Recepten
 

Flowerpowerkoekjes

Flowerpowerkoekjes

 

Een recept van Woman into the Wild Jacqueline Raaijmakers.

‘De afgelopen maand zie ik een heuse explosie van verschillende eetbare wilde planten. Dat gebeurt niet alleen in mijn trouwe Bosje van de Baron met heerlijk vers zevenblad. Maar ook de grasvelden in mijn brave Vinex-wijk sieren zich uitbundig met madeliefjes en paardenbloemen. Tenminste … totdat de gemeente het tijd vindt voor een eerste grondige maaibeurt. In dit seizoen vind ik het lastig om een keuze voor een plant en een recept te maken. Er is zo veel lekkers waar ik iets mee kan bereiden.

Als ik na een week van voornamelijk thuis blijven -vanwege een griepvirus- eindelijk weer op pad kan met mijn camera en mijn wandelschoenen, is mijn keuze echter snel gemaakt. Op de dijken langs De Waal blijken frêle en tegelijk pittige pinksterbloemen in bloei te staan. Al snel lig ik op mijn buik mijn voorraad vitamines aan te vullen. Eerst vitamine B van Buiten, dan vitamine F van Fotograferen en tot slot vitamine C van Cardamine pratensis, want zo heet de pinksterbloem in het Latijn. Heuse flowerpower! Zelfs als Pinksteren nog ver weg blijkt te zijn.’

De pinksterbloem (Cardamine pratensis) is één van de kruisbloemigen die -alleen al vanwege de smaak- makkelijk te herkennen is. Toch maakt de beschrijving en video-determinatie op de website van Flora van Nederland het nog eens extra duidelijk: www.floravannederland.nl.

Hier vind ik trouwens nog een extra bijzonderheid van de pinksterbloem:

‘Onder in de bloemen wordt nectar geproduceerd en de bestuiving gebeurt door insecten. Tijdens een regenbui valt op dat de bloemen dicht gaan en naar beneden buigen. Daardoor blijft het stuifmeel droog! Pinksterbloem werd en wordt als rauwkost gegeten. De smaak is wat scherp en lijkt op die van tuinkers. Om die reden wordt de plant niet graag door dieren gevreten, maar sommige insecten hebben zich daar juist op gespecialiseerd.’

Deze digitale flora bevat daarnaast nog een heleboel andere planten die het determineren van wilde planten een stuk gemakkelijker maakt.

Meteen naar buiten dus om een bosje pinksterbloemen te plukken, rauw te snoepen en er thuis heerlijke koekjes van te bakken. Die je overigens beter al voor Pinksteren kunt eten.

Meer lezen over Jacqueline? Dat kan via haar blog.

_______________________________________________

FLOWERPOWERKOEKJES

Bereidingstijd: 25 minuten + wachttijd 20 minuten

Ingrediënten (voor 30 koekjes)

  • 150 gram bloem
  • 75 gram basterdsuiker
  • mespuntje zout
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 100 gram koude roomboter
  • 2 handen vol pinksterbloemen

STAP 1 Zeef de bloem en de suiker in een kom. Voeg er het mespuntje zout en de citroenrasp aan toe. Snijd nu de boter boven de kom in kleine stukjes.

STAP 2 Kneed er met een koele hand een samenhangende bal van.

Nu nog de pinksterbloemen erbij doen en ze gelijkmatig door het deeg kneden. Vervolgens de deegbal in folie verpakken en 20 minuten in de koelkast laten rusten.In dezelfde tijd de oven voorverwarmen op 170 C.

STAP 3 Een bakplaat met bakpapier bekleden. Op een met bloem bestoven werkvlak het deeg tot een plak van een ½ cm dik uitrollen. Met een uitsteekvormpje of een glas kun je er nu koekjes uitsteken. Leg ze op enige afstand van elkaar op de bakplaat.

STAP 4 Bak de koekjes in circa 15 minuten zandkleurig. De koekjes nog even laten afkoelen en smullen maar. 

print recept