Artikel
 

Landschapszone Waalsprong: de Waaijer

Landschapszone Waalsprong: de Waaijer

 

Landschapszone Waalsprong: de Waaijer

De Waalsprong biedt over een aantal jaren onderdak aan een vijfde (!) van alle inwoners van Nijmegen. En deze mensen willen liefst zo dicht mogelijk bij huis recreƫren. Dat kan straks in de Landschapszone. Dit natuur- en recreatiegebied loopt als een groene buffer tussen het stedelijke Lent en dorpse Oosterhout.

In de Landschapszone komen onder meer drie grote waterplassen. Behalve voor recreatie zijn deze waterplassen bedoeld voor de opvang van regenwater uit de woonwijken. Bij de inrichting van de nieuwe woonwijken in Nijmegen-Noord is namelijk gekozen voor het scheiden van de afvoer van huishoudelijk afvalwater en regenwater. Door de wijken en het landschap heen is een watersysteem voor opvang en afvoer van regenwater aangelegd: goten, wadi's en singels bepalen het straatbeeld. De nieuwe waterplassen maken het kringloopsysteem af; zij zijn bedoeld voor het opvangen van regenwater en komen in verbinding te staan met de singels in de woonwijken.

De Landschapszone is voor bewoners (en uiteraard ook andere liefhebbers) een gebied om te wandelen, fietsen, skeeleren, van de natuur te genieten en te recreƫren. Zo komt er vlakbij de Ovatonde een strandbad met strandjes en ligweides. Ook zal er ruimte zijn voor kleinschalige evenementen en culturele podia. Daarnaast biedt het noordelijk deel wellicht ruimte aan andere voorzieningen, zoals een zwembad, sauna, hotel of sportschool. In het westelijk deel zal nieuwe bosaanplant het groene karakter nog meer versterken.