Routes
 

Foodwalk Oostkapelle

Foodwalk Oostkapelle

 
Startpunt

De route start vanaf het InfoKnoopPunt ’t Wachtertje, gelegen bij de Dorpskerk in de historische kern van Oostkapelle

Vanaf dit punt kunt u 3 verschillende routes volgen. Voor deze Foodwalk-route volgt u de witte pijltjes.

Routebeschrijving

U loopt door de Molenweg, één van de oudste straten van Oostkapelle.

Deze weg is waarschijnlijk vernoemd naar de korenmolen die hier vroeger stond. Toen de bomen rond de molen te hoog werden, is de molen in 1858 afgebroken en aan de Noordweg in steen herbouwd. Enkele onderdelen uit de oude molen zijn hergebruikt in de nieuwe molen, zoals de zolderbalken en het bovenwiel uit 1671 dat, ondanks het veelvuldige malen, nog steeds functioneert. Een enkele brandnetel is hier al te vinden voor uw wildpluk-soep of een lekker stamppotje.

Op het bord aan de rechterkant kunt u informatie lezen over het rijksmonument Hof Buitenlust.

Blik op Buitenplaats Molenwijk
Let u rechts op de bijzondere topgevel van het Koetshuis van Buitenplaats Molenwijk (rijksmonument). Deze buitenplaats werd voor het eerst vermeld in een verkoopakte uit 1746. Als u richting de Aagtekerkseweg loopt, ziet u rechts het huis zelf. Aan de overzijde van de Aagtekerkseweg ligt een restant van het ‘Overbosch’: de 'overweide' met een veedrinkput.

Landgoedpad
Sla het Broeksepad in. U loopt nu op het nieuwe Landgoed Buiten Pekelynge, dat ontwikkeld werd door de campings ‘Ons Buiten’ en ‘De Pekelinge’. Een beetje van de weg en het wandelpad af kunt u al diverse kruiden vinden. Hiermee kunt u na de wandeling heerlijke wilde kruidenboter, een Zeeuwse dwars-door-de-tuin-soep en een kruidige stamppot maken. De Pekelinge is het eerste nieuwe Walcherse landgoed in 150 jaar!

Ontdek hoeveel verschillende vogels en andere dieren u ziet en hoort op het landgoed.

Ook hier treft u kruiden aan als brandnetel, madeliefjes en paardenbloem. Zoek de mooie en liefst jonge blaadjes uit en geniet straks van de verrassend verse smaak.
Ook groeien hier eetbare vruchtjes als sleedoorns. Deze zijn herkenbaar aan de blauwe waas over de donkere vrucht en van binnen een grote harde pit. Juist in najaar en winter is dit een welkome eetbare verrassing, bruikbaar als jam of compote voor verrassende toetjes of om een lekkere alcoholische versnapering mee te maken (Let op: sleedoornbessen zijn pas eetbaar als de vorst eroverheen is geweest. U kunt ze ook een nachtje in de vriezer leggen.) Een enkele duindoorn groeit er ook, waarvan de bessen in diverse gerechtjes een leuk accent kunnen geven.

Verrassend uitzicht op de Dorpskerk
Duurzame Camping 'Ons Buiten' biedt een prachtig uitzicht op de Dorpskerk. Enkele blaadjes van de kruiden uit de kruidentuin kunnen de soep net af maken.

Via het Buitenpaadje loopt u terug naar het InfoKnoopPunt ’t Wachtertje. Let op onverwachte plekjes waar u nog wat kunt plukken om uw kruidenboeket af te maken.

Vers geplukt en nu lekker kokkerellen!
Nu kunt u thuis aan de slag met de geplukte kruiden Let op: goed wassen want langs deze route kunnen ook honden lopen.

Deze route is ontwikkeld door Stichting Landschapsbeheer Zeeland in samenwerking met de werkgroep Landgoedwandelingen Oostkapelle.

Bijzonderheden

Tijdens deze foodwalk in Oostkapelle maakt u kennis met één van de drie aantrekkelijke landgoedwandelingen. U ontdekt de afwisselende natuur en cultuur van Oostkapelle en omgeving. Geniet van het dorp, de omliggende akkers, buitenplaatsen en landgoederen, binnenduinrand, duinen, het strand en de zee. 

De Dorpsraad Oostkapelle is in 2010, op initiatief van Stichting Landschapsbeheer Zeeland, met een groep vrijwilligers uit het dorp het project Eigen Wijs Landschap gestart. Vanwege de vele landgoederen en buitenplaatsen die de omgeving in en om Oostkapelle zo uniek maken, werd het gehele project LandGoed Wandelingen Oostkapelle (LGWO) genoemd. De drie uitgezette wandelroutes starten bij het InfoKnoopPunt ’t Wachtertje, gelegen bij de Dorpskerk in de historische kern.
Ter plaatse kunt u de de gekleurde pijltjes volgen. Onderweg passeert u diverse horecagelegenheden. 

Meer informatie over de landgoedwandelingen vindt u op:  www.dorpsraadoostkapelle.nl

____________________________________________________________


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
wandelroute Wandelroute vanuit Oostkapelle (2,0 km)
wanneer oogstenOogsttijd
het hele jaar
streekrecepten
Streekrecepten
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen