Recepten
 

Groenteschotel met kliswortel uit het Eemland

Groenteschotel met kliswortel uit het Eemland

 

Ingrediënten

  • 250 gram schoongemaakte geschilde kliswortel
  • 250 gram kleine spruitjes, schoongemaakt
  • scheutje rode wijnazijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine ui
  • 2 theelepels sambal badjak
  • blokjes spek (voor vegetariërs tofoe)
  • olijfolie
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • zout en peper naar smaak
  • 3 eetlepels droge witte wijn
  • fijngeknipte peterselie

Bereiding

Leg de wortels eventueel voor bereiding tien minuten in water om de bittere smaak te verminderen.

Rooster de pijnboompitten op een matig vuur in een droge pan. Haal de de pijnboompitten van het vuur als ze mooi bruin zijn en zet ze apart.

Schil de kliswortel met de dunschiller op dezelfde manier als schorseneren en asperges. Snijd de eindjes eraf. Snijd de wortel in plakjes van 0,5 cm. dik. Leg de plakjes in water met een scheutje wijnazijn om te voorkomen dat ze verkleuren. Kook de wortelstukjes.  Na tien minuten is de wortel beetgaar. Voeg de spruitjes toe en laat nog vijf minuten koken.

Verwarm de olijfolie en fruit hierin de ui en de knoflook tot ze glazig zijn. Voeg de kliswortel, spruitjes en spekjes toe en bak deze mee onder voortdurend omscheppen (voor vegetariërs kunnen de spekjes vervangen worden door tofoe). Stoof alles in nog 5-10 minuten gaar tot de wortelstukjes goudbruin zijn.

Voeg de sambal badjak en witte wijn toe en schep goed om. Laat nog 1-2 minuten sudderen om de smaken van de ingrediënten te vermengen. Voeg naar smaak peper en zout toe en bestrooi met de geroosterde pijnboompitten en fijngeknipte peterselie.

Dit gerecht is lekker met basmati rijst.

print recept