kijk eens of u hier wellicht wat watermunt kunt scoren!
 • Kruising RD oversteken, R/B, u loopt over een dijkje.
  De voor het gebied zo kenmerkende dijkjes zijn van diverse oorsprong. Sommigen werden aangelegd om woningen en akkers te beschermen tegen het water; anderen om de donken (= een van nature hoge plaats in een verder moerassige omgeving) onderling te verbinden. Weer anderen zijn restanten van de liniedijk die Frederik Hendrik in 1629 liet aanleggen bij het beleg van Den Bosch.
  Onder de beuken kunt u in de herfst beukennootjes rapen
 • Aan het einde van dit slingerende dijkje met (in de herfst) zicht op de toren van het provinciehuis te ‘s Hertogenbosch, LA , RB.
  Het provinciehuis is met 103,50 m. het hoogste kantoorgebouw van de gemeente ’s Hertogenbosch. De Rotterdamse architect Maaskant, bekend van o.m de Euromast en de Pier van Scheveningen, beschouwde het als de kroon op zijn loopbaan. Na 18 jaar bouwen werd in1971 de bouw opgeleverd.
 • U kunt de route hier afkorten door i.p.v. LA, RA te gaan en vervolgens RD. U ben slechts een paar minuten van het startpunt verwijderd.
 • Voor het hek RA, RB Laarzenpad! Vindplaats van lekkere verse paardenbloemblaadjes, veldzuring en de wat grove ridderzuring en o.a. weegbree. Aan de slootkant kunt u mogelijk watermunt en moerasspirea aantreffen. De bloemen van moerasspirea kunt u eten. Bijvoorbeeld gestrooid over een verse fruitsalade geeft het een heerlijk verfrissend effect. Let op: het gebruik van moerasspirea wordt afgeraden voor zwangere vrouwen, mensen met astma en overgevoeligheid voor aspirine.
 • Aan het einde van het laarzenpad LA de verharde weg (Dooibroek) op.
  Het bordje aan uw linkerhand geeft aan hoe hoog het water hier in dit overstromingsgebied kan komen te staan.
 • RD tot aan de schuur en bordje 'Oud Herlaer' hier RA, B volgen. Na het hek de verhoogde kade rechts volgen. Langs het pad staan veel bramen.
 • Bij KNP 16 RD richting KNP 15 , B/G even verderop LA KNP 15.
  U loopt door een esdoornlaan van landgoed Pettelaar. De beroemde ahornsiroop wordt gemaakt van het afgetapte sap van een soortgenoot van deze bomen.
  Aan het eind van de laan staan een paar tamme kastanjebomen waar u in de herfst kastanjes onder kunt vinden.
 • Aan het einde RA (nog steeds KNP 15 B/G).
  In mei/juni kleuren de bloemen van de brem de laan goudgeel. Brembloemen en knoppen zijn eetbaar en smaken enigszins naar mild gezoete doperwten met een notensmaak. Met een handjevol bloemen maakt u een bijzondere brem salade. Bent u een echte wijnliefhebber dan zou u eens brembloemenwijn moeten proberen! De struiken bevinden zich onder jonge lindebomen. Van lindebloesem zet u een kopje verse voorjaarsthee.
 • RD tot aan bankje. Hier wijkt u van de KNP route en B/G af en gaat u RD de imposante beukenlaan in.
 • Einde RA , B/G
 • B/G volgen tot u KNP 16 heeft bereikt. Hier LA richting KNP 14, B
 • Bij KNP 14 RA richting KNP 18.
  Een pad waar zeker kruiden te vinden zijn!
 • KNP 18 naar KNP 19 eindpunt van de route: Buitenlokaal Haanwijk.

Deze route is samengesteld door het Brabants Landschap

Bijzonderheden

Ontstaansgeschiedenis van het gebied
Den Bosch is in 1185 gesticht op een zandige heuvel in te midden van een moerassig gebied waar Dommel en Aa samenkomen. Deze beken gaan als Dieze verder om even verderop in de Maas uit te monden. De omge­ving van Den Bosch stond hierdoor grote delen van het jaar blank. De moerassige omgeving fungeerde als een natuurlijk verdedigingswerk. Lange tijd werd de Bosche Vesting als onneembaar beschouwd. Zij werd niet voor niets de “Moerasdraak” genoemd. Maar in 1629 werd de stad na een lange belegering, door droogmaling van het moeras, door Frederik Henderik veroverd. Op de website van de Groene Vesting kun je zelf op onderzoek uitgaan en ontdekken wat er zoal op en rond de Linie in 1629 speelde, wat er nu te beleven is en wat erin de nabije toekomst nog te gebeuren staat.

Het Bossche Broek
Een bijzonder stuk natuur grenzend aan de stad, ten noorden van de wandelroute.

Een broek is een laaggelegen gebied dat nat blijft door opwellend grondwater (kwel) of is een, langs de rivier gelegen, laag stuk land dat regelmatig overstroomt en ’s winters vaak langere tijd onder water staat. Vroeger overstroomde bijna ieder jaar de Dommel en dan stond het hele Bossche Broek blank. (Getuige het bordje met de waterstand op uw route!)

Kasteel Oud Herlaer
Oud Herlaer was een kasteel aan de Dommel. Eens was dit kasteel de zetel van de belangrijke heerlijkheid Herlaer, heren van een groot deel van Brabant. In 1645 werd het kasteel beschreven door Philips van Leefdael als een 'seer out, sterck ghebout casteel, ghenaemt out-Herlaer; ende voorden andere schone goederen, mit dry watermeulens, eenen daer cooren ghemalen wordt, den anderen daer laeckens ghevolt worden, den derden daar rund (eikenschors) voor de schoenmaeker ghemaelen wordt' (een korenmolen, een volmolen en een runmolen dus).

In latere jaren werd het kasteel nauwelijks meer bewoond en verviel zodanig dat het in 1736 voor de sloop werd verkocht. Slechts enkele muren bleven overeind staan en deze werden gebruikt voor de bouw van een huis. Uiteindelijk zijn dezelfde oude muurdelen gebruikt voor de huidige boerderij, Out-Herlaer, die in 1850 werd gebouwd.

___________________________________________________________

Winkel

Aspergeboerderij ter Stege Venestraat 4-B Sint Michielsgestel
In het asperge-seizoen (begin april t/m eind juni/ begin juli) zijn de winkel en het terras dagelijks geopend.

Ma. t/m za. 9.00 tot 18.00 uur
Zon- en feestdagen 9.00 tot 17.00 uur

www.aspergeboerderijterstege.nl


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
wandelroute Wandelroute vanuit Sint-Michielsgestel (6,5 km)
wanneer oogstenOogsttijd
het hele jaar
Winkel voor aanvullende ingrediëntenWinkel voor extra ingrediënten
 • Aspergeboerderij ter Stege
streekrecepten
Streekrecept
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen