Routes
 

Fruitfoodwalk rond Kapelle

Fruitfoodwalk rond Kapelle

 
Wandelroute vanuit Kapelle (18,8 km)
 
Oogsttijd: maart - oktober
 
Ingrediënten: paardenbloemenbloesem, appels, dovenetelblad (paars), dovenetelblad (wit), peren, smeerwortel, vogelmuur
 
Startpunt

De route begint bij het Fruitteelt museum, Annie M.G.Schmidtsingel 1, 4421 TA Kapelle, www.fruitteeltmuseum.nl

Routebeschrijving

Deze route is bewegwijzerd middels het wandelknooppuntensysteem. Volg de groene bordjes met gele pijlen met de nummers: 50-94-67-60-61-62-(63 verkorting) 30-42-10-12-31-32-63-64-53-54-(52-51-50 verkorting)55-H56-56-51-50. Download hier de folder van de route. In de folder staan ook de verkortingen aangegeven. De verkorte route is ca. 12 km. 

Pluk paardenbloemen en kruiden die overal langs de route te vinden zijn en koop vers fruit bij de stalletjes die je op verschillende plekken langs de route passeert. Met deze ingrediënten kun je thuis een verrassend lekkere paardenbloemjam bereiden. Alle stalletjes zijn het hele jaar open, behoudens vakanties.

Je vertrekt vanaf het Fruitteeltmuseum. Dit museum is een ontdekkingsreis door de geschiedenis van de fruitteelt door de eeuwen heen. Er is een verzameling oude voorwerpen, een museumtuin en kinderspeurtocht. Met de oude mechanische veilingklok van de voormalige veiling in Kapelle is het ouderwets een appeltje veilen. In de winkel van het museum kunt u terecht voor streekproducten.

Je loopt richting de haven van Biezelinge. Deze stond vroeger in open verbinding met de Westerschelde. Toen was daar handel in landbouwproducten, wijn, laken, graan en zout. De haven verzandde en in 1717 werd er een dam gelegd.

Aan de Vroonlandseweg 61 bij de Familie van Gaalen - Doppenberg is een stalletje te vinden met aardbeien in het seizoen van ca. Pasen tot najaar en verder honing, jam, eieren, seizoensgebonden fruit, frambozen, bramen (hele jaar open). 

Als je verderop bij de spoorlijn komt, is daar helaas niets meer te zien van het Jonkvrouwenklooster ‘Jeruzalem’ dat daar in 1246 moet hebben gestaan.

Je vervolgt de route door het 28 ha. grote Kapelse bos. Aan de Oostambachtweg (bij verkorting van de route en knoopunt 62) vind je het familiebedrijf de Jonge, teler van appels en peren, maar ook exclusieve Kiwibessen (beschikbaar medio september). Tevens vind je daar een stalletje met fruit, uien, scharreleieren, fruitsappen, en seizoensgebonden fruit zoals aardbeien, frambozen, bessen en bramen. 

Als je over de Postweg loopt, kom je langs de Kapelse Moer. Dit natuurgebied heeft een rijke flora en fauna. In de zomer wordt het beweid door runderen. In de winter zie je er duizenden ganzen.

Van knooppunt 42 loop je naar knooppunt 10 langs het 10 km. lange ‘Kanaal door Zuid Beveland’. Dit kanaal verbindt de Ooster- met de Westerschelde.

In de omgeving van deze wandelroute vind je veel moderne boomgaarden. Er worden hier wel 2700 bomen per hectare geplant. Fruitbomen worden vermeerderd door ze te enten. Dit is het plaatsen van twijgjes van het ene soort op de onderstam van een andere soort.

Aan de Dijkwelseweg 21 (bij knooppunt 56) vind je Fruitteeltbedrijf Wisse, waar langs de weg een stalletje staat met fruit, kalebassen etc. Iets verderop bij nummer 40 heeft maatschap Eversdijk diverse onbespoten fruitsoorten afhankelijk van seizoen, appels en peren jaar rond en verder aardappelen, uien, eieren, fruitsappen en jam.

Vanaf hier is het via de bewegwijzerde wandelroute ongeveer anderhalve kilometer naar het beginpunt: het Fruitteeltmuseum.

Deze route is samengesteld door Landschapsbeheer Zeeland.

____________________________________________________________

Winkels

Fam. van Gaalen - Doppenberg Vroonlandseweg 61 Kapelle
Zie voor meer info: mtsvangaalendoppenberg.webnode.nl

KG Fruit bv Oostambachtweg 1 Kapelle
Zie voor meer info: www.kgfruit.nl

Fruitteeltbedrijf Wisse Dijkwelseweg 21 Kapelle
Zie voor meer info: www.verseoogst.nl

Maatschap Eversdijk Dijkwelseweg 40 Kapelle

Fruitteeltmuseum Annie M.G.Schmidtsingel 1 Kapelle
Zie voor meer info en openingstijden: www.fruitteeltmuseum.nl


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
wandelroute Wandelroute vanuit Kapelle (18,8 km)
wanneer oogstenOogsttijd
maart - oktober
Winkel voor aanvullende ingrediëntenWinkel voor extra ingrediënten
  • Fam. van Gaalen - Doppenberg
  • Fruitteeltbedrijf Wisse
  • Fruitteeltmuseum
  • KG Fruit bv
  • Maatschap Eversdijk
streekrecepten
Streekrecept
bloeiend fruitdorp Kapelle
fruitige appels
Kapelse Moer
wandelen door de boomgaard
Waterreservoir
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen