Routes
 

Ga mee naar buiten allemaal dan proeven wij…

Ga mee naar buiten allemaal dan proeven wij…

 
Wandelroute vanuit Giessen (4,7 km)
 
Oogsttijd: het hele jaar
 
Ingrediënten: appels, maarts viooltje, bramen, brandnetel, fluitekruid, hazelnoten, look-zonder-look, madeliefje, meidoornblad, peren, vlierbessen, vlierbloesem, zevenblad, zoete kers
 
Startpunt

De wandeling start vanaf de parkeerplaats aan de Parallelweg ter hoogte van de Wilgenhof te Giessen.

Openbaar vervoer: bushalte parallelweg Giessen
Als u met de bus komt, volgt u vanaf de bushalte de parallelweg in noordelijke richting naar de parkeerplaats aan de Wilgenhof (285 meter).

Van deze route is zowel een folder als een GPX-bestand beschikbaar. Heeft u een GPS-apparaat met de juiste app (bijv. Topo GPS) dan kunt u via deze link het kaartje downloaden.

Routebeschrijving

RA=rechtsaf, RD=rechtdoor, LA=linksaf, wknp=wandelknooppunt

Net voorbij de parkeerplaats aan de parallelweg LA het half verharde pad op (wknp 9). Een fraai infobord heet u welkom in het Almbos. Genoemd naar het riviertje de Oude Alm die door het bos stroomt.

Volg het pad rechtdoor; wknp 66. Bij wknp 66 LA naar wknp 14.

Aan uw rechterhand ligt een 3 ha grote vijver. In de jaren 60 van de vorige eeuw heeft in het Land van Heusden en Altena een grootschalige ruilverkaveling plaatsgevonden. Het zand dat nodig was voor de aanleg van landbouwontsluitingswegen is op de plek van de huidige vijver gewonnen. Een aantal authentieke landschapselementen zoals oude middelstam-fruitbomen en een tweetal wilgenhakgrienden zijn gespaard gebleven en worden beheerd door het Brabants Landschap.

Loop RD langs het hertenkampje het Almbos uit. RA naar wknp14 en vervolgens LA het grindpad naar Fort Giessen in. Achter het gesloten hek en de gracht ziet u het Fort liggen. Het Fort is niet vrij toegankelijk. Op verzoek worden groepen rondgeleid door het Fort.

Fort Giessen maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingsgordel van Forten tussen de Zuiderzeekust bij Muiden en de Biesbosch. Daartussen kon bij vijandelijke dreiging, door middel van een sluizensysteem land onder water worden gezet, zogenaamde ‘inundaties’, waardoor de ‘Vesting Holland’ veilig zou zijn. Forten verrezen op de (iets) hogere en daardoor zwak te verdedigen plekken. Zo ligt Fort Giessen op een oude stroomrug van de Maas. Het fort is gebouwd in de jaren 1878-1881 en het diende ter voorkoming van een directe aanval op de vesting Woudrichem en hield ook de zuidelijke Maasdijk onder vuur. Fort Giessen was berekend op een bezetting van 216 man.

Volg het pad RA aan de buitenzijde van de fortgracht.

De bermen en het weiland zijn kruidenrijk, u vindt er o.a. zevenblad, jonge blaadjes van speenkruid, fluitenkruid (let op! niet verwarren met een giftige soort als scheerling) madeliefjes en brandnetel. In het voorjaar kunt u onderweg wat jonge meidoornblaadjes plukken voor op uw boterham met kaas of wat heerlijk geurende bloesemschermen van de vlier voor een verfrissende siroop.

Loop een rondje om het fort om via dezelfde weg RA (Giessensesteeg) terug te keren naar het Almbos.

Eerste half verharde pad LA. Ga verderop RA om een stukje door de griend en langs de Oude Alm te kunnen lopen. De ondergroei van de griend bevat veel ruigtekruiden als smeerwortel, brandnetel en kleefkruid. Einde RA.

