Routes
 

Kruiden en verse vis in IJmuiden

Kruiden en verse vis in IJmuiden

 
Wandelroute vanuit IJmuiden (14,9 km)
 
Oogsttijd: juni - december
 
Ingrediënten: bieslook, bramen, duindoorn
 
Startpunt

Startpunt en eindpunt van de wandeling is de Halkade. Er is hier voldoende parkeergelegenheid. Indien u met het openbaar vervoer komt, kunt u uitstappen bij bushalte Stationstraat. Vervolgens loopt u twee minuten richting de kade.

U kunt van deze route ook een afzonderlijk kaartje downloaden. Daar staan ook enkele routeverkorters op aangegeven.

Routebeschrijving

Als u aan IJmuiden denkt dan denkt u aan de haven, zee en strand en aan vis, maar ook aan de watertorens en het vissersmonument. Tijdens deze route komt u op verrassende plekken van IJmuiden en kunt u het kenmerkende van IJmuiden proeven. Ten noorden van KP 61 kunt u in de groene strook tegenover de begraafplaats verse bieslook (juni t/m september) oogsten. En op meerder locaties kunt u ook braam en duindoornbessen plukken (augustus t/m september).
De bieslook kunt u gebruiken bij een lekker visrecept.

Vanaf de Halkade volgt u de blauw gemarkeerde route in de zuidoostelijke richting. De haven is rechts van u. Bij knooppunt 61 kunt u aanhaken op het netwerk. U volgt de aangegeven pijlkleuren richting het volgende knooppunt (KP):

KP 61 -> oranje -> KP 57 -> KP 64 -> rood-> KP 71 -> KP 65 -> KP 63 -> blauw -> KP 60 -> KP 90 -> KP 60 -> KP 61

Tussen KP 60 en KP 61 komt u weer op de Halkade. Dit is uw eindpunt.

Deze route is samengesteld door Landschap Noord-Holland.

Bijzonderheden

Zee- en Havenmuseum

Uitkijkend over de IJmuider vissershaven ligt het Zee- en Havenmuseum, gehuisvest in de oude Gemeentelijke Visserijschool aan de Havenkade. Het museum geeft een beeld van de historie van IJmuiden die begint bij het graven van het Noordzeekanaal rond 1870, de bouw van de pieren en de sluizen. Er zijn speciale expositiezalen over visserij, sleepvaart en off-shore activiteiten. Voor openingstijden, toegangsprijzen en informatie over tentoonstellingen en het agenda, kijk op zeehavenmuseum.nl

Watertoren IJmuiden Dokweg

De watertoren Dokweg is ontworpen door Rijkswaterstaat en gebouwd in 1915. De toren was bedoeld om de haven en de vissers van IJmuiden van voldoende water te voorzien. De watertoren heeft acht poten, een hoogte van 24,25 meter en één waterreservoir van 600 m³. De toren is een rijksmonument.

__________________________________________________________

Winkel

Fish & Seafood Waasdorp Halkade 27-31 IJmuiden
Openingstijden

Maandag t/m zaterdag: 7.00 - 19.00 uur
Zondag: 8.00- 19.00 uur

Zie voor meer info: www.waasdorp.nl 


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route