Routes
 

Kruiden, vruchten en noten in Zeewolde

Kruiden, vruchten en noten in Zeewolde

 
Startpunt

De route start vanuit startpunt MMM zorgboerderij Zeewolde, Gelderseweg 30, 3894 AA te Zeewolde. Hier is een klein aantal parkeerplaatsen voor auto en fiets. (De route is ook prima te starten vanuit kerk Het Kruispunt, Gedempte Gracht 1, 3894 BA Zeewolde, hier is meer parkeerruimte.)

Routebeschrijving

Bij de parkeerplaats van de MMM zorgboerderij ziet u de pluktuinen en rechts daarvan de natuurvoedingswinkel waar tevens ook een theeschenkerij, kinderboerderij en midgetgolfbaan is.

Bij de MMM-boerderij kunt u tegen een kleine vergoeding vruchten oogsten uit de pluktuin. Verspreid over het jaar vindt u hier o.a. rabarber (april/mei), aardbeien en aalbes (mei/juni/juli), druiven, pruimen en bramen (najaar). Van dit fruit kunt u een heerlijke vruchtentaart maken.

Bij het bordje pluktuin gaat u rechtsaf naar het Klauterwoud in het voormalige gronddepot. Aangekomen op de speelweide met boomstammen gaat u weer rechts en loopt u door tot het hek. Hier rechtsaf over het trottoir tot de rotonde. Na het zebrapad kruist u een fietspad en daar gaat u rechts het trottoir op.

Aan de linkerkant ziet u (tussen april en september) een kleurrijk grasveld. Op het grasveld zijn bloemenveldjes ingezaaid door leerlingen van basisscholen in Zeewolde. Hier kunnen insecten als bijen en zweefvliegen voedsel in de vorm van nectar vinden. Het 6-kantige kunstwerkje dat bij elk veldje staat is een insectenhotel. De leerlingen hebben ze gevuld met holle stengels en houten stammen met geboorde gangetjes. In deze holtes kunnen solitaire bijen (waaronder het metselbijtje) hun eitjes leggen.

Aangeplante fruitbomen langs de wandeling
Aan het einde van het trottoir volgt u linksaf het rode (fiets)pad. Algauw ziet u (aan de linkerkant) een pas aangeplante boomgaard. Hier staan laagstam appel- en (stoof)perenbomen, mispel, pruim, moerbei, walnoot en tamme kastanjes. In het midden zijn hazelaar, krent en rode aalbesstruiken geplant. De gemeente Zeewolde heeft deze fruitbomen neergezet met de bedoeling dat het fruit, wanneer het rijp is, geoogst mag worden door bezoekers. Daarom zijn al wat oudere bomen geplant, die eerder fruit dragen. Terug op het fietspad slaat u voor de brug linksaf het wandelpaadje op. In de beek rechts geven de kikkers in het voorjaar een luidruchtig kwaakconcert. Even later ziet u links nog zes volwassen, aangeplante appel- en perenbomen. 
De tamme kastanjes kunt u in het najaar verzamelen voor bijvoorbeeld een overheerlijke herfstschotel.

Heemtuin met wilde eetbare kruiden
Als u doorloopt ziet u aan uw linkerkant een Frans hekwerk en (dode) boomstammen met kunstvlinders. Dit is de heemtuin. U kunt de heemtuin binnenlopen via een hekje. Hier staan veel soorten planten. Tijdens de aanleg zijn allerlei grondsoorten gebruikt, zoals zand, leem en klei. Hierdoor ontstaan verschillende groeiplekken voor diverse plantensoorten en kunnen er ook veel insecten leven. In de heemtuin is een stenen plantenbak gemetseld. Hierin is een variëteit aan eetbare wilde kruiden gezaaid. U mag hiervan proeven, en wanneer er genoeg is, wat meenemen om in een salade te verwerken. Ga eens even op de rups boven op de heuvel zitten om rond te kijken voordat u de heemtuin weer uitloopt.
Uw weg voert linksaf het wandelpaadje op. Bij de weg (de Gedempte Gracht) even rechts en dan linksaf oversteken. U kiest nu het witte schelpenpad dat langs allerlei bosjes met bloeiende en besdragende struiken kronkelt. Deze bessen zijn in het najaar en de winter een luilekkerland voor de vogels. Het pad voert u tweemaal over een brug, even later kruist u een rood fietspad. Aan uw linkerkant ziet u een basketbalveldje, kijkt u naar rechts dan ziet u de Phillahof. Hier is de kruidenhof opengesteld. U kunt daar als bezoeker kruiden plukken. Met een paar handenvol kruiden heeft u een prima basis voor een kruidenquiche. Ook loopt u hier langs een bontbladige tamme kastanje en appelboom. Hier is het eindpunt van de route. U kunt nog verder doorlopen door de groenstrook; aan het einde vindt u een bankje aan het water. U kunt zelf een weg terug kiezen via één van de wandel- of fietspaden in de groenstrook.

Deze route is samengesteld door Landschapsbeheer Flevoland.


Bijzonderheden

Wanneer u in het goede seizoen de wandeling loopt, kunt u allerlei vruchten en noten verzamelen, dan wel kopen bij de MMM boerderij. Bij de theeschenkerij kunt u genieten van een welverdiende kop thee. In de winkel kunt u verschillende producten kopen om thuis de lekkerste dingen van te maken. In het gronddepot kunt u in augustus en september bramen en vlierbessen plukken. Kinderen kunnen hier ravotten in het Klauterwoud. Ook elders langs deze Foodwalk zijn speelplekken voor kinderen.

Kijk hier voor meer informatie over deze route.

“Wat is het toch heerlijk om met wilde eetbare planten te werken. Je ziet zo veel terwijl je bezig bent met plukken. Luid zoemend vliegt een dikke hommel op uit een van de witte dovenetelbloempjes. Nog voordat hij bij een ander bloemetje was zag ik al een lieveheersbeestje. Ja, dat kom je niet tegen in een supermarkt. In de natuur doe je boodschappen met een grote grijns“.

___________________________________________________________

Winkel

De Natuurvoedingswinkel Gelderseweg 30 Zeewolde
Openingstijden:
dinsdag t/m vrijdag 09:30 tot 17:00
zaterdag 09:30 tot 15:30

www.zorgboerderijzeewolde.nl


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
wandelroute Wandelroute vanuit Zeewolde (3,3 km)
wanneer oogstenOogsttijd
het hele jaar
Winkel voor aanvullende ingrediëntenWinkel voor extra ingrediënten
  • De Natuurvoedingswinkel
streekrecepten
Streekrecepten
Pluktuin
Fruitbomen
Jonge fruitbomen langs de route
Jonge fruitbomen langs de route
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen