Recepten
 

Jacobsvruchten met aardappel en klaproos

Jacobsvruchten met aardappel en klaproos

 

Een chique recept van de Belgische sterrenkok Roger Souvereyns, uit zijn boek ‘Kruiden op de Scholteshof’.

  • 16 sint jacobsvruchten
  • 4 flinke aardappelen
  • 1 takje rozemarijn, de naaldjes in stukjes gesneden
  • 6 bloemen van klaprozen
  • 4 klaprozen met steel
  • 1 theelepel maanzaad
  • 1 deciliter room
  • 1 deciliter groentebouillon
  • sap van 1 citroen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • grof zeezout
  • tien geplette zwarte peperkorrels

De aardappels ongeschild wassen, afdrogen, in schijfjes van zo’n halve centimeter snijden en bestrooien met peper en zout. De aardappelen in hete olijfolie bakken tot ze lichtbruin zijn. Rozemarijn toevoegen en zo’n tien minuten in een op 120 graden voorverwarmde oven zetten.

De room, het citroensap en de groentebouillon samen met de bloemblaadjes laten inkoken tot een licht gebonden saus en door een zeef doen.

De sint jacobsvruchten (uit de schelp) kruiden met peper en weinig zout. Heel even aan beide kanten bakken in hele warme olijfolie en ze nog een halve minuut samen met de aardappelen in de oven doen. Doe de jacobsschelpen en de aardappelen op de borden. Bestrooi ze met zeezout, de pepers en besprenkel ze met de saus. Maak het af met in een koekenpan geroosterd maanzaad, stukjes rozemarijn en de verse klaproosbloemen.

print recept