Recepten
 

Fluweelboomsiroop

Fluweelboomsiroop

 

Ingredi├źnten 

  • kokend water
  • pluimen van de fluweelboom
  • theedoek
  • zeef
  • kom (2x)
  • suiker
  • flessen met schroefdop
  • pan

Bereidingswijze

Giet kokend water over de pluimen (ze moeten ruim onder water staan) en laat dat een nachtje trekken.

Neem een schone theedoek en spoel hem uit in kokend water. Hij mag niet meer naar wasmiddel ruiken. Leg de theedoek in een zeef en hang de zeef boven een kom. Giet het mengsel hierin en laat een paar uur uitlekken.

Meet de hoeveel vocht af. Doe daar 50 % suiker bij. Als je een liter vocht hebt, doe je er dus 5 dl. suiker bij (of 500 gram, dat komt min of meer overeen met 5 dl.).

Nu kun je de flessen voorbereiden. Zet de schone flessen (zonder de dop) 20 minuten in de oven op 120┬░ Celsius. Doe de doppen in een kom en giet er tegen de tijd dat de flessen klaar zijn kokend water op. Laat ze in het hete water liggen tot je ze gaat gebruiken.

Breng het vocht met de suiker aan de kook en laat vijf minuten doorkoken. Giet de siroop zo heet mogelijk in de flesjes (laat de pan eventueel op het vuur staan, zodat de siroop aan de kook blijft) en doe er zo snel mogelijk een dop op. Leg de flesjes neer, zodat de vloeistof de dop aan de binnenkant raakt. Zo wordt de dop door de hete vloeistof gesteriliseerd en heb je de minste kans op bederf.

Zolang de fles dicht blijft, is de siroop jaren houdbaar. Eenmaal open moet de siroop in de koelkast worden bewaard. Hij blijft dan nog een paar weken tot een paar maanden goed.

print recept