Routes
 

Door bos en boomgaard bij Landgoed De Horte

Door bos en boomgaard bij Landgoed De Horte

 
Wandelroute vanuit Landgoed De Horte (3,0 km)
 
Oogsttijd: juli - oktober
 
Ingrediënten: meidoornbessen, appels
 
Startpunt

De Parkeerplaats van Landgoed De Horte bevindt zich aan de zuidzijde van de Poppenallee. Dat is de weg van Zwolle naar Dalfsen (via Wijthmen). Het landgoed bevindt zich ongeveer twee kilometer van Wijthmen.

Adres: Poppenallee 39 Dalfsen

Routebeschrijving

Het startpunt van de wandeling bevindt zich aan het einde van de parkeerplaats. We steken het weggetje over een bospad in. Vanaf daar gaan we via een mooi wandelpad, (de gele paaltjes) over een bruggetje, linksaf langs de Emmertochtsloot, aan het einde weer linksaf, langs de watermeter, naar de tuin van Huis De Horte (over het witte ophaalbruggetje). Treed binnen…

In de tuin van De Horte bevindt zich een grote hoogstamfruitboomgaard waar in vroeger tijden de bewoners van het huis hun fruitvoorraad vandaan haalden. Het huis is niet meer bewoond, maar het fruit is er nog en ook u mag er wat van meenemen. Behandel de boomgaard met respect en klauter niet in de bomen. Het fruit is niet bedoeld voor commercieel gebruik, maar voor een heerlijke eigengemaakte koek mag je appels meenemen. Zowel links als rechts in de tuin staan appel- en perenbomen.

Vanuit de tuin loop je het bos in langs het witte huisje. Aan het einde van het pad rechtsaf totdat je bij een enorme molshoop komt (dit is een kogelvanger, waar de heren vroeger hun jachttechnieken verfijnden). Loop om de kogelvanger heen richting de uitkijktoren. 

Hier groeien meidoornbessen die je samen met de appels gebruikt voor een lekkere appel-meidoornkoek.

Als je de gele paaltjesroute aanhoudt komt je weer uit bij de parkeerplaats op landgoed De Horte.

Deze route is samengesteld door Landschap Overijssel.

Bijzonderheden

Het meel voor de De Horte meidoorn-appelplaatkoek kunt u onder meer vinden bij De Molen Fakkert in het nabijgelegen Hoonhorst. In deze pas gerestaureerde molen wordt weer, sinds lange tijd, gemalen. De molen is elke zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur geopend. De molen bevindt zich in het centrum van het dorp aan de Kerkstraat in Hoonhorst.

__________________________________________________________

Winkels

De molen Fakkert Koelmansstraat 79 Hoonhorst
www.molenfakkerthoonhorst.nl

Openingstijden:

Elke zaterdag van 13.30 - 16.30

't Ecolaer Heinoseweg 40 Wijthmen
www.ecoloar.nl

Openingstijden:

Donderdag en vrijdag van 13.00 - 18.00 uur
Zaterdag van 9.30 - 17.00 uur


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route