Routes
 

Fietsen met smaak in Dronten

Fietsen met smaak in Dronten

 
Fietsroute vanuit Dronten (14,3 km)

Oogsttijd: het hele jaar
 
Ingrediënten: hazelnoten, brandnetel, daslook, smalle weegbree, zevenblad, bramen, Japanse wijnbes, lindebloesem, vlierbessen, vlierbloesem
 
Startpunt

Deze route (14 km) start vanaf de dorpsboerderij Dronten aan de Wisentweg 5a in Dronten.

U kunt uw fietstocht ook nog afwisselen met de wandeling “Het Wisentpad” vanaf de Warmonderhof (met de natuurvoedingswinkel op Wisentweg 18).

U kunt deze route ook als folder downloaden.

Routebeschrijving

Ga rechts vanaf de parkeerplaats van de dorpsboerderij Dronten. Neem de eerste weg links – parkeerplaats Wisentbos. Ga rechtdoor, langs de slagboom. Blijf rechtdoor gaan op de weg. Ga aan het eind rechts het geasfalteerde fietspad op. Fiets over het bruggetje en volg het slingerende schelpenpad.

Hier ziet u langs de bosrand veel vlieren staan. In het voorjaar komt de heerlijke bloesemachtige zoete geur van vlierbloesem u al tegemoet. Deze prachtige witte bloemschermen zijn prima te gebruiken om vlierbloesemlimonade van te maken. In het najaar groeien hier vlierbessen en bramen, geschikt voor jam en sappen.

Ga na het bruggetje rechts. Fiets rechtdoor tot u rechts het volgende bruggetje ziet. Fiets dit bruggetje over en ga rechtdoor, door de groenstrook, naar de weg. Fiets alsmaar rechtdoor voorbij de kruising op de weg en daarna het schelpenpad op.

Langs deze weg staat zevenblad. Dit (on-)kruid wordt in tuinen meestal niet gewaardeerd. Het woekert en is lastig te verwijderen. Het smaakt echter heerlijk in soep, pesto of kruidenboter.

Volg het schelpenpad het bos uit. Steek de weg over en ga rechts. Fiets de brug over. Ga rechts bij de rotonde. U komt langs camping ‘t Wisentbos waar u kunt stoppen voor een kopje koffie. Ga aan het einde van het fietspad rechts de Oude Dronterweg in. Fiets de sauna voorbij en volg het fietspad richting Lelystad. Steek over bij de eerste weg links (Roodbeenweg) en fiets na 0,7 km links de Ottolanderlaan op. In de eerste bocht vindt u het winkeltje van Vereecken Fruitsappen. Volg nu het fietspad. Over het fietsbruggetje gaat u links.

Voor smakelijke biologische groenten en fruit gaat u even rechts. Aan de Rietweg 17 is net de Boerderijwinkel Bio Erf17 geopend.

Ga de 1e weg rechts. Fiets Van Hamlaan af.

Hier fietst u langs nr. 7 waar heerlijke jams van onbespoten fruit worden verkocht. U kunt altijd even aanbellen. U passeert Van Daele (nr. 13) die in het seizoen heerlijke kersen verkoopt. En bij nr. 12 De Pruimenpot kunt u de tocht onderbreken met een korte wandeling door de boomgaard (Op de kuierlatten) en heerlijke pruimen en producten als jam e.d. kopen.

Ga aan het eind bij de Elshof (waar u heerlijke biologische appels kunt kopen) links. Volg dit fietspad onder het tunneltje door. Even links, dan rechts en vervolgens ca. 1 km rechtdoor het dorp in langs De Zuid. Ga links op het eerste echt kruisende fietspad (voorbij Lancasterdreef/Osbornehof) en steek De Zuid over.

Op dit fietspad vindt u in de groenstrook Japanse wijnbes. Deze vrucht lijkt op een framboos en is heerlijk om te eten in een toetje. Zoals de naam zegt is het een exoot in deze streek. Maar een leuke verrassing in dit openbaar groen.

Neem het 1e schelpenpad rechts. Neem het 2e schelpenpad links. Hier fietst u langs de grote weide waar een aantal grote lindes staan.

De linde heeft geurige bloesem en is een belangrijke voedselboom voor bijen en andere insecten. Van de bloesem kunt u thee maken.
U vindt hier ook brandnetel. Vanwege de brandharen is het een plant die doorgaans wordt gemeden. Maar in de keuken kunt u er smakelijk mee koken.

Fiets om de weide terug naar het fietspad en vervolg richting het westen. Neem hier het eerste geasfalteerde fietspad rechts.

Rechts langs de sloot en links naast het pad, kunt u hazelnoten plukken. Lekker gezond en veelzijdig te gebruiken in zoete en hartige gerechten.

Neem eerste geasfalteerde paadje links. Volg dit tot het einde en buig mee langs de paardenwei. Bij het uitrijden van bosrand links en steek bij de rotonde over. Fiets weer over de brug en ga eerste weg links, dit is de Wisentweg. Terug bij de dorpsboerderij kunt u genieten van een welverdiende kop thee of koffie met een vers stuk taart.

Onderweg kunt u wilde ingrediënten verzamelen voor een heerlijk groentegehaktbrood. De overige ingrediënten kunt u kopen bij de winkels (vlak) langs de route.

Deze route is ontwikkeld doorLandschapsbeheer Flevoland in samenwerking met Sport in Dronten.

__________________________________________________________

Winkels

Hofwinkel Warmonderhof Wisentweg 18 Dronten
Openingstijden:

Dinsdag: 9.00 tot 12.30 uur
Vrijdag en zaterdag: 9.00 tot 13.00 uur

www.warmonderhofwinkel.nl

Vereecken fruit Ottolanderlaan 12 Dronten
www.vereeckenfruit.nl

Bio Erf 17 Rietweg 17 Dronten
Openingstijden:

Zie voor meer informatie en openingstijden: www.bioerf17.nl.

De Pruimenpot van den Hamlaan 12 Dronten

Openingstijden: 

Maandag - vrijdag: 9.00 - 17.30 uur
Zaterdag: 9.00 - 16.00 uur

www.depruimenpot.nl


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
fietsroute Fietsroute vanuit Dronten (14,3 km)
wanneer oogstenOogsttijd
het hele jaar
Winkel voor aanvullende ingrediëntenWinkel voor extra ingrediënten
  • Bio Erf 17
  • De Pruimenpot
  • Hofwinkel Warmonderhof
  • Vereecken fruit
streekrecepten
Streekrecept
hazelnoten
vlierbessen
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen