Recepten
 

Hazelnotencake van pinksterbloemenboter

Hazelnotencake van pinksterbloemenboter

 

De pinksterbloem heeft een geweldige, amandelachtige geur, maar in de smaak zit ook veel bitter. Om de aroma toch te kunnen gebruiken zonder dat je gerecht bitter wordt, gaan we de smaakmoleculen extraheren d.m.v. de methode die enfleurage heet. Klinkt moeilijker dan het is.

Ingrediënten

  • handje pinksterbloemen
  • 250g boter 
  • 200g suiker
  • snufje zout
  • 100g bloem
  • 120g hazelnotenmeel (zelf malen)
  • 4 eieren 

Pinksterbloemenboter

Laat de boter op kamertemperatuur komen.

Doe de bloemen in een pan en voeg genoeg water toe tot de bloemen onderstaan. Breng aan de kook. Zet het vuur uit en laat de thee afkoelen tot een graad of 40. Voeg de boter in blokjes toe en en laat deze smelten in de thee. Meng de thee en de boter in een smalle hoge kan/glas goed door elkaar. Laat het geheel een paar uur op het aanrecht staan. De smaakmoleculen in de bloemen worden nu aangetrokken door het botervet, terwijl de bittere moleculen achterblijven in het water. De boter zal bovenop het water gaan drijven. Zet na een paar uur de kan in de koelkast en laat de boter hard worden.

Cake

Schep de boter van het water af en laat 200g op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 160° C.

Mix de boter met de suiker en een snufje zout tot een luchtig geheel (ongeveer 5 tot 10 minuten).

Voeg de eieren 1 voor 1 toe en blijf goed mixen. Roer de bloem en hazelnotenmeel er door.

Vet een cakevorm in met wat boter en schep het cakebeslag erin.

Bak de cake in ± 45 minuten goudbruin. Prik met een satéprikker in de cake om te zien of hij gaar is. Komt de prikker er droog uit (mag wel vettig zijn), dan is hij klaar.

Recept van Christian Weij

print recept