Recepten
 

Kastanjesoep

Kastanjesoep

 

8 porties

  • 1 kilo tamme kastanjes
  • 60 gram boter
  • 1 tak bladselderij
  • 3 blaadjes duizendblad
  • 1 prei
  • 0,5 ui fijngehakt
  • 1 teentje knoflook gepeld (heel laten)
  • 1 laurierblad
  • 1 liter groentebouillon (tablet)
  • 1 liter volle melk
  • (poedersuiker)
  • nootmuskaat
  • 1 dl crème fraîche
  • zout en peper

Selderij grof hakken, duizendblad fijn snijden, de prei in ringen snijden en de ringen in 2-en snijden. Breng het water aan de kook. Maak in elke kastanje met een scherp mesje een sneetje in de zijkant en laat de kastanjes ongeveer 8-10 minuten meekoken. Haal ze daarna uit het water, verwijder de schil en ook het bruine velletje. Het gemakkelijkst gaat dit als de kastanjes nog warm zijn. Houd een paar kastanjes apart als versiering voor de soep. De andere kastanjes in stukken snijden.

De boter licht laten bruinen en hierin de stukjes kastanje eventjes bruinen. Dan toevoegen: prei, duizendblad, selderijblad, ui, knoflook en laurierblad. Zachtjes smoren tot de boter geheel opgenomen is en dan eerst de bouillon erbij gieten en daarna de melk. Het geheel zachtjes laten koken tot de groenten en kastanjes zacht zijn.

Giet de soep door een zeef. De soep moet crème-achtig zijn. Vind je de soep te dik, dan wat extra bouillon of melk erdoor roeren.

Vlak vóór het opdienen de soep afmaken met zout, peper, nootmuskaat, en crème fraîche. (Omdat niet alle kastanjes een even zoete smaak hebben, kun je eventueel wat poedersuiker toevoegen).

Versier de soep met de achtergehouden kastanjes (heel of in plakjes gesneden).

print recept
Kastanjesoep
wandelroute
Wandelroutes
fietsroute
Fietsroutes
verder lezen
Verder lezen