
Recepten
Drentse brandnetelsoep met uitgebakken spekblokjes en room

Drentse brandnetelsoep met uitgebakken spekblokjes en room
Ingrediënten (voor vier liter soep)
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 kleine prei, fijngesneden
- 4 kleine aardappels, geschild en in
- blokjes gesneden
- een plastic tas vol (jonge) brandneteltoppen
- 4 liter bouillon (eventueel van een blokje)
- 250 g spekblokjes
- boter
- een flinke scheut room
- zout en peper naar smaak.
Bereidingswijze
Spoel de brandneteltopjes goed af en laat uitlekken in een vergiet.
Verhit de boter in een soeppan. Voeg de ui en prei toe en bak tot de ui glazig wordt. Voeg de brandnetels, bouillon en aardappels toe, breng het geheel aan de kook en laat zo'n 20 minuten zachtjes doorkoken.
Bak ondertussen de spekblokjes.
Pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine.
Voeg de gebakken spekblokjes en de room toe.
Voor een vegetarische versie vervang je de spekblokjes door gedroogde gebakken uitjes of croutons. Deze strooi je na het serveren over de soep.


Andere recepten
- Auberginerolletjes met hazelnoten
- Brandnetel-Gemberbier
- Brandnetel-winterposteleinsoep van het Pelserpad met kruiden-omeletreepjes
- Brandnetel-zevenbladpesto met Brandrode kaas uit Ede
- Brandnetelkaastaart uit Terworm
- Brandnetellimonade
- Brandnetelpasta van het Aderwinkelpad
- Brandnetelpesto
- Brandnetelpesto met brokkelkaas
- Brandnetelsoep
- Brandnetelsoep
- Brandnetelsoep met kokos
- Brandnetelsoep van de IJsselborgh in Haastrecht
- Doesburger Eng speltwrap met brandnetels en chutney à la 'In Goede Aarde'
- Gestoofde berenklauwbladeren
- Groentegehaktbrood uit Dronten
- Groentenquiche uit Zuid-Kennemerland met brandneteltoppen en beukennootjes
- Hartige brandnetelcake
- Hartige wilde groentetaart
- Heldere brandnetelsoep
- Mini-footprint wilde pesto uit Heikant
- Pasta met look-zonder-look-brandnetelsaus uit de Maasheggen en een glas witte Sint Agather
- Pasta met seizoensgroenten en Veluwse beukenootjes-pesto
- Schutpad-soep van wilde groenten
- Seizoenenpannenkoeken uit het Schokkerbos
- Tagliatelle van speltmeel uit Pieterburen met brandnetelsaus
- Thoolse salade van wilde kruiden met appel en zuurkool
- Veeninger struinsoep
- Veldzuring-brandnetelsoep
- Veluwse wildplukquiche
- Vrije Meie soep (soep van de bevrijdingsmaand)
- Wilde burgers uit Telgt
- Wilde Drentse boerengroentesoep
- Wilde groentetaartjes uit Dreischor
- Wilde pannenkoek uit Echten
- Wilde-planten-omelet

Wandelroutes
- Schutpad-foodwalk
- Bosbessenplaatcake uit Groesbeek
- Kom roeken en pruven in Echten (B)
- Beleef Lekker Landschap in Ritthem!
- Beleef een Foodwalk in Ruinerwold
- Foodwalk rondom Terworm
- Struinen door het lekker landschap van Veeningen
- Kruiden, vruchten en noten in Zeewolde
- Doesburgermolen Foodwalk
- Kastanjes uit het Rijk van Nijmegen
- Natje en Droogje tussen Haanwijk en Pettelaer
- Pelserpad Foodwalk
- Glindhorster Foodwalk
- Ga mee naar buiten allemaal dan proeven wij…
- Beleef een Foodwalk in Stavenisse!
- Plukroute Boxtel - Eetbaar Oost
- Van kastanje tot boom en andersom
- Beleef een Foodwalk in Ten Arlo
- Foodwalk in Anna Jacobapolder
- Aderwinkel Foodwalk
- Watermunt in Polder Bloemendaal
- Bieslandse Bessenroute
- Foodwalk vanuit Heemstede
- Das lekker kuieren op Tongelaar
- Soep op tafel in de gelagkamer!
- Foodwalk in het Schokkerbos
- Koken met Rommel
- Lekker Landschap in Heikant!
- Happen en Stappen rond Dreischor
- Foodwalk Oostkapelle
- Bottel Banjerroute Bentwoud
- Kom roeken en pruven in Echten (A)

Fietsroutes
- Rondje Rijckholt-Margraten
- Door het veld rond het Damsterdiep
- Van Bier tot Honing - Smaakfietsroute
- De Brabantse Wal: van aspergeland tot kruidenrand
- Fietsen met smaak in Dronten
- Op de grens van Holland en het Sticht
- Rondje Oost-Krimpenerwaard
- Rondje West-Krimpenerwaard
- Rondje Gouda-Schoonhoven
- B(l)oeiend landschap rondom Raalte
- Trilveen en polderluchten

Andere recepten
- Auberginerolletjes met hazelnoten
- Brandnetel-Gemberbier
- Brandnetel-winterposteleinsoep van het Pelserpad met kruiden-omeletreepjes
- Brandnetel-zevenbladpesto met Brandrode kaas uit Ede
- Brandnetelkaastaart uit Terworm
- Brandnetellimonade
- Brandnetelpasta van het Aderwinkelpad
- Brandnetelpesto
- Brandnetelpesto met brokkelkaas
- Brandnetelsoep
- Brandnetelsoep
- Brandnetelsoep met kokos
- Brandnetelsoep van de IJsselborgh in Haastrecht
- Doesburger Eng speltwrap met brandnetels en chutney à la 'In Goede Aarde'
- Gestoofde berenklauwbladeren
- Groentegehaktbrood uit Dronten
- Groentenquiche uit Zuid-Kennemerland met brandneteltoppen en beukennootjes
- Hartige brandnetelcake
- Hartige wilde groentetaart
- Heldere brandnetelsoep
- Mini-footprint wilde pesto uit Heikant
- Pasta met look-zonder-look-brandnetelsaus uit de Maasheggen en een glas witte Sint Agather
- Pasta met seizoensgroenten en Veluwse beukenootjes-pesto
- Schutpad-soep van wilde groenten
- Seizoenenpannenkoeken uit het Schokkerbos
- Tagliatelle van speltmeel uit Pieterburen met brandnetelsaus
- Thoolse salade van wilde kruiden met appel en zuurkool
- Veeninger struinsoep
- Veldzuring-brandnetelsoep
- Veluwse wildplukquiche
- Vrije Meie soep (soep van de bevrijdingsmaand)
- Wilde burgers uit Telgt
- Wilde Drentse boerengroentesoep
- Wilde groentetaartjes uit Dreischor
- Wilde pannenkoek uit Echten
- Wilde-planten-omelet

Verder lezen