Routes
 

Door het veld rond het Damsterdiep

Door het veld rond het Damsterdiep

 
Routebeschrijving

Ga naar rechts en tot de Koningin Julianalaan. RA de Koningin Julianalaan in en meteen daarna LA. Volg de weg langs de vijver en ga 1e weg LA de Menno van Coehoornsingel in. Je hebt nog steeds de vijver links.

Ga bij het einde van de vijver RA de Rijksweg op (lindebomen, bloesem in juni). Aan je linkerhand zie je het Damsterdiep. Ga na ca. een km bij het bord ‘doorgaand verkeer’ RD, tweede afslag LA (om 'Maigret' heen), houd het Damsterdiep links (2 hazelaars, noten okt/nov). Je bent op het Jaagpad.

Ga na 250 meter LA het fietspad op (zoete kers, juli). Bij de fietssluis onder de weg door (voor de fietssluis bramen augustus, in talud rechts). Je bent op het Vlotterspad. Volg dit pad tot een veldje met een houten gebouw. Ga links en meteen rechts om het veldje heen. Houd het Damsterdiep aan je linker hand. Rechts passeer je de scoutingclub, een voormalig boerderijtje met 4 perenbomen.

Voorbij de roeivereniging LA de brug het Damsterdiep over. Volg het fietspad en ga bij de verkeersweg (Zwet) LA het fietspad op en meteen weer RA. Steek over en ga LA het fietspad op. Volg het fietspad 350 meter. Voorbij de vijver RA en meteen weer RA om de vijver heen. Volg het fietspad door de wijk Tuikwerd, ca. een km. Dit is het oude tracé van de Stadsweg. Meteen links is een buurtpark (zes boomhazelaars). Steek de brede weg (Zeel) over. Tot je rechts een oude boerderij ziet met slingertuin.

Ga voorbij deze boerderij LA de Eelwerderweg in langs boerderij Eelwerd. Ga na ca. een halve km RA bij een groep linden. Ga RD via een fietstunneltje onder de N33 door. Volg het fietspad tussen de fietscross, evenementengebouw en ijsbaan door. Volg de weg tot je de Opwierdeweg aanrijdt.

LA om het Eems-Delta college heen, volg deze weg tot de historische kerk van Opwierde. Ga hier LA en meteen RA het schelpenpad op. Rechts is een openbare boomgaard. Blijf het schelpenpad volgen met aan de linkerhand volkstuintjes en vervolgens langs een stukje oud agrarisch landschap. De woonwijk rechts is afgescheiden door een houtwal (hazelaars). Ga bij de driesprong LA, en houd links aan om een boerderij heen. Het schelpenpad gaat over in een betonpad. Dit pad volgen tot aan driesprong. Ga RA en meteen LA het fietspad langs het Eemskanaal op. Volg dit pad ca. 750 meter.

Fiets onder de N33 door en ga meteen LA (rond het viaduct staat duindoorn, september). Vervolg je pad ongeveer een km tot je weer bij boerderij Eelwerd uitkomt. Ga op de driesprong RA. Ga daarna vrij snel na een vijver aan de linkerkant LA een grindpad in van een nieuw heuvelachtig parkje. Steek het parkje RD door tot de drukke verkeersweg, Zwet. Ga de rotonde op en volg het fietspad driekwart om de rotonde, richting de brug.

Ga voor de brug RA naar beneden het fietspad op het park in. Volg het pad langs het Damsterdiep langs boomweides tot je na ca. 700 meter bij een verhard fietspad uitkomt. Ga LA de brug over en na de brug RA om het gebouw van roeivereniging Neptunes heen. Volg het pad ca. 3 km terug langs het Damsterdiep tot je weer terug bent in het centrum van Delfzijl en bij het NS- station.

RD = rechtdoor, LA = linksaf, RA = rechtsaf.

Bijzonderheden

Van deze route is ook een kaartje in pdf-formaat beschikbaar. 

Op verschillende plekken langs de route kunt u veldzuring oogsten waarmee u thuis een heerlijke soep kunt maken.

Aanvullende ingrediënten zoals de crème fraîche kunt u bij Albert Heijn in Delfzijl kopen: sta met de rug naar het Station. Ga een beetje schuin naar links tegenover het station de straat in. Ga daarna 1e straat links en 2e rechts. Links achter in de hoek van het winkelcentrum is de AH. 

De route is samengesteld door Landschapsbeheer Groningen.

___________________________________________________________

Winkel

Albert Heijn Willemstraat 26 Delfzijl


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
fietsroute Fietsroute vanuit Delfzijl (13,3 km)
wanneer oogstenOogsttijd
het hele jaar
Winkel voor aanvullende ingrediëntenWinkel voor extra ingrediënten
  • Albert Heijn
streekrecepten
Streekrecept
boomgaard Opwierde
boomweide langs Damsterdiep
boomweide langs Damsterdiep
fluitekruid langs het Eemskanaal
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen