
Kastanjesoep

Kastanjesoep

8 porties
- 1 kilo tamme kastanjes
- 60 gram boter
- 1 tak bladselderij
- 3 blaadjes duizendblad
- 1 prei
- 0,5 ui fijngehakt
- 1 teentje knoflook gepeld (heel laten)
- 1 laurierblad
- 1 liter groentebouillon (tablet)
- 1 liter volle melk
- (poedersuiker)
- nootmuskaat
- 1 dl crème fraîche
- zout en peper
Selderij grof hakken, duizendblad fijn snijden, de prei in ringen snijden en de ringen in 2-en snijden. Breng het water aan de kook. Maak in elke kastanje met een scherp mesje een sneetje in de zijkant en laat de kastanjes ongeveer 8-10 minuten meekoken. Haal ze daarna uit het water, verwijder de schil en ook het bruine velletje. Het gemakkelijkst gaat dit als de kastanjes nog warm zijn. Houd een paar kastanjes apart als versiering voor de soep. De andere kastanjes in stukken snijden.
De boter licht laten bruinen en hierin de stukjes kastanje eventjes bruinen. Dan toevoegen: prei, duizendblad, selderijblad, ui, knoflook en laurierblad. Zachtjes smoren tot de boter geheel opgenomen is en dan eerst de bouillon erbij gieten en daarna de melk. Het geheel zachtjes laten koken tot de groenten en kastanjes zacht zijn.
Giet de soep door een zeef. De soep moet crème-achtig zijn. Vind je de soep te dik, dan wat extra bouillon of melk erdoor roeren.
Vlak vóór het opdienen de soep afmaken met zout, peper, nootmuskaat, en crème fraîche. (Omdat niet alle kastanjes een even zoete smaak hebben, kun je eventueel wat poedersuiker toevoegen).
Versier de soep met de achtergehouden kastanjes (heel of in plakjes gesneden).


Andere recepten
- Appel - tamme kastanjemuffin
- Bonte Veluwse bloemensalade
- Chocolade-kastanjerol
- Duizendbladthee met Madeleines
- Frittata millefolium
- Hartige wilde groentetaart
- Herfstschotel met tamme kastanjes
- Kastanjechocolaatjes
- Kastanjejam
- Kastanjepannenkoeken
- Kastanjepannenkoeken met zevenblad
- Kastanjepuree
- Mini-footprint wilde pesto uit Heikant
- Pittige Groningse salade met druiven, wilde kruiden en noten
- Roerei met duizendblad
- Sallandse soep van tamme kastanjes
- Schutpad-omelet met tomaat en duizendblad
- Terrine van asperges met Brabantse Wal-ham en wilde kruiden
- Terrine van kastanjes en cantharellen
- Terrine van kastanjes en champignons
- Veeninger struinsoep
- Vegetarische herfstschotel van De Beukenhof
- Veluwse Bonte Bloemensalade
- Voorjaarssoep uit de Krimpenerwaard
- Wilde kruidenboter
- Wilde-planten-omelet
- Zoete kastanjeberg


Wandelroutes
- Bosbessenplaatcake uit Groesbeek
- Kruiden, vruchten en noten in Zeewolde
- Kastanjes uit het Rijk van Nijmegen
- Koken met Rommel
- Van kastanje tot boom en andersom
- Foodwalk Oostkapelle
- Hèjs Rundje
- Struinen door het lekker landschap van Veeningen
- Natje en Droogje tussen Haanwijk en Pettelaer
- Foodwalk in Anna Jacobapolder
- Glindhorster Foodwalk
- Soep op tafel in de gelagkamer!
- Plukroute Boxtel - Eetbaar Oost
- Beleef een Foodwalk in Ten Arlo
- Bottel Banjerroute Bentwoud
- Foodwalk Landgoed Ockenburgh
- Schutpad-foodwalk
- Plukroute Lelystad
- Weldadig Landgoed Stroink
- Lekker Landschap in Heikant!
- Pluk's Hasselbraamroute
- Specialiteiten van boer en natuur uit de vallei bij Rhenen
- Specialiteiten van boer en natuur van de Laarsenberg bij Rhenen

Fietsroutes

Andere recepten
- Appel - tamme kastanjemuffin
- Bonte Veluwse bloemensalade
- Chocolade-kastanjerol
- Duizendbladthee met Madeleines
- Frittata millefolium
- Hartige wilde groentetaart
- Herfstschotel met tamme kastanjes
- Kastanjechocolaatjes
- Kastanjejam
- Kastanjepannenkoeken
- Kastanjepannenkoeken met zevenblad
- Kastanjepuree
- Mini-footprint wilde pesto uit Heikant
- Pittige Groningse salade met druiven, wilde kruiden en noten
- Roerei met duizendblad
- Sallandse soep van tamme kastanjes
- Schutpad-omelet met tomaat en duizendblad
- Terrine van asperges met Brabantse Wal-ham en wilde kruiden
- Terrine van kastanjes en cantharellen
- Terrine van kastanjes en champignons
- Veeninger struinsoep
- Vegetarische herfstschotel van De Beukenhof
- Veluwse Bonte Bloemensalade
- Voorjaarssoep uit de Krimpenerwaard
- Wilde kruidenboter
- Wilde-planten-omelet
- Zoete kastanjeberg

Verder lezen