Routes
 

Fruit- en druivenroute Groningen

Fruit- en druivenroute Groningen

 
Startpunt

Stadsboerderij de Wiershoeck, Beijumerweg 20 in Groningen

U kunt ook een folder van de route downloaden.

Routebeschrijving

Verlaat het terrein door de poort en ga RA richting Zuidwolde. Steek de weg over en ga RD. Je komt in een stukje buitengebied tussen Groningen en Zuidwolde. Vervolg je route in Zuidwolde langs het Boterdiep tot je bij de brug komt. Ga over de brug LA. Je hebt het Boterdiep nu aan je linkerhand. Bij huisnummer 63 staat achter het huis de meer dan 100 jaar oude druivenkas.

Ga na het bezoek aan de druivenkas dezelfde weg weer terug tot over de brug. Houd over de brug rechts aan en volg daarna de bocht naar links de Oosterseweg op. Je fietst nu Zuidwolde uit en na ongeveer een km maakt de weg een haakse bocht naar rechts. Ga daarna in de volgende bocht naar links RD het fietspad op en het Kardinge gebied in. Volg voorbij de boerderij het fietspad met rood plaveisel naar R en daarna naar L tot je links bij een brug komt. Ga daar de brug over en volg het fietspad langs de brede waterloop.

Steek na ongeveer een km de Noorddijkerweg over bij fietsknooppunt 93. Vervolg het fietspad RD tot het einde van het bos. Ga daar op de T-splitsing RA en volg het pad met een bocht naar R en vervolgens met een bocht naar L tot je bij de molen komt. Ga bij de molen RA over de brug. Ga vervolgens bij het eerste pad LA bij het bankje. Volg dit pad met een scherpe bocht naar R en daarna naar L en weer naar R. Aan je linkerhand zie je nu een boomgaard aan de rand van het Bevrijdingsbos. Tussen de in het voorjaar prachtig bloeiende perenbomen die helaas geen vrucht dragen, zijn in het voorjaar van 2015 negen vruchtbomen aangeplant en drie walnotenbomen. 

Vervolg je weg RD langs het perenlaantje. Rechts zie je tussen de bomen de torenspits van de middeleeuwse kerk van Noorddijk.

Ga aan het eind van het pad RA de Noorddijkerweg op. Ga meteen daarna weer LA het fietspad op voor de parkeerplaats langs. Langs het fietspad staan 35 vruchtbomen. Ga bij de T-splitsing op het fietspad RA. Je fietst nu langs de weg tussen de wijken Lewenborg en Drielanden. Ga direct na de scherpe bocht naar links RA het fietspad op en het Kardinge gebied in. Ga bij de Populierenlaan LA.

Aan het eind van de Populierenlaan zie je links een boomgaard op het voormalige erf van de boerderij de Uilenburg die in 1997 is afgebroken. Ga voorbij de boomgaard RA en ga vervolgens bij het tweede pad LA richting de Kardingerberg. Je ziet even later rechts een grote boomgaard, het zogenaamde Plukbos waar ook veel bessenstruiken staan. Ga voorbij het Plukbos met een scherpe bocht RA en volg fietspad tot je bij een T-splitsing komt. Ga daar LA en volg het fietspad tot het eind en ga RA en meteen weer LA de weg op. Steek over de brug de kruisende weg recht over. Je bent weer op een fietspad. Volg het pad naar L en meteen daarna naar R tot je weer bij de toegangspoort van stadsboerderij de Wiershoeck bent en aan het eind van deze route.

Deze route is samengesteld door Landschapsbeheer Groningen

Bijzonderheden

Een deel van de route gaat door het recreatiegebied Kardinge. In het hele gebied zijn er eetbare kruiden te vinden.

Druiven kun je in de maand september kopen in de historische druivenkas aan het Boterdiep WZ 63, 9785 AM Zuidwolde (Groningen)

De overige ingrediënten voor de lekkere salade - zoals brood, boter en geitenkaas - sla kun je kopen in de biologische winkel van de Wiershoeck.

De Fruit- en druivenroute Groningen doet zijn naam eer aan. De tocht gaat onder meer langs de drie openbare boomgaarden en de oudste druivenkas van Groningen; een cultuurhistorisch monument.

In Zuidwolde teelt de familie Lanting al ruim een eeuw druiven. In 1910 liet de vader van Aldert Lanting aan het Boterdiep in Zuidwolde een druivenkas bouwen. In die tijd waren druiven een exclusief product en in het noorden werden ze nog niet geteeld. De Meisjesvereniging van de kerk hielp de teler in het voorjaar de druiven krenten, in ruil waarvoor ze in het najaar mochten komen plukken.

Lanting teelt Frankenthalers. Een oud ras vol smaak. De druiven groeien op de stammen die zijn vader plantte. In september zijn de druiven rijp en kan iedereen een lekkere tros bij de kas komen kopen.

_________________________________________________________

Winkel

De Wiershoeck Natuurvoeding Beijumerweg 20 Groningen
Openingstijden
Maandag tm Woensdag: 09:00 - 18:00 uur
Donderdag en vrijdag 09:00 - 19:00 uur
Zaterdag 09:00- 17:00 uur

www.dewiershoeck.nl


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
fietsroute Fietsroute vanuit Groningen (11,5 km)
wanneer oogstenOogsttijd
het hele jaar
Winkel voor aanvullende ingrediëntenWinkel voor extra ingrediënten
  • De Wiershoeck Natuurvoeding
streekrecepten
Streekrecept
De druivenkas in Zuidwolde
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen