Recepten
 

Eemlandse vruchtentaart met bramen

Eemlandse vruchtentaart met bramen

 

Ingrediënten voor de taartbodem

  • 80-100 gram fijne rietsuiker
  • 1 klein ei
  • 1-2 theelepels geraspte citroenschil of 1-1½ theelepel kaneel
  • snufje zout
  • 225 gram tarwemeel
  • 100 gram zachte boter, in stukjes gesneden


Bereiding

Klop het ei los met de suiker, citroenschil of kaneel en het zout. Roer het mengsel af en toe om. Doe het meel in een kom en leg de stukjes boter erop. Giet het suikermengsel erover en verwerk het met een stevige vork tot een samenhangend deeg. Maak van het deeg een mooie bal. Wikkel deze in een stuk folie en druk een beetje plat om het uitrollen te vergemakkelijken.
Laat het deeg in de koelkast ½ uur opstijven. Bekleed de springvorm met het deeg.

Ingrediënten voor de vulling

  • 250 gram meidoornbessen
  • 30 gram rietsuiker
  • 300 gram bramen (indien deze niet beschikbaar zijn, kunnen appels gebruikt worden)
  • de geraspte schil en het sap van ½ citroen
  • 1-2 theelepels kaneel
  • 1-2 theelepels appeldiksap

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Breng de meidoornbessen met de rietsuiker in een laagje water aan de kook ze in 25 minuten zacht. Laat het mengsel afkoelen en zeef de pitten eruit.

Giet het mengsel terug in de pan, samen met de bramen en de overige ingrediënten. Laat 8 minuten zachtjes koken. De bramen zijn dan zacht, maar vallen nog niet uit elkaar. Laat het mengsel wat afkoelen en verdeel het over de deegbodem.
Plaats de taartvorm op de onderste richel in de oven en bak ca. 45 minuten.

Opmerkingen

1. Meidoornbessen kunt u plukken van half september tot half november. De smaak verbetert door de bessen voor gebruik een nacht in het vriesvak te leggen. Na de eerste nachtvorst is dit niet meer nodig.

2. Vanaf oktober kunt u geen bramen meer plukken. In plaats van bramen kunt u dan andere soorten fruit gebruiken. Alle soorten zachte, verse vruchten zijn geschikt, evenals verschillende soorten vruchtenmoes.
Ook appels zijn geschikt. Schil de appels, snijd ze in vieren en snijd de partjes overdwars in ½ cm. dikke stukjes. Smoor de appelstukjes in wat boter op een matig vuur tot ze lekker ruiken. Haal de pan van het vuur en laat nog 5 minuten staan met het deksel op de pan. Meng door het meidoornmengsel en verdeel het mengsel over de deegbodem. Volg verder de aanwijzingen onder ‘bereiding’.

print recept
wandelroute
Wandelroutes
fietsroute
Fietsroutes
verder lezen
Verder lezen