Routes
 

Lekker Landschap rond de Stadsweg in Groningen

Lekker Landschap rond de Stadsweg in Groningen

 
Fietsroute vanuit Groningen (21,9 km)

Oogsttijd: augustus - november
 
Ingrediënten: rozenbottel, bramen, lijsterbessen, vlierbessen
 
Startpunt

Start bij de Oostersluis, er is een parkeerplaats van Praxis (Damsterdiep 315) waar je kunt parkeren en er is een bushalte vlakbij.

Routebeschrijving

Start bij de Oostersluis in Groningen. Het is de moeite waard om een kijkje te nemen bij dit bijzondere, onverwacht mooi stukje Groningen, langs de kade waar van Starckenborgkanaal en Eemskanaal samenkomen na de Oostersluis. Je hebt hier een prachtig uitzicht over het water. De oude brug zie je als herinnering hier op het droge liggen.

Ga na dit uitstapje vanaf de P- plaats van Praxis, het fietspad op, onder het viaduct door en steek het Damsterdiep over naar de Florakade. Daar staan 2 perenbomen waar je peren kunt rapen/plukken.

Vervolg je weg langs de Florakade en ga rechtsaf , de brug over het van Starckenborghkanaal over. Ga over de brug links af het fietspad het Stratinghpad op, volg richting Kardinge.

Steek de Pop Dijkemaweg over en volg nog een klein stukje fietspad en ga meteen links af de Stadsweg op. Fiets door tot je links het Kruidenpad ziet en ga dan iets verder tegenover de kinderboerderij rechts af over het bruggetje een oude boomgaard in. Daar vind je appel- en perenbomen en vlierbessen.

Vervolg je weg over het fietspad, je kruist de Speenkruidstraat en gaat dan omhoog het viaduct over. Kijk links en rechts in berm of er nog bramen staan.

Ga over het viaduct meteen links af het fietspad op voor de school langs. Aan de rechterkant aan de rand van het park vind je vlierbessen, rozenbottels en hazelaars.

Ga verder over het fietspad met een bocht naar rechts, dan naar links, steek de weg over en ga meteen rechtsaf het fietspad op. Je komt aan de linkerkant voorbij theeschenkerij Boegbeeld en aan de rechterkant langs de Kimkiel. Ga linksaf bij Stuurboordswal het fietspad links van de weg op, kijk op de hoek links of je nog bramen kunt vinden. Hier is zebrapad nr. 1.

Volg de Stuurboordswal tot aan het derde zebrapad en steek hier de weg over. Ga het fietspad in (links en rechts staan hazelaars) en volg het, even verder staat aan de linkerkant het straatnaambord Overloop. Vervolg het fietspad links van wit beeld op sokkel.

Aan het eind van het pad zie je aan de overkant van de weg het Le Roy- gebied met de ingang naar de ecokathedraal. Steek hier de weg over en ga naar links. Volg de weg met een bocht naar rechts, en steek bij de volgende bocht naar rechts de weg over en ga het Le Roy-gebied in bij het informatiebord en volg het pad omhoog.

Vlak na hoge bramen zie je de boomgaard die door een heg is omgeven. Er staan appel- en perenbomen.

Voor de boomgaard ga je linksaf weer naar beneden het Le Roy- gebied uit, maar eerst mag je in de boomgaard appels en peren rapen/plukken. Je fietst tussen twee huizenblokken door en komt op een parkeerplaats en woonerf, ga daar rechts af.

Houd het Le Roy- gebied aan je rechterkant, en fiets door tot je bij zes rechtopstaande witte paaltjes komt, fiets daar tussendoor en ga daarna links af. Fiets rechtdoor langs de garages en ga daarna rechtsaf en fiets door tot je met wat slingertjes bij de doorgaande weg komt. Ga daar rechts af en daarna de eerste weg links.

Aan de rechterkant zie je het pinetum van het Le Roy-gebied. Ga rechtdoor en met een paar slingertjes kom je weer uit op de Stadsweg, die in de bestrating is aangegeven met een cirkel.