Bocht RA (Karbogerd) volgen en 1e pad LA tussen bomenrij nemen (er liggen hier 2 paden vlak naast elkaar, bochtje naar links wanneer u de sloot bent gepasseerd). Aan dit pad staan veel braamstruiken. RD. Via wknp 92 loopt u RD richting wknp 6.

Op de grasveldjes vindt u in het voorjaar het maarts viooltje. Leuk voor garnering in een lekkere voorjaarssalade. Ook kunt u hier wat blaadjes look-zonder-look plukken, voor wat pit in uw salade en als vervanging van het vertrouwde bieslook.

Voor het bereiken van de verharde weg, wknp 6, omdraaien en teruglopen richting Karbogerd (wknp 92 en vervolgens 67) parallel aan het eerder gevolgde pad.

Tegen de huizen aan passeert u wederom een overgebleven stukje oude fruitboomgaard.

Karbogerd oversteken (wknp 67).

Op het open stuk aan uw linkerhand staat veel zevenblad. 

Bij het bereiken van wknp 67 RD blijven lopen langs de griend. Het eerstvolgende pad LA nemen.

U loopt nu langs de oude fruitbomen. Tussen de oude fruitbomen heeft het Brabants Landschap nieuwe fruitbomen (oude rassen) aangeplant. Geniet van een lekkere appel of peer of neem wat appeltjes mee voor Almbos-appeltjes onder een deken. Voor de fruitbomen ziet u de nieuwe struweel-aanplant. Hier heeft Brabants Landschap gekozen voor een gevarieerd aanbod van struiken bv vlier, hazelaar en zoete kers. Van lente tot herfst zult u kunnen genieten van bloesem bessen en zaden op uw route!

Aan het einde het pad LA, bij splitsing RA, bruggetje over RA.

U passeert nog wat fruitbomen en bes- of zaaddragende struiken. Via wknp 9 loopt u RD om bij het bereiken van de verharde weg RA de parkeerplaats te bereiken.

Deze route is samengesteld door het Brabants Landschap.

Voor aanvullende ingrediënten voor uw recept kunt u terecht bij de PLUS supermarkt in winkelcentrum de Zalmpassage aan de Dorpsstraat te Rijswijk.

Bijzonderheden

Een mooi idyllisch plekje om te bezichtigen is zeker de Hervormde Kerk van Giessen. Het buitendijks, te midden van de Wielerwaard op een heuvel, staande kerkje wekt bij het aanzien reeds het vermoeden van een bewogen geschiedenis. Lees meer op de website

Even verderop is de Wilhelminasluis. Aan het einde van de 19e eeuw is men begonnen met het bouwen van de sluis. Op de verschillende hoofden van de sluis zijn gevelstenen aangebracht met jaartallen die verwijzen naar belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de sluis. Zo draagt het oostelijk Maashoofd een steen met de inscriptie 1895 en het westelijk Maashoofd een met het jaartal 1896.

Via de parkeerplaats bij de Wilhelminasluis kunt u de Struikwaard inlopen.

De Struikwaard, gelegen langs de Afgedamde Maas, is pas ontstaan in 1995, na ontgronding voor een nieuwe dijk. Hier is duidelijk zichtbaar hoe snel riviernatuur zich kan ontwikkelen.

NB Houd u van lekker lang wandelen dan kunt u bovengenoemde plekken bereiken door uw wandeling met de volgende knp uit te breiden 9-91-8-(hersteld kerkepad met oude fruitboomrassen uit het Land van Heusden en Altena), 27-18-26 (even doorlopen naar de sluis) 28 dijk langs De Struikwaard op, 29 (op dijk mooi zicht op slot Loevestein) -1-2-3-4-69-9. (U plakt dan een kleine 5 km aan uw route vast.)

Raadpleeg de website van Slot Loevestein voor routebeschrijving en openingstijden.

____________________________________________________________

Winkel

Plus Dorpsstraat 49A Rijswijk


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
wandelroute Wandelroute vanuit Giessen (4,7 km)
wanneer oogstenOogsttijd
het hele jaar
Winkel voor aanvullende ingrediëntenWinkel voor extra ingrediënten
  • Plus
streekrecepten
Streekrecept
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen