Recepten
 

Kraailook en Kabeljauw

Kraailook en Kabeljauw

 

Een recept van Woman into the Wild Jacqueline Raaijmakers.

Dichtbij waar ik woon, is een klein bosje. Het Bosje van de Baron. Hier maak ik regelmatig een kleine wandeling. Dan maak ik foto’s, pluk wat bessen of denk na over het een en ander. Soms gaat dat trouwens ook goed samen. Bijna elke keer ontdek ik weer iets nieuws, omdat ik elke keer weer een andere bril opzet. Dat is geen echte bril hoor! Het is namelijk een innerlijke bril waarmee ik op een bepaalde manier naar mijn omgeving kijk. Met mijn ‘fotografen-bril’ kijk ik naar het mooiste licht. Met mijn ‘wildpluk-bril’ kijk ik of de bramen al rijp zijn. En met mijn ‘ontdek-bril’ ontdek ik dingen die ik eerder nog niet gezien heb. Zo ontdekte ik laatst ineens dat er heerlijk sappig kraailook in mijn bosje groeit. Nu hoef ik voorlopig niet meer naar de Albert Heijn voor een bakje bieslook.

Meer lezen over Jacqueline? Dat kan via haar blog

Op de Wiki van Oogsten zonder Zaaien staat het volgende over Kraailook (Allium vineale):

‘Kraailook is een wilde looksoort die in de winter en het vroeg voorjaar fris groen en op zijn lekkerst is. Later in het jaar ontwikkelt de bloemstengel zich, die is taai. De plant verkleurt dan ook richting grijs-groen. Kraailook komt voor op ruigten, in weilanden en langs wegen en paden. Hoe meer kalk er in de bodem zit hoe beter de plant bloeit. Kraailook plant zich voort door middel van de broedbolletjes die op de bloemstengels ontstaan. Kraailook ziet er uit als een opvallend grote en vitale graspol voor de tijd van het jaar. Het lijkt op bieslook, maar dan wilder. De geur is onmiskenbaar: look, net iets meer richting prei/ui dan knoflook.’

Kabeljauw met kraailook-saus

HOOFDGERECHT – 4 PERS – 35 MIN

INGREDIENTEN

  • 1 bosje kraailook (of een andere looksoort)
  • 80 g boter
  • 30 g bloem
  • 2 el melk of room
  • citroensap
  • 0,5 liter bouillon
  • zout & peper
  • 500-600 g kabeljauwfilet

aluminiumfolie

STAP 1 Verdeel de filet in vier gelijke stukken. Wrijf de vis in met citroensap en bestrooi met zout en peper.
Beboter vier stukken aluminiumfolie en leg de filets erop. Vouw de folie niet te strak, maar wel dicht om de vis heen. Leg de pakketjes 20-30 minuten op het rooster in de oven (200°C).

STAP 2 Smelt 30 g boter in een steelpan. Roer er de bloem door. Bak dit mengsel tot het licht begint te kleuren. Schenk er al roerend de bouillon door en breng het aan de kook. Blijf roeren tot er een gladde, gebonden saus is ontstaan. Je hebt dan een roux. Roer er dan de melk, het citroensap, zout en peper door. Om er een echt botersaus van te maken, klop je met kleine stukjes tegelijk de rest van de boter er door.

STAP 3 Snijd de (gewassen) kraailook fijn. Meng deze op het laatst door de saus.

STAP 4 Haal de pakketjes uit de oven. Maar open ze pas aan tafel. De saus schep je ook nu pas over de vis. Lekker met gekookte aardappelen en broccoli. Daar kun je trouwens ook best wat saus over heen scheppen. 

print recept