Je verlaat even verder de wijk Lewenborg. Steek de Noorddijkerweg over en vervolg de route langs de Stadsweg. Ga bij het begin van het Bevrijdingsbos linksaf en daarna bij de eerste mogelijkheid rechtsaf het pad in door het Bevrijdingsbos. (links en rechts van het pad staan veel brandnetels). Op grote natuurstenen langs het pad staan de rechten van het kind gebeiteld. Volg het pad tot het eind.

Ga aan het eind van het pad weer linksaf en vervolg je weg op de Stadsweg. Ga over de brug de Hontil over de waterloop de Zuidwending.Vervolg het fietspad tot aan Lageweg. Ga hier rechtsaf en fiets door Garmerwolde tot aan de Rijksweg, naar de Agrishop op de hoek. Voor ons recept kun je hier honing kopen.

Als je klaar bent met je aankopen, dan keer je weer om en fiets je weer door Garmerwolde. Nu ga je de Stadsweg voorbij tot je rechts een bord ziet met loonbedrijf Groothoff. Schuin daar tegenover ga je linksaf het Boer Goensepad op met aan de linkerkant de Abbemaar en aan de rechterkant een akker met een prachtig bloeiende akkerrand.

Ga aan het eind van het pad de brug over en bij de enorme wilg rechtsaf het fietspad op en het recreatie en natuurgebied Kardinge in van Natuurmonumenten. Volg het pad en ga na een bocht naar links, linksaf het fietspad in langs de bosrand. Links is water. (Langs de bosrand zijn rozenbottels te vinden).

Volg het pad tot de verharde weg en ga rechtsaf. Even later ziet u Rietland aan de rechterhand.

Terug naar de stad

Steek bij Rietland de weg over en ga linksaf het fietspad in voor de parkeerplaats van recreatiegebied Kardinge langs. Neem de 2e afslag naar rechts, het verharde fietspad op, met aan de linkerkant water, je ziet aan de linkerkant aan de overkant van het water een groot kunstwerk van Gljalt Blaauw.

Blijf het water volgen over het verharde fietspad met een bocht naar links en vervolgens weer naar rechts tot aan de rand van de woonwijk Beijum. Ga over het eerste bruggetje het verharde pad naar links in en volg dat tot het pad aan het eind bij een wit bruggetje dat je rechts ziet, overgaat in een fietspad.

Volg de rand van de wijk, vervolgens langs grasland. Je passeert een laan met Italiaanse populieren, daarna zie je links ecologische wijk Drielanden aan je linkerkant. Je komt uit bij de Stuurboordswal aan de rand van de wijk Lewenborg. Ga daar rechtsaf en je bent weer terug op de route.

Je kunt nu dezelfde weg als heen, weer terug volgen naar het eindpunt de Oostersluis.

Deze route is samengesteld door Landschapsbeheer Groningen.

Bijzonderheden

In het Leroygebied staan op meer plekken vruchtbomen waar appels, peren of pruimen zijn te rapen, rozenbottels zijn op meerdere plaatsen op de route te vinden.

In de Agrishop in Garmerwolde kunt je honing kopen, maar ook nog veel andere streekproducten.

_________________________________________________________

Winkel

Agrishop Garmerwolde Dorpsweg 1 Garmerwolde
Agrishop Garmerwolde

Openingstijden: 
Maandag: 13.00 tot 18.00
Dinsdag t/m vrijdag: 7.30 tot 18.00
Zaterdag: 7.30 tot 17.00


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
fietsroute Fietsroute vanuit Groningen (21,9 km)
wanneer oogstenOogsttijd
augustus - november
Winkel voor aanvullende ingrediëntenWinkel voor extra ingrediënten
  • Agrishop Garmerwolde
streekrecepten
Streekrecept
bloeiende akkerrand
op het fietspad
'inspired bij nature'
kruidenboeket
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen