Recepten
 

Duizendbladthee met Madeleines

Duizendbladthee met Madeleines

 

Duizendbladthee

Doe een handvol duizendbladblaadjes in een theepot. Giet er kokend water over. Laat 5 à 10 minuten trekken

Madeleines

Madeleines zijn kleine schelpvormige cakejes uit Frankrijk, oorspronkelijk Lotharingen.

In Marcel Prousts drieduizend bladzijden dikke boek ‘A la recherche du temps perdu’ (Op zoek naar de verloren tijd), komt de verteller op een dag verkild door de kou thuis. Zijn moeder brengt hem een kop lindebloesemthee en een madeleine. Als hij vervolgens proeft van de gedachteloos in de thee gedoopte madeleine, raakt hij vervuld van een kortstondig geluksgevoel. Het duurt even, maar dan komen er herinneringen naar boven aan het dorpje waar hij als kind de zomer doorbracht: op zondag kreeg hij van zijn tante altijd een in lindebloesemthee gedoopte madeline. Een ‘mémoire involuntaire’, riepen thee plus cakeje volgens Proust op.

Ingredienten

  • 180 gram boter
  • ½ vanillestokje
  • 1 biologische citroen
  • 4 eieren
  • 170 gram suiker
  • 2 eetlepels honing
  • 180 gram bloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • mespunt zout

Smelt de boter, snijd het vanillestokje over de lengte doormidden, schraap het merg er uit en roer dat door de boter.

Rasp de schil van de citroen en roer dat ook door de boter. Laat de boter afkoelen.

Meng met een garde of mixer de eieren, suiker en honing.

Roer in een andere kom het bakpoeder en zout door de bloem en spatel dan het ei-suikermengsel en vervolgens de boter erdoor. Laat een half uurtje afkoelen en verwarm de oven voor op 190 ºC.

Vet een Madeleine-vorm (met de karakteristieke schelpjesvormen, te koop in kookwinkels) in met boter en bestuif met wat bloem. Klop het teveel aan bloem er af. Schep het beslag in de vormpjes en bak de madeleines in 10-13 minuten gaar.

print recept