Recepten
 

Limburgse pruimenchutney

Limburgse pruimenchutney

 

Ingrediënten

  • 2 kg pruimen (in vieren en ontpit)
  • 2-3 grote uien (gepeld en gesnipperd)
  • 4 knoflooktenen (gepeld en uitgeperst)
  • 2 kleine rode pepers (zaadjes verwijderd en fijngehakt)
  • stukje verse gemberwortel (geschild en geraspt)
  • 400 gr rozijnen
  • 2 el mosterdzaad
  • wat kruidnagels
  • 0,25 tot 0,5 liter azijn
  • 0,5 kg geleisuiker (gewone (bruine) suiker mag ook)
  • 1 el zout
  • scheutje gembersiroop

Bereiding

Doe de pruimen, uien, knoflook, gember, mosterdzaad, rozijnen, zout en kruidnagels in een pan en verhit al roerende.

Blijf net zolang roeren totdat de pruimen hun vocht loslaten. Zet dan het vuur wat lager en laat dit een halfuur pruttelen of totdat de pruimen zacht zijn.

Voeg daarna de azijn* en de suiker toe terwijl je goed blijft roeren. De gembersiroop kan na de azijn toegevoegd worden.

Laat de chutney nu net zolang zachtjes pruttelen totdat je een dikke massa overhoudt. Dit kan goed 1 – 2 uur duren.

Blijf regelmatig roeren want de chutney brandt snel aan! Giet de chutney, als hij de gewenste dikte heeft, in schone potten en draai de deksel erop.

* Voeg eerst 250 ml azijn toe en proef de chutney. Voeg indien nodig en naar eigen smaak eventueel meer azijn toe. Ik gebruikte rode wijnazijn en een restje vijgenazijn en kreeg hierdoor een dieprode/bruine chutney. Wil je liever een lichtere chutney gebruik dan witte wijnazijn, deze is echter wel scherper van smaak.

Laat de chutney minimaal 4 tot 6 weken rusten voordat je de pot opent, zodat de smaken zich optimaal kunnen ontwikkelen. Lekker op brood met kaas of bij vlees.

print recept